Pozor, prvi rok za oddajo obračuna preko Mini VEM se bliža

S 1. januarjem letošnjega leta, so na podlagi Direktive Sveta EU, ki ureja področje DDV, začela veljati spremenjena pravila za določanje kraja obdavčitve za storitve opravljene končnim potrošnikom (Business to customer - B2C).
Pozor, prvi rok za oddajo obračuna preko Mini VEM se bliža

Pozor, prvi rok za oddajo obračuna preko Mini VEM se bliža (Vir: Unsplash.com)

Sprememb so bile deležne telekomunikacijske storitve, storitve radijskega in televizijskega oddajanja ter elektronske storitve, opravljene osebam iz druge države članice EU, ki niso davčni zavezanci.

Davčni zavezanci, ki uporabljajo posebno ureditev mini VEM, morajo v poseben obračun DDV vključiti podatke o storitvah, ki jih opravijo osebam, ki niso davčni zavezanci v posamezni državi članici potrošnje, po davčnih stopnjah, veljavnih v posamezni državi članici.

Davčni zavezanci, ki uporabljajo posebno ureditev mini VEM, morajo predložiti posebni obračun DDV prek sistema e-davki v elektronski obliki, in sicer za vsako koledarsko četrtletje, ne glede na to, ali so dejansko opravljali telekomunikacijske storitve, storitve oddajanja ali elektronske storitve. Obračun DDV morajo predložiti do 20. dne naslednjega meseca po poteku obračunskega obdobja, na katero se obračun nanaša. Prvi obračun morajo tako davčni zavezanci oddati do 20. aprila 2015.

Preberite tudi: Spremembe v pravilih za določanje kraja obdavčitve

V poseben obračun DDV morajo davčni zavezanci vključiti podatke o storitvah, ki jih opravijo osebam, ki niso davčni zavezanci, v posamezni državi članici potrošnje, po davčnih stopnjah, veljavnih v posamezni državi članici.

Evropska komisija na svoji spletni strani objavlja veljavne stopnje DDV v vsaki državi članici. Objavljene so standardne ter nižje stopnje DDV, kot tudi stopnje DDV za dobave telekomunikacijskih storitev, storitev oddajanja in elektronsko opravljenih storitev.

Vir: FURS

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje