Se v Silicijevi dolini zares cedita zgolj med in mleko?

Podjetniška elita, ki je v zadnjih letih preplavila območje Silicijeve doline, s seboj prinaša ne le bogastvo in prestiž, temveč tudi uničenje okolice in življenj lokalnih prebivalcev. Prebivalstvo je čedalje očitneje razdeljeno na revne in bogate, razmere pa se le še poslabšujejo.
Ali je čas za novo poslovno idejo?

Ali je čas za novo poslovno idejo? (Vir slike: sxc.hu)

Silicijeva dolina, meka visokotehnoloških podjetij, v kateri so svoje mesto na svetovnem poslovnem trgu našla tudi nekatera slovenska podjetija, ni kraj, kjer naj bi se cedila zgolj med in mleko – je predvsem območje velike bede in hude segregacije revnih in bogatih. 

Veliko število prestižnih zasebnih avtobusov in kombijev, ki na delo vsakodnevno prevažajo množice zaposlenih v uspešnih visokotehnoloških podjetjih, domačine opominja na slabe razmere, v katerih so se znašli prav po njihovi krivdi. Kmalu po tem, ko je Silicijeva dolina postala svetovno središče informacijskih tehnologij, se je življenje za lokalne prebivalce namreč močno spremenilo, v veliki večini primerov na slabše. Znižale so se njihove povprečne plače, po drugi strani pa so se v okolici močno povišali stroški bivanja, celo do te mere, da si večina domačinov najema stanovanja danes ne more več privoščiti.

Visokotehnološka podjetja vsakršno krivdo zanikajo in še naprej nadaljujejo s popolno dominacijo nad Silicijevo dolino in okolico. Ločnica med njimi in domačini se zato še kar povečuje, in sicer na področju plačevanja davkov, transporta ali življenjskega stila. 

Se pa načrtne segregacije zavedajo nekateri izmed podjetnikov, ki so tudi sami del elite. 27-letni poslovnež Michael Veremans iz podjetja San Francisco Food Not Bombs segmentacijo med revnimi in bogatimi opaža na vsakem koraku. In ni edini. Tudi Duncan Logan, ustanovitelj podjetja RocketSpace, se zaveda razmer, v katere so lokalne prebivalce prisilile slabe okoliščine. Krivdo pripisuje predvsem neprimernemu načrtovanju širitve mesta.

Resnica čudežnega kraja v Združenih državah Amerike torej ni tako rožnata, kot se zdi na prvi pogled. Številni revni se v Silicijevi dolini vsakodnevno borijo za preživetje, medtem ko ob istem času in na istem kraju bogati svoje premoženje le še povečujejo. 

Vir: Guardian

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

06.12.2017 od 15:00 do 17:00
MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

Luka Železnik in Dejan Kobal sta mlada podjetnika, ki sta med študijem vzpostavila blagovno znamko Kingsbox in hitro opozorila nase. Hitro rastoče podjetje se ukvarja s spletno prodajo opreme za funkcionalno vadbo.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje