Podjetje DiaGenomi je slovenski start-up leta 2011

Avtor — 21.04.2011
Družba DiaGenomi, zmagovalec Tekmovanja za najboljši poslovni načrt 2011, je postala tudi zmagovalec letošnjega tekmovanja start-up podjetji Start:up Slovenija. Priznanje za najboljše spisan poslovni načrt si delita podjetji Intelius in DiaGenomi.
Podjetje DiaGenomi je slovenski start-up leta 2011

Podjetje DiaGenomi je slovenski start-up leta 2011 (slika: startup.si).

Na svečanem zaključku nacionalnega tekmovanja, ki je potekal v okviru mednarodne podjetniške konference PODIM v Hotelu Habakuk v Mariboru, je direktor in soustanovitelj družbe DiaGenomi Klemen Španinger od ministrice za gospodarstvo mag. Darje Radić prejel zmagovalni kristalni kipec, ki simbolizira Slovenski start-up leta 2011.

Ček v vrednosti 10.000 EUR in 5.000 EUR vredno usposabljanje CEED TOP CLASS sta zmagovalcu izročila strokovni vodja tekmovanja mag. Matej Rus in vodja sektorja za podjetništvo in konkurenčnost JAPTI Alenka Hren. Posebno priznanje za »Najbolje spisan poslovni načrt« sta tokrat prejeli dve družbi podjetji – Intelius iz Maribora in DiaGenomi iz Ljubljane.

Leta 2010 ustanovljena družba DiaGenomi d.o.o., redni član Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja, se ukvarja z razvojem in zagotavljanjem storitev in rešitev na različnih področjih molekularne biologije. Družba nudi genetske analize raka dojke in debelega črevesja, ki omogočajo učinkovitejše, hitrejše in posamezniku prilagojeno zdravljenje, poleg tega pa nudi tudi genetske analize kardiovaskularnega sistema, ki posamezniku pokažejo smernice za bolj zdrav življenjski slog.

Podjetniški tim sestavljajo farmacevt in biolog, ki zaključujeta doktorski študij na Ljubljanski medicinski fakulteti, ter doktorica znanosti s področja molekularne biologije. V družbo je, že kmalu po ustanovitvi, vstopil zunanji investitor in strateški partner, ki jim pomaga pri širjenju prodajne mreže in razvoju. Družba DiaGenomi je za zmago na tekmovanju prejela denarno nagrado v višini 10.000 EUR, elitno enoletno podjetniško usposabljanje CEED TOP CLASS in kristalni kipec, ki so ga izdelali v Steklarni Rogaška v sodelovanju s slovensko modno oblikovalko Majo Ferme.

Družbi Intelius d.o.o. in Diagenomi d.o.o. sta po mnenju strokovne komisije pripravili »Najbolje spisan poslovni načrt«. »Poslovna načrta podjetij Intelius in Diagenomi sta jasna, objektivna, razumljiva, pregledna in oblikovno dovršena izdelka,« je odločitev komentiral prof. Rebernik.

Družba Intelius d.o.o. je reden član podjetniškega inkubatorja Univerze v Mariboru Tovarne podjemov. Razvija spletno rešitev Flowr, ki jo nekateri svetovni mediji primerjajo s »Facebookom za podjetja«. Flowr v zasebnem in varnem spletnem omrežju gradi skupen prostor znanja in informacij posameznega podjetja. V 9 mesecih od objave na spletu so uspeli pridobiti preko 5.000 podjetij, univerz in drugih institucij, večinoma iz Evrope in ZDA.

Zmagovalca letošnjega tekmovanja je 20 članska strokovna komisija, ki ji predseduje prof. dr. Miroslav Rebernik, sestavljajo pa jo ugledni podjetniki, investitorji, predstavniki podpornega okolja in profesorji, izbrala izmed petih finalistov: DiaGenomi d.o.o., Intelius d.o.o., MESI, Razvoj medicinskih naprav d.o.o., Modro oko d.o.o. in R3 d.o.o. Na letošnje že četrto tekmovanje, ki ga organizira Tovarna podjemov skupaj s Tehnološkim parkom Ljubljana in JAPTI-jem, se je s poslovnimi načrti prijavilo 26 start-up podjetij. Med njimi je strokovna komisija izbrala 5 finalistov.

»Slovensko tekmovanje start-up podjetij se vse bolj uveljavlja kot osrednji medij za prepoznavo in nagrajevanje bodočih podjetniških zvezd, ki svoje znanje in inovativne ideje skušajo uveljaviti v podjetniški praksi. V dosedanjih štirih krogih se je tekmovanja udeležilo že 101 mladih slovenskih inovativnih podjetij, na delavnicah in dogodkih pa je sodelovalo več kot 2.500 posameznikov. V letošnjem letu se je tekmovanju, kot strateški partner, pridružilo Združenje inkubatorjev in tehnoloških parkov Slovenije, saj verjamemo, da lahko le s sodelovanjem celotnega inovativnega okolja dosežemo skupno vizijo uspešnega razvoja podjetniškega okolja v Sloveniji,« je povedal mag. Matej Rus, strokovni vodja tekmovanja Start:up Slovenija.

Vir: Startup.si, 20.4.2011.

Oznake: ,