Se v Silicijevi dolini zares cedita zgolj med in mleko?

Podjetniška elita, ki je v zadnjih letih preplavila območje Silicijeve doline, s seboj prinaša ne le bogastvo in prestiž, temveč tudi uničenje okolice in življenj lokalnih prebivalcev. Prebivalstvo je čedalje očitneje razdeljeno na revne in bogate, razmere pa se le še poslabšujejo.
Ali je čas za novo poslovno idejo?

Ali je čas za novo poslovno idejo? (Vir slike: sxc.hu)

Silicijeva dolina, meka visokotehnoloških podjetij, v kateri so svoje mesto na svetovnem poslovnem trgu našla tudi nekatera slovenska podjetija, ni kraj, kjer naj bi se cedila zgolj med in mleko – je predvsem območje velike bede in hude segregacije revnih in bogatih. 

Veliko število prestižnih zasebnih avtobusov in kombijev, ki na delo vsakodnevno prevažajo množice zaposlenih v uspešnih visokotehnoloških podjetjih, domačine opominja na slabe razmere, v katerih so se znašli prav po njihovi krivdi. Kmalu po tem, ko je Silicijeva dolina postala svetovno središče informacijskih tehnologij, se je življenje za lokalne prebivalce namreč močno spremenilo, v veliki večini primerov na slabše. Znižale so se njihove povprečne plače, po drugi strani pa so se v okolici močno povišali stroški bivanja, celo do te mere, da si večina domačinov najema stanovanja danes ne more več privoščiti.

Visokotehnološka podjetja vsakršno krivdo zanikajo in še naprej nadaljujejo s popolno dominacijo nad Silicijevo dolino in okolico. Ločnica med njimi in domačini se zato še kar povečuje, in sicer na področju plačevanja davkov, transporta ali življenjskega stila. 

Se pa načrtne segregacije zavedajo nekateri izmed podjetnikov, ki so tudi sami del elite. 27-letni poslovnež Michael Veremans iz podjetja San Francisco Food Not Bombs segmentacijo med revnimi in bogatimi opaža na vsakem koraku. In ni edini. Tudi Duncan Logan, ustanovitelj podjetja RocketSpace, se zaveda razmer, v katere so lokalne prebivalce prisilile slabe okoliščine. Krivdo pripisuje predvsem neprimernemu načrtovanju širitve mesta.

Resnica čudežnega kraja v Združenih državah Amerike torej ni tako rožnata, kot se zdi na prvi pogled. Številni revni se v Silicijevi dolini vsakodnevno borijo za preživetje, medtem ko ob istem času in na istem kraju bogati svoje premoženje le še povečujejo. 

Vir: Guardian

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

Pred odpiranjem podjetja se bodočemu podjetniku poraja mnogo vprašanj. Postopek odprtja, prispevki, davki, oblika... Na podlagi desetletnih izkušenj smo zbrali najpogostejša vprašanja in jih zapakirali v izobraževanje, na katerem bo tudi možnost za vaša vprašanja.
Preberite več >>

Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Vstop v svet podjetništva je za posameznika zelo velik korak. Za razliko od zaposlitve je namreč odgovoren tako za razvoj produkta in marketing kot tudi za celotno birokracijo.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

13.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje ter superiorna organiziranost vedno vodili na vrh in do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

Vse za podjetje