Podjetniški duh pri mladih

V Financah lahko preberemo zanimiv komentar Majde Metličar, članice sveta bivšega Zavoda za podjetniško izobraževanje mladih Slovenije (Zavod JA-YE), na članek avtorja Carla Schramma, predsednika in glavnega direktorja ameriške družbe Kauffman Fondation, z naslovom "O tem, zakaj je podjetniški duh med mladimi tako zelo pomemben" (Finance, 25.11.2008). Metličarjeva kot poznavalka tega področja komentira stanje in možnosti za razvoj podjetniškega duha v Sloveniji.
Podjetniški duh pri mladih

Zavod JA-YE danes ne obstaja več zaradi mačehevskega odnosa države.

Največje ovire pri razvoju podjetništva na splošno so birokracija, avtokracija (določena zaprta skupina ljudi na oblasti) in negativen odnos do podjetniške dejavnosti. Tudi pomanjkanje samega podjetniškega duha je usodno, saj je le-ta nujno potreben že za sam razvoj podjetništva. Dejavnosti, ki skrbijo za rast podjetniškega duha je dobro spodbujati že v obdobju šolanja otroka, saj se tega ne da naučiti na hitro.

Slovenija se poskuša znebiti birokratskih ovir pri ustanavljanju podjetij, vendar je količina novoustanovljenih podjetij na leto še vedno zelo nizka. Med izobraženimi mladimi je visoka in še naraščajoča stopnja brezposelnosti, kar kaže na pomanjkanje podjetniškega duha. Glede na visok odstotek podjetij, ki prenehajo poslovati v prvih letih delovanja, lahko sklepamo tudi na pomanjkanje podjetniških veščin.

Vlada poskuša razmere izboljšati z boljšimi povezavami znanosti in gospodarstva, zato ustanavlja raznorazne institucije, ki naj bi za to skrbele. Metličarjeva meni, da je teh organizacij dovolj, dvomi pa v njihovo profesionalnost in učinkovitost. Za rešitev problema predlaga dva ukrepa:

  • ponudba dotiranih visoko kvalitetnih podjetniških znanj in veščin za uspešno poslovanje podjetij – podjetnikom na začetku kariere je potrebno ponuditi kvalitetna svetovanja in usposabljanja;

  • razvijanje podjetniškega duha pri mladih, od osnovne šole do študija – ta proces se je že začel izvajati z uvedbo programa podjetniškega izobraževanja mladih Junior Achievement Young Enterprise
    (JA-YE) v številne slovenske osnovne in srednje šole. Na žalost se je letos program nehal izvajati zaradi finančnih težav izvajalca – Zavoda za podjetniško izobraževanje mladih, ki je program izvajal kot polnopravni član nedobičkonosne organizacije Junior Achievement. Ta organizacija deluje že skoraj celo stoletje v ZDA in 115 državah celotnega sveta.

Program JA-YE se je v Sloveniji izvajal skoraj 4 leta. V tem času sta nastala dva projekta – JA Moje podjetje za srednje šole in Podjetno do uspeha za osnovne šole. Srednješolci so spoznavali, kako poteka ustanavljanje, delovanje in upravljanje lastnega podjetja, medtem ko je bil cilj osnovnošolskega programa podajanje informacij o osebnih financah in
pomenu opredeljevanja izobraževalnih in poklicnih ciljev, ki temeljijo
na znanjih in veščinah ter interesih in vrednotah učencev. Oba projekta sta potekala v skladu z JA-YE metodo, ki temelji na pridobivanju znanj z osebno izkušnji, ob pomoči mentorja ali izkušenega podjetnika. V 4 letih je sodelovalo 45 srednjih šol in 13 osnovnih šol.

Namen programa JA-YE je vzgoja samozavestnih in samostojnih državljanov, ki znajo upravljati s financami, cenijo znanje, znajo vnovčiti svoja znanja in sposobnosti in jih aplicirati na realne življenjske situacije. Program naj bi torej pomagal posameznikom do večjega samozaupanja, tolerance, motivacije za delo in reševanje problemov, ipd. Kljub vsem tem pozitivnim učinkom na osebnostni in intelektualni razvoj mladih, država ni imela posluha za projekt. Ker delovanja Zavoda JA-YE ni hotela finančno podpreti, se je letos protestno umaknilo tudi podjetje Danfoss Trata, ustanovni in vsa leta glavni donator Zavoda JA-YE. Tako je Zavod JA-YE z junijem 2008 prekinil svoje delovanje.

Na koncu komentarja Metličarjeva negativno oceni pripravljenost državnih institucij za pomoč zavodu in posledično mladim. Meni, da se podjetnik ne rodi, temveč ga je potrebno ustvariti, za začetek procesa ustvarjanja podjetnika pa so najbolj ugodna otroška oz. najstniška leta. Država z mačehevskim odnosom do mladih škodi sama sebi, saj je zaposljivost mladih že sedaj nizka, najbrž pa se bo še znižala zaradi posledic trenutne gospodarske krize. Večja brezposelnost mladih pa pomeni zmanjšanje blagostanja za celotno slovensko prebivalstvo. 

Vir: Finance.si

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje