Poslovna rešitev SAOP iCenter za kmetijske zadruge

Avtor Borut Borštnik — 15.10.2009
Komentiraj!
V podjetju SAOP so oblikovali celovito rešitev za znižanje stroškov in izboljšanje preglednosti poslovanja v kmetijskih zadrugah.
Poslovna rešitev SAOP iCenter za kmetijske zadruge

SAOP

Podjetje SAOP d.o.o., vodilni ponudnik prilagojenih informacijskih rešitev za mala, srednja in velika podjetja ter javne ustanove, je razvilo celovito rešitev za podporo pri poslovanju kmetijskih zadrug. Nova rešitev, ki temelji na programskih modulih iCenter obsega poslovna področja, kot so odkup, proizvodnja, vele- in maloprodaja, finančno računovodstvo ter poslovno odločanje. Kot zgodnji uporabnik novo rešitev že uporabljajo v Kmetijski zadrugi Agraria Koper.

Kmetijske zadruge so zavezane k poslovanju s čim nižjimi stroški, predvsem zato, da so lahko z blagom iz odkupa sadja in zelenjave ter drugih živilskih izdelkov kooperantov konkurenčni ponudbi velikih trgovcev oziroma distributerjev. „Za uvedbo enotnega poslovnega informacijskega sistema smo se odločili predvsem s ciljem zniževanja operativnih stroškov in števila zaposlenih na področju administracije, po drugi strani smo želeli pridobiti kakovostne podatke iz poslovanja, s katerimi bi vodstvo pridobilo možnost učinkovitega ukrepanja,“ je povedal Radovan Rajčič, direktor KZ Agraria Koper. V tej zadrugi izvajajo poleg odkupa pridelkov svojih članov še veleprodajo sadja in zelenjave iz odkupa in dokupa oziroma uvoza, ter druge dejavnosti, na primer vzgojo vrtnarskih in oljčnih sadik ter maloprodajo v trgovinah: Semenarna Izola, Agrocenter Lucija, Purisima (sadike), Agrocenter Koper ter Prodajni center Koper. Pod lastno blagovno znamko Izbrani okusi slovenske Istre so v lanskem letu prodali 106 ton zelenjave iz odkupa, v 90 odstotkih vzgojene v sodobni integrirani predelavi.

SAOPjeva rešitev za kmetijske zadruge poenostavlja in avtomatizira tipične delovne postopke, ki potekajo v kmetijskih zadrugah. Vsi poslovni procesi so povezani, kar zagotavlja popolno preglednost poslovanja in omogoča odkrivanje možnih procesnih izboljšav za optimizacijo dejavnosti. Zaradi zmanjšanja obsega ročnega vnašanja podatkov se za administrativna opravila, na primer na področju finančnega računovodstva, materialno-skladiščnega poslovanja in odkupa, porabi manj časa, kar pomeni večjo storilnost in posledično bolj učinkovito delo.

V rešitev za kmetijske zadruge so vključeni standardni programski moduli iCenter, kot so Maloprodaja, Veleprodaja, Glavna knjiga ter prilagojena modula Materialno-skladiščno poslovanje in Naročila dobaviteljem in kupcev. Rešitev združuje še program za podporo pri proizvodnji oziroma vzgoji sadik in drugih procesov v proizvodnji, na primer pakiranje izdelkov.

 

Prijavi se na e-novice!