Potterjeva čarovnija dviguje Amazonovo prodajo

Avtor rokkos — 24.10.2007
Komentiraj!
Prodaja zadnje knjige o Harryu Potterju je dvignila dohodke spletnemu prodajalcu Amazon.
Potterjeva čarovnija dviguje Amazonovo prodajo

Amazon.com, podjetje s 13.900 zaposlenimi, pričakuje rekordno prodajo v prihajajočih praznikih.

Pri Amazonu so objavili, da se je dobiček v zadnjih treh mesecih v obdobju do 30. septembra početveril in tako znaša 80 milijonov dolarjev. Zadnja knjiga o mlademu čarovniku, Harry Potter in relikvije smrti (Harry Potter and the Deathly Hallows), je postala najhitreje prodajana knjiga, tudi s pomočjo modernih načinov nakupa preko svetovnega spleta. Pri Amazonu so sicer zatrdili, da z omenjeno uspešnico ne bodo kovali dobička, saj ponujajo precejšen popust ter prosto pošiljanje. »Z našega zornega kota je postavitev strank na prvo mesto edina zanesljiva pot ustvarjanja dolgotrajne koristi za naše delničarje,« meni Jeff Beoz, ustanovitelj ter izvršni direktor Amazona.

Dohodek podjetja se je v primerjavi z istim četrtletjem prejšnjega leta dvignil za 41 odstotkov in znaša 3,2 milijarde dolarjev. Dvig gre pripisati tudi prodaji 2,5 milijonov izvodov sedme knjige o Harryu Potterju – po zadnjih podatkih gre za najobsežnejše lansiranje novega izdelka pri Amazonu do sedaj.

Za letos napovedujejo rekordno prodajo v času prihajajočih praznikov, saj naj bi prihodki od prodaje znašali od 5,1 milijard do 5,45 milijard $. Velik porast se kaže tudi v segmentu vse bolj profitnega prodajnega posredovanja za tako imenovane third-party prodajalce, ki svoje produkte ponujajo na strani Amazon.com.


Vir: BBC News

Prijavi se na e-novice!