Podjetje Wikia razvija nov iskalnik

Wikia je podjetje katerega glavni cilj je razviti internetni iskalnik, ki bo konkuriral najboljšim na trgu. Pri projektu zelo aktivno sodeluje tudi Jimmy Wales, ki je soustanovitelj enciklopedije Wikipedia.

Podjetje naj bi do letošnjega decembra izdalo prvi odprtokodni iskalnik. V ta namen so opravili že nekaj nakupov podjetij, zadnji je nakup podjetja Grub. Gre za tako imenovani ‘web crawler.’ To so programi, ki dostopajo do strani in potujejo po njej, pri čemer uporabljajo linke, ki so na strani prisotni. Zanimivo je, da so po nakupu program ponudili v odprtokodnem načinu.

Wikia razvija iskalnik, ki bo temeljil na odprtokodnih iskalnih protokolih ter se močno opiral na sodelovanje uporabnikov le tega. Ti bodo namreč lahko aktivno sodelovali pri izboljšavah iskalnika. Vse to seveda temelji na Wikipedii, ki je eden izmed najboljših primerov, da je tudi brez velikih finančnih vložkov mogoče razviti projekt na precej visoki ravni.

Jimmy Wales opozarja, da bo Wikia na začetku svoje poti precej slab iskalnik. Podobno kot Wikipedia, ki je imela na začetku le tri članke. Vendar bo sčasoma, s pomočjo preprostih uporabnikov interneta Wikia postala eden izmed bolj kvalitetnih internetnih iskalnikov.

Podjetje ima trenutno 35 redno zaposlenih in razvija tudi svojo tehnologijo za določanje relevantnosti (pomembnosti) pri razvrščanju iskalnih rezultatov.

 

Vir: Computer World

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje