Pomoč pri financiranju podjetja

Podjetniki lahko projekte financirajo na različne načine. Poleg bank se lahko obrnejo tudi na sklade tveganega kapitala in poslovne angele.
Pomoč pri financiranju podjetja

Izberite zase najprimernejši način financiranja.

Podjetniki navadno začnejo z zbiranjem sredstev s pomočjo družine in prijateljev (friends, fools and family). Druga možnost so banke, ki pa zaradi nesigurne prihodnosti mladih projektov, v primeru da mladi podjetnik nima dovolj premoženja za zavarovanje kredita, le te nerade odobrijo. Pomagajo lahko z nasvetom o alternativnih možnostih financiranja.

Mladi podjetniki se lahko zatečejo po pomoč tudi k skladom tveganega kapitala (kot je RSG Capital), ki se odločajo za sprejem projektov na podlagi različnih kriterijev. V prvi vrsti dajejo poudarek managementu in šele nato potencialu podjetja. Ti skladi navadno nudijo le finančno pomoč, s katero si zagotovijo tudi moč za opravljanje nadzora, ne pomagajo pa pri samem vodenju podjetja.

Drug priljubljen način financiranja je preko poslovnih angelov. To so premožnejši posamezniki, ki finančno in s svojimi izkušnjami ter kontakti pomagajo pri razvoju obetajočih mladih podjetij. Najraje investirajo v manjše projekte. V Sloveniji imamo nekaj klubov poslovnih angelov, eden izmed njih je klub Poslovni angeli Slovenije.

Pred odločitvijo za sklad tveganega kapitala ali poslovnega angela se je treba vprašati ali gre za primeren sklad in dovolj izkušenega angela, z za vaš projekt potrebnimi izkušnjami, koliko projektov z vašega področja so že izpeljali, kaj za njih pomeni sodelovanje v vašem projektu in kaj pričakujejo od vas, kako vas bodo nadzorovali in kako jih boste izplačali. Nato na podlagi odgovorov na ta vprašanja izberite najprimernejšo možnost, ki poleg finančnih sredstev prinaša podjetju tudi druge strateške prednosti. Odločite se lahko tudi za postopno iskanje virov financiranja, tako da se najprej obrnete na poslovnega angela, v kasnejših fazah razvoja podjetja pa poiščete pomoč še pri skladu tveganega kapitala.

Vir: Revija Kapital

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

06.12.2017 od 15:00 do 17:00
MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

Luka Železnik in Dejan Kobal sta mlada podjetnika, ki sta med študijem vzpostavila blagovno znamko Kingsbox in hitro opozorila nase. Hitro rastoče podjetje se ukvarja s spletno prodajo opreme za funkcionalno vadbo.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje