Poslovanje z žigom ali brez?

Avtor Borut Borštnik — 06.05.2010
Komentiraj!
Eden izmed prvih korakov ob ustanovitvi podjetja je izdelava žiga. Žig od nedavnega ni več obvezen pripomoček pri poslovanju podjetja, zato njegova izdelava ni nujno potrebna.
Poslovanje z žigom ali brez?

Ali vaše podjetje posluje z žigom?

Žig se ponavadi uporablja poleg podpisa za dodatno potrditev, da je bil dokument res odobren s strani podjetja katerega žig in podpis predstavljata.

Uporablja se ga pri izdajanju računov (od 2010 sicer žig in podpis nista več obvezni sestavini računa), sklepanju pogodb ter izpolnjevanju obrazcev. Kot rečeno, žig ni nujno potrebno imeti. Je pa to velikokrat zaželeno. Kot prvo, žig daje podjetju neko dodatno kredibilnost. Žig poleg podpisa samemu dokumentu daje (vsaj na videz) nekoliko več kredibilnosti. Zaradi preteklih izkušenj, ko je bila uporaba žiga obvezna, je žig zelo dobrodošel pri izpolnjevanju vnaprej izdelanih (standardnih) obrazcev, pri katerih je že privzet prostor za žig podjetja. S tem ko poleg podpisa enostavno dodamo tudi žig, se izognemo morebitnemu opominjanju, „da smo na žig pozabili,“ kar se zna zgoditi predvsem pri poslovanju z državnimi ustanovami ter večjimi podjetji (bankami...).

Obstaja več vrst in oblik žigov. Od majhnih do velikih, od črnobarvnih do barvnih. Na žig lahko dodamo tudi logotip podjetja. Stane nas od 15 do 30 evrov, odvisno od zahtevnosti žiga ter ponudnika. Nekateri izdelovalci žigov vam pomagajo tudi pri izdelavi grafične oblike žiga, nekateri pa raje vidijo, da podjetnik sam poskrbi za to. V vsakem primeru je najbolje, da za samo oblikovanje žiga poskrbi profesionalni oblikovalec.


NE POZABITE: Izdelavo žiga oziroma sam žig lahko uveljavljate kot strošek v podjetju, zato ne pozabite pridobiti izvirnega (original) računa.

shranjeno pod:
Prijavi se na e-novice!