Podjetniki Pahorju svetujejo, kako do tehnološkega preboja

Avtor — 11.11.2010
"Naš raziskovalni sistem je neevropski, neučinkovit in škodljiv. Pričakujemo, da ga boste prestrukturirali," so v pismu premierju zapisali podjetniki in inovatorji s prvopodpisanim Ivom Boscarolom.
Podjetniki Pahorju svetujejo, kako do tehnološkega preboja

Foto: Irena Herak

Podjetniki in inovatorji Ivo Boscarol, Radovan Grapulin, Jani Grašič, Uroš Merc, Rok Uršič, Marko Kos, Julij Bertoncelj in Gabrijel Devetak v javnem pismu premierju Borutu Pahorju svetujejo, kako do tehnološkega preboja.

“Slovenija z najmanj raziskovalnimi inštituti”

“Slovenija je med postsocialističnimi državami po razvojno inovacijskih kazalcih najboljša in ima najmanj državnih raziskovalnih inštitutov, ki pa vendarle obsegajo kar 78% razvojnikov v gospodarstvu (kar se v zadnjih letih kot pri enih edinih v EU celo povečuje). Hkrati pa je naša dodana vrednost na zaposlenega slabo polovico avstrijske in prav tako plače,” so zapisali v pismu.

“Se moramo seliti drugam?”

“Stanje je že vse desetletje enako,” so prepričani. “Usodna posledica tega je, da so naši stroški dela na enotni izdelek enaki kot v Franciji in Veliki Britaniji, vendar celo višji kot na Finskem, Italiji, Irski ali Belgiji).” Dodajajo, da je takšno stanje absurdno: “Ali moramo preseliti naša podjetja v te države, da bomo konkurenčnejši?” se sprašujejo. V dodatno pojasnilo omenimo, da se v času nastajanja pisma Boscarol še ni odločil za gradnjo tovarne v Gorici.

“Prestrukturiranje po zgledu Avstrije in Švice”

Zaključek, ki ga na podlagi omenjenega izpeljejo podjetniki je, da je slovenski raziskovalni sistem neevropski, neučinkovit in škodljiv.

“Pričakujemo, da boste sprožili že dolgo prepotrebno prestrukturiranje raziskovalnega sistema po zgledu Avstrije ali Švice,” predlagajo podjetniki in inovatorji. Dodajajo, da je potrebno okrepiti razvojni potencial gospodarstva s prilivom dela državnih raziskovalcev s področja tehnologije in naravoslovja najmanj za dva do trikrat, drugi del pa preseliti na univerzo, kjer bodo sodelovali z industrijo.

“Prestrukturirati potrebno tudi industrijo”

“To mora potekati vzporedno s prepotrebnim prestrukturiranjem industrije, ki ga bodo spodbudili od znotraj novi razvojni inženirji. Seveda pri tem izključujemo področja družboslovja, humanistike in medicine,” so prepričani.

“Brez te operacije, ki bo presekala kontinuiteto naše nemoči in nas približala majhnim bogatim državam Europe, ne bomo dosegli cilja, ki nam ga je zadala EU, da postanemo inovacijsko dinamični in da bo kadrovsko okrepljena industrija z večjo produktivnostjo povečevala z višjimi plačami blaginjo vseh prebivalcev, ker bo učinkovito polnila davčno blagajno vlade in s tem omogočala boljše delovanje javnih služb, kar vam jemlje večino vašega časa.”

Kako do Silicijeve doline?

“Če ste odločeni, da boste vodili državo med visoko razvite z njihovo blaginjo, plačami in socialnimi podporami, kar sklepamo iz vašega poziva k razvojnim prebojem, se morate lotiti načrta za prestrukturiranje organizacije R&R. Novi Nacionalni raziskovalni in inovacijski program mora postaviti smernice takšnega prestrukturiranja za prihodnje desetletje, kajti ta proces bo težek in dolgotrajen. Druga alternativa je nadaljevanje naše manjvrednosti in socialnih stisk v samoprevari z brezplodnim inovacijskim socaktivizmom, ki pa doslej še nikoli ni peljal v tehnološki preboj,” svetujejo Pahorju.

Poziv k izoblikovanju prioritet

Vlado pozivajo še k izoblikovanju prioritet, v katerih se bodo koncentrirala sredstva za podjetniški razvojni preboj. “To je edina osnova za večji izvoz: majhne multinacionalke po našem vzoru na globalnem trgu in z internacionaliziranimi sestavami podjetij, ki združujejo najkreativnejše iz celega sveta. Vlada naj zniža prispevke plač najvišje strokovnih ljudi, kajti čez mejo so nižji in so zato konkurenčnejši. In najinovativnejšim znižati dajatve in trošarine,” še predlagajo vladi.

Javno pismo premierju Borutu Pahorju >>

 

Vir: Perčič, Aleš. Podjetniki Pahorju svetujejo, kako do tehnološkega preboja. Finance.si, 10.11.2010


Oznake: ,