Povišan prag obdavčljivega prometa na 50 tisoč evrov

Z uveljavitvijo spremembe 94. člena ZDDV-1 se bo prag obdavčljivega prometa za mala podjetja povišal s 25 tisoč na 50 tisoč evrov. Sprememba bo v veljavo stopila s prvim dnem drugega koledarskega meseca po objavi uradnega obvestila v Uradnem listu RS.
Povišan prag obdavčljivega prometa na 50 tisoč evrov

Povišan prag obdavčljivega prometa na 50 tisoč evrov (Vir slike: sxc.hu)

Kmalu lahko pričakujemo, da bo v veljavo stopila sprememba 94. člena ZDDV-1. Sprememba bo za mala podjetja pomenila povišanje praga s 25 tisoč na 50 tisoč evrov obdavčljivega prometa, kar bo malim podjetjem poenostavilo sistem DDV, to pa bo znatno zmanjšalo obremenitev tistih podjetij, ki so upravičena do te ureditve, saj bodo oproščena številnih obveznosti z DDV.

Obvestilo o objavi Izvedbenega sklepa Sveta o dovoljenju Republiki Sloveniji za uporabo ukrepa v Uradnem listu Evropske unije še ni bilo objavljeno, torej rok za začetek uporabe višjega praga še ni začel teči. Ta bo v veljavo stopil s prvim dnem drugega koledarskega meseca, ki bo sledil mesecu objave obvestila v Uradnem listu Republike Slovenije.

Davčni zavezanci, ki bodo na dan objave obvestila identificirani za namene DDV, ker presegajo prag 25 tisoč evrov po trenutno veljavni ureditvi in bodo izpolnjevali pogoje za oprostitev obračunavanja DDV, ker v obdobju zadnjih 12 mesecev niso presegli oziroma ni verjetno, da bodo presegli znesek 50 tisoč evrov obdavčljivega prometa, ostanejo identificirani za namene DDV še naprej, vendar pa se lahko odločijo za prenehanje identifikacije za namene DDV. Davčnemu organu morajo predložiti zahtevek za prenehanje identifikacije kadar koli po objavi omenjenega obvestila. Identifikacija za namene DDV bo lahko torej prenehala le na podlagi zahtevka davčnega zavezanca.

Davčni zavezanci, ki so po trenutno veljavni ureditvi identificirani za DDV kot prostovoljni davčni zavezanci, morajo ostati v sistemu DDV 60 mesecev, ki teče od dneva, ko so se identificirali za namene DDV. Prostovoljni davčni zavezanci, pri katerih rok 60 mesecev z začetkom uporabe višjega praga še ne bo potekel, zahtevka za prenehanje identifikacije za namene DDV ne bodo predložili.

Vir: MF

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje