Podjetje Koofr d.o.o. je slovenski startup leta 2013!

Avtor — 15.05.2013
Podjetje Koofr d.o.o. je zmagovalec letošnjega tekmovanja startup podjetij Start:up leta 2013. Na današnjem svečanem zaključku je direktor podjetja Damijan Matičič prejel zmagovalni kristalni kipec, ki simbolizira »Slovenski startup leta 2013«.
Podjetje Koofr d.o.o. je slovenski startup leta 2013!

Koofr d.o.o. je startup leta! (Vir slike: Mladi podjetnik)

Koofr d.o.o. je podjetje ki se ukvarja z razvojem programske opreme za računalništvo v oblaku. Ustanovljeno je bilo februarja 2013, pričetek razvoja produkta pa sega v leto prej. Ekipa Koofra se ponaša z dolgoletnimi izkušnjami na področju razvoja programske opreme, upravljanjem startup podjetij in vodenjem projektov. Ključni izdelek Koofr je spletni in mobilni vmesnik za dostop do različnih sistemov hrambe podatkov, ki omogoča shranjevanje, upravljanje in distribucijo datotek z uporabo lastnega oblaka, ki temelji na obstoječi strojni opremi kupcev.

Ekipa je posebno pozornost namenila podpori za t. i. objektno hrambo podatkov, ki omogoča izgradnjo velikih pomnilnih sistemov, kot jih premorejo največja svetovna podjetja, z uporabo običajne, poceni strojne opreme. Primarne stranke so ponudniki internetnih storitev in telekomi po vsem svetu, ki lahko s pomočjo Koofra svojim uporabnikom ponudijo storitev shranjevanja podatkov v oblaku. Podjetje se partnersko povezuje tudi z vodilnimi svetovnimi proizvajalci strojne opreme, in sicer z namenom združevanja strojnih in programskih rešitev v nove, celovite produkte. Podjetje je član Tehnološkega parka Ljubljana.

Podjetje je za zmago prejelo denarno nagrado v višini 10.000 EUR, podjetniško usposabljanje centra CEED Slovenija in kristalni kipec, ki so ga izdelali v Steklarni Rogaška v sodelovanju s slovensko modno oblikovalko Majo Ferme.

Podjetje Eforma d.o.o., ki razvija informacijske rešitve v gradbeništvu in arhitekturi in z aplikacijo Moj Mojster povezuje uporabnike in ponudnike, je po mnenju strokovne komisije pripravilo »Najbolje spisan poslovni načrt«, ki je jasen in objektiven ter pregledno pojasnjuje njihovo storitev ter potencial za uspešen posel.

Zmagovalca letošnjega tekmovanja je 13-članska strokovna komisija, ki ji predseduje prof. dr. Miroslav Rebernik, sestavljajo pa jo ugledni podjetniki, investitorji, predstavniki podpornega okolja in profesorji, izbrala izmed petih finalistov. Finalisti, ki jih je izmed vseh prijav izbrala predselekcijska komisija, so poleg podjetja Koofr d.o.o. in Eforma d.o.o. še podjetja HomeOgarden d.o.o., MycoMedica d.o.o. in SmartPA d.o.o.

Ob razglasitvi je prof. dr. Miroslav Rebernik poudaril, ”da se na tekmovanje prijavi vsako leto vse več startup podjetij, njihove ideje pa so vse bolj razdelane in tudi realno izvedljive. Ob številnih izjemno dobro obiskanih dogodkih v sklopu tekmovanja zaznavamo, da startupi niso več eksotika, ampak jih številni talentirani posamezniki pričenjajo razumevati kot alternativno karierno pot. Veseli, da to podjetniško gibanje vse bolj sprejema tudi podporni podjetniški ekosistem in uradne inštitucije. Vedeti pa moramo, da je startup tekmovanje šele začetek procesa, ki ga je treba z ustrezno mentorsko in svetovalno podporo še naprej spremljati in podjetniškim startup talentom ustvarjati okolje, da se bodo lahko razvili v globalno uspešna podjetja.«

Na letošnje že šesto tekmovanje sta se s poslovnimi načrti prijavila 102 startup podjetja. »Slovensko tekmovanje startup podjetij se vse bolj uveljavlja kot osrednji medij za prepoznavo in nagrajevanje bodočih podjetniških zvezd, ki svoje znanje in inovativne ideje skušajo uveljaviti v podjetniški praksi. V dosedanjih šestih krogih se je tekmovanja udeležilo že 361 mladih slovenskih inovativnih podjetij, na delavnicah in dogodkih pa je sodelovalo več kot 4.500 posameznikov.

Že drugo leto smo na pobudo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS tekmovanje povezali z razpisom P2 Slovenskega podjetniškega sklada. Tako si bodo lahko udeleženci tekmovanja z dobro uvrstitvijo priborili do 25 točk od skupno 100 možnih v okviru razpisa P2«, je povedal mag. Matej Rus, strokovni vodja tekmovanja Start:up Slovenija.

Svečane razglasitve startup podjetja leta se je letos udeležilo rekordno število ljudi, s čimer gre za enega največjih podjetniških dogodkov v Sloveniji in predstavlja vrhunec dogajanja prvega dneva konference PODIM. Iz leta v leto imajo mlada startup podjetja večjo težo v strukturi slovenskega gospodarstva, saj aktivno prispevajo k ustvarjanju novih delovnih mest, ekonomski dinamiki in gospodarski rasti. Konferenca PODIM in tekmovanje Start:up leta kot osrednja nacionalna programa tako že tradicionalno prispevata k spodbujanju podjetniške aktivnosti v Sloveniji

Nosilec tekmovanja Start:up leta je Tovarna podjemov (zavod IRP). Pri izvedbi tekmovanja kot soorganizatorji sodelujejo Tehnološki park Ljubljana, Slovenski podjetniški sklad in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS. Strateška partnerja tekmovanja sta RC IKT iz Kranja in Primorski tehnološki park. V tekmovanju že tradicionalno kot strateška partnerja iz gospodarstva sodelujeta Nova KBM s svojim Podjetniškim centrom NKBM in Microsoft Slovenija z Microsoft innovation centrom. Strateški nacionalni partner je Združenje inkubatorjev in tehnoloških parkov Slovenije, promocijski partner pa SPIRIT Slovenija.