Področje športa v okviru skupnih evropskih politik

Avtor — 01.12.2010
21. in 22. novembra je v Antwerpu v Belgiji potekalo prvo srečanje evropskih ministrov, pristojnih za šport. Namen srečanja je bil vzpostaviti strukturiran in predvsem stalen dialog med evropskimi institucijami ter deležniki s področja športa.
Področje športa v okviru skupnih evropskih politik

Glede na trenutne usmeritve športne politike v prihodnje lahko pričakujemo več sofinanciranih projektov s področja športa (slika: sxc.hu).

Strukturiran in stalen dialog med evropskimi institucijami ter deležniki s področja športa naj bi zajemal vsa športna področja, od olimpijskih disciplin pa do rekreacije in naj bi potekal v obliki rednih srečanj med predstavniki EU, javnih institucij ter predstavniki športnih gibanj.

Po mnenju evropskih ministrov, ki so pristojnih za šport, je šport izrednega pomena pri zagotavljanju socialne integracije v Evropi. Trije ključni cilji na tem področju tako zajemajo:

  • dostopnost športnih aktivnosti za vse državljane EU (t.i. načelo »šport za vse«),
  • boljšo izrabo športnih potencialov, ki bi pripomogla k izgradnji skupnosti ter socialni integraciji,
  • vzpostavitev mednarodnih izmenjav strategij in metodologij na področju športa.

EU še posebno pozornost namenja različnim ranljivim družbenim skupinam, kot so migranti, bivši zaporniki, zasvojenci in osipniki iz šol. Omenjenim družbenim skupinam želi EU, skupaj s športnimi organizacijami, pomagati preko športa.

EU se zaveda, kako pomembno je področje športa, zato Evropska komisija pripravlja prvi evropski program o športu, ki naj bi bil predstavljen leta 2012. Šele leta 2014 pa naj bi bila pripravljena celotna evropska politika in zakonodaja s področja športa. Prav tako EU letno razpisuje poziv s področja športa. Razpoložljivih sredstev sicer ni veliko, vendar pa glede na trenutne usmeritve ter oblikovanje skupne športne politike v prihodnje lahko pričakujemo več sofinanciranih projektov s področja športa.

Več o tem si lahko preberete na spletni strani European Commission – Sport >>

 

Vir: Euractiv, Vesna Dolinšek, Pro-Eco d.o.o.


Oznake: ,