Podjetniki bodo prihranili pri uradnih objavah

Novela Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1), ki je v veljavo stopila 28. julija 2012, je podjetnikom nekoliko olajšala administrativna bremena in poenostavila nekatere postopke. Odslej se bodo objave iz Uradnega lista RS prenesle na spletno stran AJPES.
Podjetniki bodo prihranili pri uradnih objavah

Podjetniki bodo prihranili pri uradnih objavah (Vir slike: sxc.hu)

To pomeni, da v primeru, da bo ZGD-1 gospodarski družbi nalagal dolžnost objave, se le-ta ne bo več objavila v Uradnem listu RS, temveč na spletni strani Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES) pod rubriko »objave po Zakonu o gospodarskih družbah«.

Sprememba je med podjetniki več kot dobrodošla, saj bodo podjetniki odslej na posamezno objavo prihranili v povprečju več kot 70 EUR!

Povprečna cena ene objave na spletni strani AJPES naj bi znašala okoli 20 EUR.

AJPES bo lahko družbam za navedene objave zaračunaval nadomestilo v obliki tarife, ki jo bo sprejel v soglasju z ministrom, pristojnim za gospodarstvo. Ocenjuje se, da bodo najnižji stroški za eno povprečno objavo gospodarske družbe na spletni strani AJPES znašali 20 EUR.

Na podlagi obsega objav gospodarskih družb v Uradnem listu RS, v obdobju maj 2011 do junij 2012, je bilo ob upoštevanju cene objave vrstice v Uradnem listu RS, ki znaša 2,4 EUR ocenjeno, da je bila povprečna cena ene objave v Uradnem listu RS 94 EUR.

Spremembe je na podlagi predlogov Ministrstva za pravosodje in javno upravo pripravilo Ministrstvo za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo. Spremembe in dopolnitve Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1G) najdete tukaj.

Vir: Ministrstvo za pravosodje in javno upravo

Oznake:, , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje