Povej mi, kaj imaš ob postelji in povem ti, kdo si

Veste, kaj boste našli na nočnih omaricah bogatašev? Knjige, knjige in še enkrat knjige. A ne le kar ene knjige. Le-te so skrbno izbrane, v sebi nosijo posebno sporočilo, in kar je najpomembneje, ločujejo bogate in revne ljudi.
Povej mi, kaj imaš ob postelji in povem ti, kdo si

Fotografija je simbolična (Vir slike: YouTube).

Ob postelji, na nočni omarici, pa nimajo kar katerekoli knjige, pravi Tom Corley, avtor raziskave Bogate navade: Dnevne uspešne navade bogatih posameznikov. Njegova raziskava namreč kaže, da imajo sicer tako bogati kot tisti, ki imajo manj pod palcem, na nočnih omaricah knjige. A razlika med njimi je po njegovih ugotovitvah ta, da bogati ljudje berejo za osebnostni razvoj.

Poglejmo, kdo se za Corleyja uvršča med bogate ljudi. To so tisti, katerih letni dohodek presega 160 tisoč dolarjev, »revni« pa v enem letu zaslužijo 35 tisoč dolarjev ali manj.

Bogati ne berejo za zabavo

Ugotovil je, da 11 odstotkov bogatašev bere za zabavo, med tem ko za zabavo bere 79 odstotkov revnih. Kar 85 odstotkov bogatašev mesečno prebere dve ali več knjigi, ki jim prinašajo novo znanje, so povezane s kariero ali osebnostnim razvojem. Za takšne knjige prime le 15 odstotkov revnih.

Video: “Uspešen sem, ker berem knjige”

Prebiranje novičarskih spletnih strani in blogov prinaša debelejšo denarnico

Štiriindevetdeset odstotkov bogatih ljudi bere novičarske spletne strani in bloge, medtem ko takšnih poskusov med revnimi najdemo le dobro desetino.

Bogataši s knjigo v roki, da bi izboljšali sebe

Kot pravi Corley njegovi izsledki nakazujejo na to, da dnevne navade vplivajo na finančni uspeh v življenju. Dnevnim navadam daje precejšen pomen, te naj bi bile eden od ključnih razlogov za uspeh. Eden od dejavnikov za uspeh je tudi samo-izobraževanje. Meni, da se bogati ljudje pogosteje znajdejo za knjigo z namenom, da bi izboljšali sebe. V ta namen berejo knjige za osebnostno rast, biografije in knjige o uspešnih ljudeh, od koder lahko črpajo navdih.

Ugotovil je celo, da se branje z namenom izobraževanja prekriva še z enim pomembnim dejavnikom za uspeh: mentorstvom. Po njegovih izsledkih je imela le slaba četrtina bogatašev mentorje. Čeprav gre za precej majhen odstotek, pa se je večina teh v njegovi raziskavi strinjala, da lahko uspeh pripišejo ravno njim, mentorjem.

Dušan Olaj: nikoli nisem bral podjetniških knjig

Knjiga zamenjava za mentorja

Razlog, zakaj se bogati ljudje niso zatekli po pomoč k mentorjem, so ravno knjige. Prek njih so po njegovem mišljenju dobili informacije, ki bi jim jih sicer posredoval mentor. Pomembno vlogo na tem mestu pripisuje tudi izobraževalnemu sistemu. Več kot polovica ljudi, ki so danes lastniki podjetij, so se izobraževali kar sami. S tem nadaljujejo tudi danes.

Corley dodaja, da so knjige lahko eden od nadomestkov za mentorje, a so v tem procesu vpeti tudi starši, učitelji, sodelavci in izobraževalni sistem.

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje