Pomoč pri financiranju podjetja

Podjetniki lahko projekte financirajo na različne načine. Poleg bank se lahko obrnejo tudi na sklade tveganega kapitala in poslovne angele.
Pomoč pri financiranju podjetja

Izberite zase najprimernejši način financiranja.

Podjetniki navadno začnejo z zbiranjem sredstev s pomočjo družine in prijateljev (friends, fools and family). Druga možnost so banke, ki pa zaradi nesigurne prihodnosti mladih projektov, v primeru da mladi podjetnik nima dovolj premoženja za zavarovanje kredita, le te nerade odobrijo. Pomagajo lahko z nasvetom o alternativnih možnostih financiranja.

Mladi podjetniki se lahko zatečejo po pomoč tudi k skladom tveganega kapitala (kot je RSG Capital), ki se odločajo za sprejem projektov na podlagi različnih kriterijev. V prvi vrsti dajejo poudarek managementu in šele nato potencialu podjetja. Ti skladi navadno nudijo le finančno pomoč, s katero si zagotovijo tudi moč za opravljanje nadzora, ne pomagajo pa pri samem vodenju podjetja.

Drug priljubljen način financiranja je preko poslovnih angelov. To so premožnejši posamezniki, ki finančno in s svojimi izkušnjami ter kontakti pomagajo pri razvoju obetajočih mladih podjetij. Najraje investirajo v manjše projekte. V Sloveniji imamo nekaj klubov poslovnih angelov, eden izmed njih je klub Poslovni angeli Slovenije.

Pred odločitvijo za sklad tveganega kapitala ali poslovnega angela se je treba vprašati ali gre za primeren sklad in dovolj izkušenega angela, z za vaš projekt potrebnimi izkušnjami, koliko projektov z vašega področja so že izpeljali, kaj za njih pomeni sodelovanje v vašem projektu in kaj pričakujejo od vas, kako vas bodo nadzorovali in kako jih boste izplačali. Nato na podlagi odgovorov na ta vprašanja izberite najprimernejšo možnost, ki poleg finančnih sredstev prinaša podjetju tudi druge strateške prednosti. Odločite se lahko tudi za postopno iskanje virov financiranja, tako da se najprej obrnete na poslovnega angela, v kasnejših fazah razvoja podjetja pa poiščete pomoč še pri skladu tveganega kapitala.

Vir: Revija Kapital

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje