Postanite bolj produktivni s feng šujem

Avtor Nejc Krumpačnik — 16.03.2011
Komentiraj!
Pisarne so same po sebi slabe za vas, saj bodo sčasoma izmozgale vašo energijo. Če ste se kdaj že počutili tako, potem je najverjetneje skrajni čas, da glede tega nekaj ukrenete. V svoji pisarni ne potrebujete najbolj prefinjene ali najdražje opreme, da bi se v njej dobro počutili.
Postanite bolj produktivni s feng šujem

Postanite bolj produktivni s feng šujem (slika: sxc.hu).

Namesto tega več časa raje posvetite feng šuju, ki je starodavna kitajska umetnost usmerjanja energije skozi prostore. Ko bo v vaši pisarni vse na svojem mestu, torej tam, kjer mora biti, bo vaše delo kmalu nagrajeno tudi z energijo, produktivnostjo in denarjem.

Mnogi bi bili presenečeni ob ugotovitvi, da njihova razporeditev opreme po prostorih niti malo ne ustreza feng šuj standardom. Ste pripravljeni povabiti vso to energijo, ki ste jo zamudili? Začnimo s petimi preprostimi odgovori, pri čemer imejte v mislih, da vse pozicije predvidevajo, da vstopate v sobo.

Feng šuj odgovor 1 - kontrolirajte vašo mizo, kontrolirajte življenje

Miza je srce vaše pisarne, zato je pomembno, da je na pravem mestu, saj bo le tako privabljala pozitivno energijo. Najboljša pozicija za mizo je v kotu, ki je najbolj oddaljen od vrat. Tako si boste zagotovili, da je podporna energija za vami, v obliki "gore", nekaj velikega in trdnega, simbola podporne energije.

Vendar pa včasih ne morete do tistega kota. Če je temu tako, boste vašo "goro" morali zgraditi na drugačen način. Potrebujete nekaj velikega, povezanega z zemljo, na primer veliko skulpturo (ali takšno, ki je izjemno težka glede na svojo velikost). V poštev pride tudi prijetna velika rastlina. Lahko uporabite celo sliko gore, če za ostale stvari nimate prostora.

Prav tako je pomembno, da je vaša miza obrnjena proti vratom, saj preko njih nove priložnosti vstopajo v vaše življenje in zagotovo jih želite sprejeti. V nasprotnem primeru bodo priložnosti videle, da ste jim obrnili hrbet in bodo šle preprosto drugam.

Ste administrativni tip? Če ne, zakaj imate potem administrativno mizo? Ne le, da vaša miza razkriva informacije o vas, temveč tudi privablja različne vrste energij. Če bo privabila energijo napačne vrste, vam le-ta ne bo kaj preveč pomagala.

Feng šuj odgovor 2 - počistite nered

Nered je nevaren, a ne zaradi razloga, ki ga imate v mislih. Nevaren je zato, ker prestreza in zadržuje vso dobro energijo, ki bi je morali biti deležni vi.

Čas je, da pridobite energijo nazaj, tako da pričnete s čiščenjem nesnage. Primeren začetek je kar računalnik. Veliko nereda računalniki povzročijo kar s svojimi kabli, ki so tako ali tako izjemno nadležni. Morda ste se naučili, da jih ignorirate, a bodite prepričani, da jih energija ne. Ujame se tja. Zatorej je dobro, da jih uredite. Pričvrstite jih na steno ali napeljite pod preprogo, lahko pa si privoščite celo držala zanje.

Nedokončane projekte je najbolje hraniti tako, da lahko do njih hitro dostopate. Nenazadnje se tako ali tako lahko v polni meri posvetite zgolj enemu projektu, ne glede na to, kako dobro obvladate večopravilnost. Vaša miza bi morala imeti opcije za shranjevanje na vrhu. Povsem dobro je, če imate na vrhu enega ali dva organizatorja, a če jih je preveč, tudi ti postanejo del nereda.

Prvi korak je, da popolnoma počistite vrh mize, četudi boste vse papirje in dokumente morali pospraviti v škatle. Običajno bo ljudem že samo to dalo pogon, da delovno mesto ohranijo čisto. Občasno potrebujejo nekaj pomoči, na primer profesionalnega organizatorja. Za karkoli se že boste odločili, pomembno je, da se energija ponovno ne ujame na mesta, kjer vam ne bo koristila.

Feng šuj odgovor 3 - primerno sprejemajte ljudi

Vsi potrebujemo ljudi, pa naj gre za stranke, druge delavce ali mentorje. Zatorej vas ne bi smelo presenetiti, da v sklopu feng šuja obstaja poseben kotiček sobe, ki je namenjen grajenju in vzdrževanju teh tipov odnosov. Pravzaprav obstajata dva kota.

Kot v zadnjem desnem delu sobe pokriva vse, razen vaših mentorjev, saj so mentorji tako pomembni ljudje, da jim je namenjen kar svoj kot, ki je desno od vrat. Oba kota potrebujeta barve ali simbole zemlje. Zemeljski simboli so kameni kamni, minerali in peščene skulpture. Zemeljske barve se vrtijo okrog rumene: peščena, bež in zelo bleda rumena.

Prave stvari v teh dveh ključnih kotih bodo okrepile vaše profesionalne odnose.

Feng šuj odgovor 4 - povabite denar naprej

Tako kot reka, denar teče po poteh, ki nudijo najmanj odpora. Denarju ne otežujte dela, da vas bi našel. Vprašajte se, če ga privabljate k sebi. Imate v vaši pisarni kakšne vrste tekočo vodo? Če je odgovor "ne", potem premislite o nakupu akvarijev ali fontan, v poštev pa pride tudi "prava" voda. Celo lepa fotografija vode bo zalegla.

Seveda teh dodatkov ne smete namestiti kamorkoli. Njihov prostor je v zadnjem levem kotu. Tu se namreč nahaja področje premoženja. Vaše premoženje pa brzdajte tudi s kančkom lesa, ki bo vzdrževal ravnovesje med premoženjem in problemi, ki jih le-to prinaša.

Feng šuj odgovor 5 - prihodnost je zdaj

Prostor pred vrati, ko stopite v sobo, je eden izmed najbolj pomembnih delov vaše pisarne. Tukaj leži vaša usoda. Morda blokirate lastno prihodnost, tako da imate na tem prostoru postavljeno masivno stvar (na misel pride miza). Ali še huje, ta prostor je morda popolnoma prazen, kar zagotavlja zgolj prazno prihodnost.

Praznino zapolnite s predpražnikom, simbolom, ki bo visel na vratih ali z glasbo, ki bo pozdravila vaš prihod. Vaša pisarna bi morala biti napolnjena s pozornostjo, ki jo namenjate prihodnosti, zatorej na to mesto postavite nekaj dobrega.

Preoblikujte življenje v vaši pisarni še danes

Če boste upoštevali teh pet principov feng šuja, potem boste kmalu z veseljem začeli hoditi v službo. Postali boste srečnejši in bolj produktivni, vaši prijatelji pa se bodo spraševali zakaj. Jim boste zaupali skrivnost?

Vir: Lloyd Burrell. Get More Productive In Your Office Today With Feng Shui. Smallbizbee.com, 30.7.2010.

shranjeno pod:
Prijavi se na e-novice!