Postopni dvig prispevkov za brezposelne

Vlada je 13. marca 2013 sprejela predlog Zakona o spremembi in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2A) RS, ki določa postopen dvig prispevkov za tiste, ki so prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko zavarovanje.
Postopni dvig prispevkov za brezposelne

Postopni dvig prispevkov za brezposelne (Vir slike: sxc.hu)

Novela zakona je bila poslana v Državni zbor, ki bo o njej odločal po skrajšanem postopku.

Razlog za tako novelo je v tem, da se je z letos sprejeto pokojninsko reformo (ZPIZ-2) mesečni prispevek za brezposelne zavarovance, ki prostovoljno plačujejo prispevek za obvezno pokojninsko zavarovanje, zvišal z dobrih 57 evrov na 186 evrov. To je povzročilo, da se je od 1. januarja 2013 do konca februarja iz prostovoljnega obveznega pokojninskega zavarovanja od približno 20.700 vključenih (po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije) odjavilo približno 5.800 zavarovancev.

Preberite tudi: Spremembe na trgu dela v letu 2013 >>

Novela torej določa postopen dvig tovrstne pokojninske premije, in sicer bo v letu 2013 najnižja osnova za plačilo prispevkov za brezposelne osebe znašala 16 % zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji, preračunane na mesec, kar pomeni 59,41 evrov, v letu 2014 pa bo znašala 20 %, kar okvirno pomeni 74,27 evrov. Nato se bo od leta 2015 do leta 2018 znesek vsako leto zvišal za deset odstotkov, dokler ne bo dosegel zneska 60 % zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji, preračunane na mesec.

S to novelo naj bi se prekinil trend izpisovanja in hkrati zavarovancem, ki so se iz takega zavarovanja izpisali, omogočil ponovni vpis.

Postopen dvig višine prispevkov za prostovoljni vstop v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje za brezposelne osebe, ki so prijavljene na Zavodu RS za zaposlovanje, kot ga določa predlog zakona, je:

Leto

Najnižja osnova za plačilo prispevkov

2013

16 % zadnje znane povprečne letne plače

2014

20 % zadnje znane povprečne letne plače

2015

30 % zadnje znane povprečne letne plače

2016

40 % zadnje znane povprečne letne plače

2017

50 % zadnje znane povprečne letne plače

2018

60 % zadnje znane povprečne letne plače

Vir: mddsz.gov.si

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje