Poslovna priložnost: Energetsko varčna žarnica

Avtor — 25.03.2010
Najbolj priljubljena, a žal energetsko neučinkovita 60 vatna žarnica potrebuje prenovo. Američani so pripravljeni rešitev nagraditi.
Poslovna priložnost: Energetsko varčna žarnica

Philipsova LED žarnica se poteguje za 10 milijonov dolarjev. (Vir: lightingprize.org)

Ameriško Ministrstvo za energetiko ponuja nagrado v višini 10 milijonov dolarjev tistemu podjetju ali posamezniku, ki bo iznašel energetsko varčen nadomestek v Ameriki najbolj prodajane žarnice.

Za milijonsko nagrado natečaja L Prize se s svojim izumom že poteguje Nizozemski elektronski gigant Philips, ki je ameriškemu ministrstvu predal 2000 prototipov svoje energetsko varčne žarnice, ki bodo v prihodnjem letu podvrženi testiranju. V primeru, da bo njihova žarnica prestala enoletno testiranje, bo podjetje prejelo nagrado v višini 10 milijonov dolarjev in državno pogodbo za prodajo novih žarnic, ter s tem tudi vodilno pozicijo na trgu.

Pri Philipsu so prepričani, da bo njihov izdelek dosegel ali celo presegel stroge kriterije, ki zahtevajo, da nov model žarnice proizvaja enako količino svetlobe in barve kot 60 vatna žarnica, hkrati pa porabi le 10 vatov energije in zdrži do 25.000 ur, kar je 25-krat dlje od standardne žarnice.

V primeru iznajdbe ustrezne energetsko varčne LED različice priljubljene 60 vatne žarnice, bi privarčevali ogromno energije. Tovrstno iznajdbo pa spodbujajo tudi novi energetski standardi, saj ne odobravajo potratnih žarnic z žarilno nitko, ki še vedno temeljijo na Edisonovem izumu. Nova žarnica naj bi kljub začetni visoki ceni postala s časom cenovno dostopna, saj naj bi njena cena padla na 20-25 dolarjev.

Ameriško ministrstvo pa ponuja tudi nagrado v višini 5 milijonov dolarjev izumitelju reflektorske LED svetilke in nove svetilke 21. stoletja, za kateri se nameravajo potegovati giganti General Eletric, Osram Sylvania in Philips.

Vir: NYtimes

Oznake: ,
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
Vse za podjetje