Podjetnice v državah v razvoju

Tudi v državah v razvoju se stvari za ženske počasi izboljšujejo, za kar se lahko zahvalimo organizacijam in kampanjam, ki spodbujajo podjetništvo pri ženskah, kot sta Third Billion in Financial Independence Through Entrepreneurship (FITE).
Podjetnice v državah v razvoju

Podjetnice v državah v razvoju. (Vir slike: sxc.hu)

Vse od Nairobija pa do Nove Gvineje je že od nekdaj primarna služba žensk kuhanje, pospravljanje in nabiranje ali kupovanje. Na žalost je tako, da so moški iz nekdanjih vojnih območij ali obubožanih držav primorani odpotovati daleč stran od svojih družin, da lahko dobijo službo. Tako so ženske prisiljene same skrbeti za otroke in gospodinjstvo.

Lansko leto je bil v Podsaharski Afriki delež podjetnikov in podjetnic skoraj enak, v Panami, Gani, Nigeriji in na Tajskem pa je bil delež podjetnic višji od deleža podjetnikov. Glavni razlog za vzpon podjetnic je mikrofinanciranje. Bodoče podjetnice tako veliko lažje dostopajo do kapitala (pa čeprav z visokimi obrestnimi merami) in imajo na ta način možnost ustanoviti ali razširiti svoje mikro podjetje.

Morda bodo čez čas ta mikro podjetja zrasla v srednje velika ali celo velika podjetja, ki bodo nudila službe stotim ali tisočim delavcem. Potencial je ogromen.

Verjetno še niste slišali za izraz “tretja milijarda” (angl. third billion), vendar se njegov vpliv že pozna. Tretja milijarda je izraz, ki označuje milijardo žensk, večinoma iz razvijajočih se držav, ki se bodo v naslednjem desetletju pridružile globalni ekonomiji kot zaposlene, delodajalke ali podjetnice. Z imenom The Third Billion pa se predstavlja tudi mednarodna kampanja za spodbujanje zaposlovanja žensk.

Kljub temu, da se ovire za bodoče podjetnice v posameznih državah razlikujejo, jih lahko najdemo nekaj, ki so skupne tako ženskam v Aziji kot tudi tistim v Afriki ali Južni Ameriki. Ena izmed takšnih ovir je pomanjkanje izobrazbe in vaje, ki bi lahko izboljšale ekonomski položaj žensk. Da je izobrazba še kako pereč problem ravno pri ženskah, pa dokazuje podatek, da kar dve tretjini nepismenih ljudi predstavljajo ženske.

Ena izmed skupnih ovir je tudi možnost kreditiranja. S tem v mislih je Natalie Byrne iz dermatološkega podjetja Dermalogica, ki vodi program Financial Independence Through Entrepreneurship (FITE), omogočila mikrokredite približno 30.000 podjetnicam iz 68 držav. “Edina razlika med podjetnicami držav v razvoju in podjetnicami v ZDA je ta, da v mnogo državah po svetu ženske nimajo dostopa do bančnega sistema in zato pogosto ne morejo prejeti kredita brez dovoljenja moškeg,” pravi Byrne.

Še ena izmed ovir, ki je pogosta v državah v razvoju in nam ni tuja niti v razvitih državah je, da se ženske enostavno ne jemlje resno. Kljub vsemu je takšno mišljenje mnogo bolj izrazito v državah v razvoju. Stuti Jalan iz Indije je svoje podjetje ustanovila pri 23 letih in kot največjo oviro v poslu navedla birokracijo v moškem svetu: “Kadar vstopim v vladne prostore, moram biti oblečena na določen način in s seboj imeti sodelavca ali svetovalca moškega spola, da me uradniki sploh jemljejo resno.”

Ker se vedno več žensk odloča za vstop v podjetništvo, lahko pričakujemo na tem področju še veliko zgodb o uspehu, o katerih bomo z veseljem pisali tudi na našem podjetniškem portalu.

Vir: entrepreneur.com

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje