Posledice, ki vas lahko doletijo, če boste lagali na razgovoru

Razmišljate, da bi malce prilagodili svoj življenjepis, vanj pa vključili tudi kakšno neresnico? Takšno, ki bi vam lahko pomagala pri službi? Od izkušenj in znanj, ki naj bi si jih pridobili, pa vse do višje plače, ki naj bi vam jo dajal prejšnji delodajalec.
Posledice, ki vas lahko doletijo, če boste lagali na razgovoru

Zakaj ni dobro lagati na razgovoru? (Vir slike: YouTube)

Laganje med procesom intervjuja vam lahko uniči vse možnosti, da bi vas novi delodajalec zaposlil. Precej lažje vas lahko postavi na realna tla in vas ujame na laži. Če ne drugega, vam lahko pod nosi pomoli test o programu, za katerega ste v življenjepisu zapisali, da ga obvladate. Njegovo spoznanje, da o programu pravzaprav ne veste kaj več kot le njegovo ime, vas bo poslalo skozi vrata nazaj v svet iskalca službe.

Zlagali se boste o pomembnih izkušnjah

Kakšne so možne posledice laganja na razgovorih za službo? Če boste lagali o izkušnjah, ki naj bi jih imeli, vas bo bodoči delodajalec zlahka razkrinkal, saj ga bo zanimalo več. Če menite, da morate lagati, da bi navdušili delodajalca, se morate zavedati, da je področje, o katerem se lažete, najverjetneje zanj izredno pomembno. To pomeni, da vam bo postavil še nekaj dodatnih vprašanj, takrat pa bo vaša laž prišla na dan. Zagotovo bo šel v detajle, s čimer bo spoznal, kako domači ste z določenim področjem.

Dvom ga bo prisilil v izbiro drugega kandidata

Tudi če ne bo povsem prepričan, ali ste s spoznavanjem področja, ki ga zahteva, domači, bo dvom v njem povzročil, da se bo raje odločil za drugega kandidata. Delodajalec želi imeti ob sebi člane ekipe, ki jim popolnoma zaupa, tudi glede njihovih sposobnosti.

Ne lažite o plači!

Če lažete o višini plače, ki ste jo prejemali na prejšnjem delovnem mestu, se vam zlahka zgodi, da bo potencialni delodajalec povprašal starega. Še zlasti, če boste »dvignili svojo ceno«. Delodajalci namreč pogosto preverjajo tudi podatke o plačah; če bo ugotovil, da ste se zlagali, se bo poslovil od vas. Zato morda ni odveč nasvet, da se raje kot osredotočanje na staro plačo, osredotočite na pogajanja o novi plači.

Če se boste na razgovoru zlagali o čemerkoli, vas delodajalec lahko preseneti vsak trenutek. Namesto, da bi priznali, da se je prejšnji delodajalec poslovil od vas, vas mika, da bi rekli, da ste se razšli sporazumno ali pa, da ste odšli prostovoljno? Tudi to področje delodajalci radi raziščejo, kar pomeni, da so od resnice oddaljeni morda nekaj klicev stran. Prav tako lahko zlahka preverijo vaše odgovornosti in dosežke.

To pomeni, da delodajalec ne bo slepo verjel vašim besedam, temveč se bo potrudil in naredil še dodatno poizvedbo o vas. Glede na to, kako je Slovenija majhna, je morda eden od njegovih prijateljev znanec vašega nekdanjega sodelavca. Tako lahko pride tudi do podatkov o vašem odnosu do dela in sodelavec.

Z vsako lažjo tvegate odpoved

Če boste morda z lažjo prišlo do novega delovnega mesta, tvegate odpoved. To namreč pomeni, da ste dobili službo, za katero nimate vseh potrebnih izkušenj – čeprav ste delodajalcu tako zagotovili -, ko bo prišlo do situacije, v kateri bi morali dokazati vaše izkušnje, pa jih ne boste znali.

Zato svetujemo, da v življenjepis zapišete resnične podatke, brez olepševanja situacije. Morda pa boste potencialnega delodajalca navdušili z drugimi kakovostmi, za učenje zaželenih znanj pa vam bo dal dodaten čas.

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje