Podjetnice v državah v razvoju

Tudi v državah v razvoju se stvari za ženske počasi izboljšujejo, za kar se lahko zahvalimo organizacijam in kampanjam, ki spodbujajo podjetništvo pri ženskah, kot sta Third Billion in Financial Independence Through Entrepreneurship (FITE).
Podjetnice v državah v razvoju

Podjetnice v državah v razvoju. (Vir slike: sxc.hu)

Vse od Nairobija pa do Nove Gvineje je že od nekdaj primarna služba žensk kuhanje, pospravljanje in nabiranje ali kupovanje. Na žalost je tako, da so moški iz nekdanjih vojnih območij ali obubožanih držav primorani odpotovati daleč stran od svojih družin, da lahko dobijo službo. Tako so ženske prisiljene same skrbeti za otroke in gospodinjstvo.

Lansko leto je bil v Podsaharski Afriki delež podjetnikov in podjetnic skoraj enak, v Panami, Gani, Nigeriji in na Tajskem pa je bil delež podjetnic višji od deleža podjetnikov. Glavni razlog za vzpon podjetnic je mikrofinanciranje. Bodoče podjetnice tako veliko lažje dostopajo do kapitala (pa čeprav z visokimi obrestnimi merami) in imajo na ta način možnost ustanoviti ali razširiti svoje mikro podjetje.

Morda bodo čez čas ta mikro podjetja zrasla v srednje velika ali celo velika podjetja, ki bodo nudila službe stotim ali tisočim delavcem. Potencial je ogromen.

Verjetno še niste slišali za izraz “tretja milijarda” (angl. third billion), vendar se njegov vpliv že pozna. Tretja milijarda je izraz, ki označuje milijardo žensk, večinoma iz razvijajočih se držav, ki se bodo v naslednjem desetletju pridružile globalni ekonomiji kot zaposlene, delodajalke ali podjetnice. Z imenom The Third Billion pa se predstavlja tudi mednarodna kampanja za spodbujanje zaposlovanja žensk.

Kljub temu, da se ovire za bodoče podjetnice v posameznih državah razlikujejo, jih lahko najdemo nekaj, ki so skupne tako ženskam v Aziji kot tudi tistim v Afriki ali Južni Ameriki. Ena izmed takšnih ovir je pomanjkanje izobrazbe in vaje, ki bi lahko izboljšale ekonomski položaj žensk. Da je izobrazba še kako pereč problem ravno pri ženskah, pa dokazuje podatek, da kar dve tretjini nepismenih ljudi predstavljajo ženske.

Ena izmed skupnih ovir je tudi možnost kreditiranja. S tem v mislih je Natalie Byrne iz dermatološkega podjetja Dermalogica, ki vodi program Financial Independence Through Entrepreneurship (FITE), omogočila mikrokredite približno 30.000 podjetnicam iz 68 držav. “Edina razlika med podjetnicami držav v razvoju in podjetnicami v ZDA je ta, da v mnogo državah po svetu ženske nimajo dostopa do bančnega sistema in zato pogosto ne morejo prejeti kredita brez dovoljenja moškeg,” pravi Byrne.

Še ena izmed ovir, ki je pogosta v državah v razvoju in nam ni tuja niti v razvitih državah je, da se ženske enostavno ne jemlje resno. Kljub vsemu je takšno mišljenje mnogo bolj izrazito v državah v razvoju. Stuti Jalan iz Indije je svoje podjetje ustanovila pri 23 letih in kot največjo oviro v poslu navedla birokracijo v moškem svetu: “Kadar vstopim v vladne prostore, moram biti oblečena na določen način in s seboj imeti sodelavca ali svetovalca moškega spola, da me uradniki sploh jemljejo resno.”

Ker se vedno več žensk odloča za vstop v podjetništvo, lahko pričakujemo na tem področju še veliko zgodb o uspehu, o katerih bomo z veseljem pisali tudi na našem podjetniškem portalu.

Vir: entrepreneur.com

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje