Odgovor strokovnjaka: Pravica do jubilejne nagrade

Pravica do jubilejne nagrade je predmet urejanja kolektivnih pogodb, zato se jubilejne nagrade izplačujejo, ko so izpolnjeni pogoji za izplačilo, kot jih določajo kolektivne pogodbe, ter v višini, ki jo določajo kolektivne pogodbe.
Še nekaj dni za prijavo v sistem normirancev!

Rok za normirance je 2. april 2013 (Vir slike: sxc.hu)

Zakon o delovnih razmerjih pravice do jubilejne nagrade ne ureja zato, je ta predmet urejanja kolektivnih pogodb (oziroma splošnih aktov delodajalca). V skladu z navedenim se jubilejne nagrade izplačujejo, ko so izpolnjeni pogoji za izplačilo, kot jih določajo kolektivne pogodbe, ter v višini, ki jo določajo kolektivne pogodbe.

Določila posamezne kolektivne pogodbe torej določajo, ali se za pridobitev pravice do jubilejne nagrade upošteva skupno delovno dobo ali zgolj delovno dobo, pridobljeno pri zadnjem delodajalcu (izplačevalcu jubilejne nagrade).

Določilo 204. člena ZDR ureja uveljavljanje pravic delavcev in sodno varstvo ter kot tako nima neposredne veze z jubilejno nagrado.

V skladu z določbami Zakona o kolektivnih pogodbah, kolektivna pogodba velja za stranki kolektivne pogodbe oziroma njune člane (pomembno je torej predvsem, ali ste član delodajalskega združenja, ki je podpisalo posamezno kolektivno pogodbo). Omenjeni zakon pa pozna tudi t.i. razširitev veljavnosti kolektivne pogodbe, ko minister za delo razširi veljavnost celotne kolektivne pogodbe za dejavnost ali njenega dela na vse delodajalce v dejavnosti ali dejavnostih, za katere je sklenjena kolektivna pogodba (takšna je npr. kolektivna pogodba trgovinske dejavnosti).

V primeru, da vas v skladu z določbami Zakona o kolektivnih pogodbah zavezuje katera izmed kolektivnih pogodb, pa ste določila takšne kolektivne pogodbe dolžni spoštovati.

Vir: Verlag Dashöfer

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

Pred odpiranjem podjetja se bodočemu podjetniku poraja mnogo vprašanj. Postopek odprtja, prispevki, davki, oblika... Na podlagi desetletnih izkušenj smo zbrali najpogostejša vprašanja in jih zapakirali v izobraževanje, na katerem bo tudi možnost za vaša vprašanja.
Preberite več >>

Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Vstop v svet podjetništva je za posameznika zelo velik korak. Za razliko od zaposlitve je namreč odgovoren tako za razvoj produkta in marketing kot tudi za celotno birokracijo.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

Vse za podjetje