Povišanje prispevkov za samostojne podjetnike

Napovedan dvig minimalne plače bo med drugim vplival tudi na podjetniški sektor s ponovnim povišanjem prispevkov za socialno varnost, ki so vezani na minimalne plače.
Povišanje prispevkov za samostojne podjetnike

Z dvigom minimalne plače se bodo povišali tudi prispevki s.p. (Vir: aolcnd.com)

Nedavni vladni ukrepi za prvi marec obljubljajo povišanje minimalne plače z dosedanjih 597 na 734,15 evrov bruto oz.  562 evrov neto. Sprejem novega Zakona o minimalni plači pa bo za seboj potegnil še vrsto drugih sprememb, med drugim tudi dvig prispevkov za socialno varnost samostojnih podjetnikov.

Ker je višina socialnih prispevkov, ki jih mesečno plačujejo samostojni podjetniki vezana na višino minimalne plače, bodo morali ti po sprejemu Zakona o minimalni plači za socialne prispevke na leto odšteti 626 evrov več kot do sedaj. Socialni prispevki, ki sedaj znašajo minimalno 228 evrov mesečno, se bodo tako povišali za 52 evrov na mesec.

Prizaneseno ne bo niti številnim ti. popoldanskim s.p.-jem, ki si še niso dobro opomogli od nedavnega povišanja prispevkov, saj je tudi višina njihovih prispevkov za socialno varnost vezana na minimalne plače. Tako bodo verjetno mnogi samostojni podjetniki, ki sedaj težko shajajo iz meseca v mesec, prisiljeni zapreti vrata svojih podjetij in oditi med brezposlene.

Nov zakon pa bo prizadel tudi novopečene samostojne podjetnike, ki so se zaradi izgube službe in s pomočjo subvencije za samozaposlitev Zavoda za zaposlovanje, odločili za samozaposlitev. Ker je znano, da se podjetja z največjimi težavami soočajo ravno v prvih letih poslovanja, bo morda povišanje prispevkov za mlada podjetja, ki šele začenjajo svojo podjetniško kariero, le preveliko breme. Kljub vsemu pa še vedno velja, da sta dobra poslovna ideja in zagnanost recept za uspeh.

Poleg vpliva na podjetniški sektor pa bo dvig minimalne plače vplival tudi povišanje nadomestil za brezposelnost, povečali se bodo prispevki delodajalcev kar bo po njihovih napovedih povzročilo izgube, odpuščanja, nekonkurenčnost ali celo propad nekaterih podjetij, zaradi nove dohodninske olajšave pa se bodo pojavile tudi nepravilnosti pri izračunu višine neto plač.

 

Vir: Žurnal, Finance

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje