Podjetje Wikia razvija nov iskalnik

Wikia je podjetje katerega glavni cilj je razviti internetni iskalnik, ki bo konkuriral najboljšim na trgu. Pri projektu zelo aktivno sodeluje tudi Jimmy Wales, ki je soustanovitelj enciklopedije Wikipedia.
Podjetje Wikia razvija nov iskalnik

Bo Wikia boljša od Googla?

Podjetje naj bi do letošnjega decembra izdalo prvi odprtokodni iskalnik. V ta namen so opravili že nekaj nakupov podjetij, zadnji je nakup podjetja Grub. Gre za tako imenovani ‘web crawler.’ To so programi, ki dostopajo do strani in potujejo po njej, pri čemer uporabljajo linke, ki so na strani prisotni. Zanimivo je, da so po nakupu program ponudili v odprtokodnem načinu.

Wikia razvija iskalnik, ki bo temeljil na odprtokodnih iskalnih protokolih ter se močno opiral na sodelovanje uporabnikov le tega. Ti bodo namreč lahko aktivno sodelovali pri izboljšavah iskalnika. Vse to seveda temelji na Wikipedii, ki je eden izmed najboljših primerov, da je tudi brez velikih finančnih vložkov mogoče razviti projekt na precej visoki ravni.

Jimmy Wales opozarja, da bo Wikia na začetku svoje poti precej slab iskalnik. Podobno kot Wikipedia, ki je imela na začetku le tri članke. Vendar bo sčasoma, s pomočjo preprostih uporabnikov interneta Wikia postala eden izmed bolj kvalitetnih internetnih iskalnikov.

Podjetje ima trenutno 35 redno zaposlenih in razvija tudi svojo tehnologijo za določanje relevantnosti (pomembnosti) pri razvrščanju iskalnih rezultatov.

Vir: Computer World

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje