Povišanje prispevkov za samostojne podjetnike

Napovedan dvig minimalne plače bo med drugim vplival tudi na podjetniški sektor s ponovnim povišanjem prispevkov za socialno varnost, ki so vezani na minimalne plače.
Povišanje prispevkov za samostojne podjetnike

Z dvigom minimalne plače se bodo povišali tudi prispevki s.p. (Vir: aolcnd.com)

Nedavni vladni ukrepi za prvi marec obljubljajo povišanje minimalne plače z dosedanjih 597 na 734,15 evrov bruto oz.  562 evrov neto. Sprejem novega Zakona o minimalni plači pa bo za seboj potegnil še vrsto drugih sprememb, med drugim tudi dvig prispevkov za socialno varnost samostojnih podjetnikov.

Ker je višina socialnih prispevkov, ki jih mesečno plačujejo samostojni podjetniki vezana na višino minimalne plače, bodo morali ti po sprejemu Zakona o minimalni plači za socialne prispevke na leto odšteti 626 evrov več kot do sedaj. Socialni prispevki, ki sedaj znašajo minimalno 228 evrov mesečno, se bodo tako povišali za 52 evrov na mesec.

Prizaneseno ne bo niti številnim ti. popoldanskim s.p.-jem, ki si še niso dobro opomogli od nedavnega povišanja prispevkov, saj je tudi višina njihovih prispevkov za socialno varnost vezana na minimalne plače. Tako bodo verjetno mnogi samostojni podjetniki, ki sedaj težko shajajo iz meseca v mesec, prisiljeni zapreti vrata svojih podjetij in oditi med brezposlene.

Nov zakon pa bo prizadel tudi novopečene samostojne podjetnike, ki so se zaradi izgube službe in s pomočjo subvencije za samozaposlitev Zavoda za zaposlovanje, odločili za samozaposlitev. Ker je znano, da se podjetja z največjimi težavami soočajo ravno v prvih letih poslovanja, bo morda povišanje prispevkov za mlada podjetja, ki šele začenjajo svojo podjetniško kariero, le preveliko breme. Kljub vsemu pa še vedno velja, da sta dobra poslovna ideja in zagnanost recept za uspeh.

Poleg vpliva na podjetniški sektor pa bo dvig minimalne plače vplival tudi povišanje nadomestil za brezposelnost, povečali se bodo prispevki delodajalcev kar bo po njihovih napovedih povzročilo izgube, odpuščanja, nekonkurenčnost ali celo propad nekaterih podjetij, zaradi nove dohodninske olajšave pa se bodo pojavile tudi nepravilnosti pri izračunu višine neto plač.

 

Vir: Žurnal, Finance

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2018

02.02.2018 od 15:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2018

Pridružite se nam na letnem dogodku Trendi digitalnega marketinga in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od vsebinskega marketinga, spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega dogodka preprosto ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

09.02.2018 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

23.02.2018 od 9:00 do 16:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za povečanje prodaje. Na tokratni delavnici se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. S pomočjo Jureta Knehtla iz Adstar boste izvedeli, kako svoje oglase kar najbolje optimizirati za doseganje nadpovprečnih prodajnih rezultatov.
Preberite več >>

Vse za podjetje