Podjetništvo je več kot le zaposlitev

Ste ustanovili podjetje, ker ste želeli več svobode, prostega časa in bolj fleksibilen delovni čas, sedaj pa ste ugotovili, da ste zgolj ujetnik svojega podjetja, ki od vas neprestano zahteva popolno predanost?
Kako pogledati strahu v oči?

Kako pogledati strahu v oči. (Vir slike: sxc.hu)

Veliko ljudi ustanovi svoje podjetje predvsem zato, ker menijo, da bodo tako imeli več svobode, bolj fleksibilen delovni čas in obilico prostega časa. Toda neredko se zgodi, da je podjetnik oropan vsega naštetega, saj mora delati veliko več in veliko dlje kot bi delal na katerem koli drugem delovnem mestu. Lahko bi rekli, da je podjetnik postal ujetnik svojega startupa.

Kaj lahko storite v primeru, da niste zadovoljni s svojim podjetniškim življenjem? Pomembno je, da se zavedate, da boste morali spremeniti nekaj svojih navad, ki so vas pahnile v ta navidez brezizhoden položaj. To pa morate storiti čimprej! Podjetništvo je namreč veliko več kot le zaposlitev – gre za način življenja. 

Michael E. Gerber, poslovnež z več kot 25 letnimi izkušnjami v podjetništvu, svetuje, da čim prej začnete delati na razvoju vašega podjetja, ne pa da zgolj vsakodnevno opravljate ene in iste naloge, ki vas ne bodo pripeljale nikamor. 

Še pred tem pa si zastavite naslednja vprašanja:

  1. Kako bi lahko podjetje uspešno poslovalo brez moje nenehne prisotnosti?
  2. Kako lahko zaposlene pripravim do tega, da bi delali brez mojega neprestanega vmešavanja?
  3. Kako lahko sistematiziram poslovne procese v podjetju, da bodo potekali povsem avtomatično in kljub temu še vedno brez napak?
  4. Kako sem lahko lastnik podjetja, a hkrati zanj porabim minimalno število ur na teden?
  5. Kako se lahko organiziram tako, da bom opravljal delo, ki ga imam rad, namesto delo, ki ga moram opraviti?

S pomočjo teh vprašanj boste enostavneje spremenili pogled na svoje dosedanje podjetniško življenje in začeli razmišljati na način, ki vam bo v prihodnosti omogočil, da se rešite hudega bremena s svojih ramen in lažje zadihate.

Bistveno je, da sistematizirate poslovne procese v podjetju, da bodo le-ti lahko potekali avtomatično in brez vaše prisotnosti. To lahko storite tako, da vsako nalogo razdelite na posamezne segmente, nato pa poiščete najlažje in najhitrejše načine za dokončanje vsakega izmed delčkov končne celote. 

Na koncu morate samo še napisati navodila za opravljanje opravil in že ste se močno približali svojemu cilju! Toda poskrbeti morate, da bodo navodila razumljiva in enostavna, saj jih mora znati razbrati vsak zaposleni, tudi v primeru, da dotlej še nima izkušenj s tovrstnim delom.

V kolikor ste sistematizacijo naredili dobro, boste že kmalu opazili, da lahko poslovni procesi v podjetju odlično funkcionirajo tudi brez vaše nenehne prisotnosti, vi pa boste lahko z občudovanjem opazovali rast in razvoj podjetja, ki ste ga ustvarili.

Vir: Inc.com

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje