Povišanje prispevkov za samostojne podjetnike

Avtor — 23.01.2010
Napovedan dvig minimalne plače bo med drugim vplival tudi na podjetniški sektor s ponovnim povišanjem prispevkov za socialno varnost, ki so vezani na minimalne plače.
Povišanje prispevkov za samostojne podjetnike

Z dvigom minimalne plače se bodo povišali tudi prispevki s.p. (Vir: aolcnd.com)

Nedavni vladni ukrepi za prvi marec obljubljajo povišanje minimalne plače z dosedanjih 597 na 734,15 evrov bruto oz.  562 evrov neto. Sprejem novega Zakona o minimalni plači pa bo za seboj potegnil še vrsto drugih sprememb, med drugim tudi dvig prispevkov za socialno varnost samostojnih podjetnikov.

Ker je višina socialnih prispevkov, ki jih mesečno plačujejo samostojni podjetniki vezana na višino minimalne plače, bodo morali ti po sprejemu Zakona o minimalni plači za socialne prispevke na leto odšteti 626 evrov več kot do sedaj. Socialni prispevki, ki sedaj znašajo minimalno 228 evrov mesečno, se bodo tako povišali za 52 evrov na mesec.

Prizaneseno ne bo niti številnim ti. popoldanskim s.p.-jem, ki si še niso dobro opomogli od nedavnega povišanja prispevkov, saj je tudi višina njihovih prispevkov za socialno varnost vezana na minimalne plače. Tako bodo verjetno mnogi samostojni podjetniki, ki sedaj težko shajajo iz meseca v mesec, prisiljeni zapreti vrata svojih podjetij in oditi med brezposlene.

Nov zakon pa bo prizadel tudi novopečene samostojne podjetnike, ki so se zaradi izgube službe in s pomočjo subvencije za samozaposlitev Zavoda za zaposlovanje, odločili za samozaposlitev. Ker je znano, da se podjetja z največjimi težavami soočajo ravno v prvih letih poslovanja, bo morda povišanje prispevkov za mlada podjetja, ki šele začenjajo svojo podjetniško kariero, le preveliko breme. Kljub vsemu pa še vedno velja, da sta dobra poslovna ideja in zagnanost recept za uspeh.

Poleg vpliva na podjetniški sektor pa bo dvig minimalne plače vplival tudi povišanje nadomestil za brezposelnost, povečali se bodo prispevki delodajalcev kar bo po njihovih napovedih povzročilo izgube, odpuščanja, nekonkurenčnost ali celo propad nekaterih podjetij, zaradi nove dohodninske olajšave pa se bodo pojavile tudi nepravilnosti pri izračunu višine neto plač.

 

Vir: Žurnal, Finance

Oznake: ,
Iskanje
MP izobraževanja

MP svetovanje

MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje. Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

MP delavnica: Facebook oglaševanje

Tokrat se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje, Juretom Knehtlom, osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial. Preberite več >>

Vse za podjetje