Odgovor strokovnjaka: Pravica do jubilejne nagrade

Avtor — 28.08.2012
Pravica do jubilejne nagrade je predmet urejanja kolektivnih pogodb, zato se jubilejne nagrade izplačujejo, ko so izpolnjeni pogoji za izplačilo, kot jih določajo kolektivne pogodbe, ter v višini, ki jo določajo kolektivne pogodbe.
Odgovor strokovnjaka: Pravica do jubilejne nagrade

Odgovor strokovnjaka: Pravica do jubilejne nagrade (Vir slike: sxc.hu)

Zakon o delovnih razmerjih pravice do jubilejne nagrade ne ureja zato, je ta predmet urejanja kolektivnih pogodb (oziroma splošnih aktov delodajalca). V skladu z navedenim se jubilejne nagrade izplačujejo, ko so izpolnjeni pogoji za izplačilo, kot jih določajo kolektivne pogodbe, ter v višini, ki jo določajo kolektivne pogodbe.

Določila posamezne kolektivne pogodbe torej določajo, ali se za pridobitev pravice do jubilejne nagrade upošteva skupno delovno dobo ali zgolj delovno dobo, pridobljeno pri zadnjem delodajalcu (izplačevalcu jubilejne nagrade).

Določilo 204. člena ZDR ureja uveljavljanje pravic delavcev in sodno varstvo ter kot tako nima neposredne veze z jubilejno nagrado.

V skladu z določbami Zakona o kolektivnih pogodbah, kolektivna pogodba velja za stranki kolektivne pogodbe oziroma njune člane (pomembno je torej predvsem, ali ste član delodajalskega združenja, ki je podpisalo posamezno kolektivno pogodbo). Omenjeni zakon pa pozna tudi t.i. razširitev veljavnosti kolektivne pogodbe, ko minister za delo razširi veljavnost celotne kolektivne pogodbe za dejavnost ali njenega dela na vse delodajalce v dejavnosti ali dejavnostih, za katere je sklenjena kolektivna pogodba (takšna je npr. kolektivna pogodba trgovinske dejavnosti).

V primeru, da vas v skladu z določbami Zakona o kolektivnih pogodbah zavezuje katera izmed kolektivnih pogodb, pa ste določila takšne kolektivne pogodbe dolžni spoštovati.

Vir: Verlag Dashöfer

Oznake: , ,