Podjetniki obračajo Maslowo hierarhijo potreb na glavo

Poznate Maslowo hierarhijo potreb? To je psihološka teorija, ki naj bi razložila človeško motivacijo po zadovoljitvi potreb. Človek mora najprej zadovoljiti osnovne potrebe, da lahko zadovolji potrebam po osebni rasti. Zdi pa se, da za podjetnike ta teorija ne drži.
Podjetniki obračajo Maslowo hierarhijo potreb na glavo

Podjetniki obračajo Maslowo hierarhijo potreb na glavo (Vir slike: Pixabay.com)

Hierarhijo predstavlja piramida, razdeljena na štiri osnovne potrebe, ki so pomembne za preživetje in tri višje potrebe, pomembne za osebno rast. Glede na njihovo pomembnost jih je Maslow razvrstil po piramidi od najnižje do najvišje.

Na dnu so fiziološke potrebe, sledijo potreba po varnosti, temu potreba po pripadanju in ljubezni, nato po spoštovanju in nazadnje tri potrebe po osebni rasti. Maslow pravi, da morajo biti najprej zadoščene potrebe na nižji ravni, če človek želi zadostiti potrebe na višji ravni. To pomeni, da mora nekdo, ki želi imeti zadoščene potrebe po osebni rasti, imeti najprej zadoščene fiziološke potrebe. A v resnici to ne more držati, vsaj ne za podjetnike. Zakaj ne, lahko preverimo tako, da pogledamo vsak nivo potrebe.

Kako najti stranke na družbenih omrežjih?

1. Fiziološke potrebe

Podjetniki žrtvujejo svoje osnovne potrebe zato, da lahko sledijo svoji strasti. Veliko podjetnikov zaradi prezaposlenosti pozabi na hrano, ali pa žrtvujejo svoje zdravje s hitro pripravljenimi jedmi, da lahko zdržijo skozi dan. Podjetniki so se poleg tega pripravljeni do skrajne meje soočiti s stresom in se soočiti z neznanim.

2. Varnost

Prva stvar, ki se je ljudje znebijo, ko vstopijo v svet podjetništva, je finančna varnost. Marsikdo je za svoje sanje pripravljen zapustiti dobro plačano službo ali vzeti kredit na hipoteko.

3. Pripadnost in ljubezen

Podjetniki žrtvujejo svoj čas, ki bi ga lahko namenili za druženje z družino in prijatelji, zato da lahko uresničijo svoje sanje. Še posebej na začetku poslovne poti, so osamljeni in odrezani od sveta samo zato, da bi svoje podjetje spravili k življenju in uspehu.

4. Spoštovanje

Podjetniki so na začetku poslovne poti malokrat deležni spoštovanja. Ljudje jih imajo za čudake, idealiste in sanjače. Družina in prijatelji ne morejo razumeti, zakaj se zaradi poslovnih sanj odrekajo toliko stvarem.

5. Osebna rast – samoaktualizacija

Za podjetnike se hierarhija začne s samoaktualizacijo. Imajo sanje in želje, ki se jih trudijo doseči z žrtvovanjem prvih štirih osnovnih potreb. Kljub pomanjkanju teh, je podjetništvo del njihove sreče.

Vir: entrepreneur.com

Vas zanima, kaj se o vas piše na spletu?

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje