Poslovni načrt

Avtor Borut Borštnik — 23.12.2010
Komentiraj!
"Kako naj izgleda moj poslovni načrt?" "Ali moram poslovni načrt nujno napisati?" "Kateri so obvezni elementi poslovnega načrta?" Ta in mnoga druga vprašanja velikokrat dobimo na naš e-naslov.
Poslovni načrt

Poslovni načrt: Da ali ne? - DA!

Zato smo se odločili, da o tej tematiki spišemo kratko novičko.

Poslovni načrt je eden izmed temeljnih dokumentov vsakega podjetja. Poglejmo si nekaj dejstev:

  • Poslovni načrt je zemljevid podjetja. Dokument, po katerem se ravnamo pri poslovanju v podjetju, omogoča tudi načrtovanje rasti podjetja.
  • Poslovni načrt ni obvezen. Z izjemo bank, investitorjev ter morda poslovnih partnerjev, ga od vas ne bo zahteval nihče. Kljub temu pa je zelo pomembno, da ga spišete, saj vam prihrani marsikatero težavo, saj omogoča bolj pravilno predvidevanje rasti in razvoja vašega podjetja.
  • Pri pisanju poslovnega načrta ni potrebno pretiravati. Zadostuje že 20 strani teksta, dodajte še priloge ter vire.
  • Pri pisanju oziroma sestavljanju poslovnega načrta si lahko pomagate z različnimi orodji, ki jih najdete na spletu. Eno izmed teh orodij, ki je brezplačno, je razvila Tovarna podjemov. Najdete ga na spletu.
  • Za poslovni načrt velja, da je najbolje, če ga napišete sami. Ob tem se namreč veliko naučite o svojem bodočem poslu. Pomagajo pa vam lahko tudi strokovnjaki. S pisanjem poslovnih načrtov se ukvarja tudi podjetje VentureLab.
  • Za dober poslovni načrt lahko prejmete tudi nagrado za razvoj podjetja. V začetku 2011 bo potekal natečaj za najboljši poslovni načrt Tehnološkega parka Ljubljana, kasneje sledi še tekmovanje Start:up Slovenija!

 

Poglejmo si še mnenje osebe, ki je ob svojem delu za Klub Poslovni angeli Slovenije prebrala že več 100 poslovnih načrtov. Gre za Blaža Kosa, ki je verjetno eden izmed največjih strokovnjakov na področju poslovnega načrtovanja pri nas. Vprašali smo ga: "Zakaj je pomembno napisati poslovni načrt?" Odgovoril nam je naslednje:

"Za začetek podjetniške poti potrebujemo dobro idejo, tim ljudi, ki je sposoben to idejo realizirati ter kapital za ustanovitev, zagon in rast podjetja. Poslovni načrt je prvi izvršni korak od ideje do realizacije in ko govorimo o dobri poslovni ideji, praktično govorimo o poslovnem načrtu. Skozi proces poslovnega načrta preverimo našo poslovno priložnost in potencial le te, obenem uskladimo vizijo med člani tima ter imamo na koncu zastavljene konkretne cilje in strateški načrt, s katerim se podamo do poslovnega uspeha. Na koncu je poslovni načrt poleg kompasa tudi prodajni dokument, tako za investitorje, bankirje, nekatere strateške partnerje ter druge deležnike. Seveda je poslovni načrt živ dokument, ki ga je potrebno neprestano nadgrajevati glede na povratne informacije s trga. V večini primerov ugotovimo, da so plani do neke mere neuporabni, planiranje pa neizmerno dragoceno."

 

Če imate še kakšno vprašanje glede poslovnega načrta, nam ga pošljite na info(at)mladipodjetnik.si.

Prijavi se na e-novice!