Precej nižji prispevki za nova podjetja!

Avtor — 01.04.2013
Z novim zakonom ZPIZ-2, ki bo v veljavo stopil 1. 7. 2013, bo ob prvem vpisu v poslovni register mogoče uveljavljati delno oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Ob kombiniranju s subvencijami za samozaposlitev bo to pomenilo zelo nizke prispevke za nova podjetja!
Precej nižji prispevki za nova podjetja!

Precej nižji prispevki za nova podjetja! (Vir slike: sxc.hu)

Delna oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ob prvem vpisu v register je bila uvedena z novim zakonom ZPIZ-2, v veljavo pa bo stopila s 1. julijem 2013. Namen delne oprostitve je zmanjšati obremenitev samozaposlenih oseb ob začetku opravljanja dejavnosti ter spodbujanje podjetništva.

Samozaposlene osebe bodo od 1. julija 2013 dalje:

  • v prvih 12 mesecih poslovanja po prvem vpisu v poslovni register ali v drug register oziroma v evidenco oproščene plačila prispevka zavarovanca za ZPIZ in prispevka delodajalca v višini 50 odstotkov zneska prispevka;
  • v naslednjih 12 mesecih oproščene prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca v višini 30 odstotkov zneska prispevka.

Več o tem si preberite v članku: Delna oprostitev plačila prispevkov ob odprtju podjetja >>

Preberite tudi: Subvencije za samozaposlitev še na voljo >>

    Kaj to pomeni za tiste podjetnike, ki hkrati želijo uveljavljati tudi subvencijo za samozaposlitev? Odgovor smo zastavili Zavodu za zaposlovanje RS, kjer so nam prijazno pojasnili, da se subvencije za samozaposlitev ne izključujejo z oprostitvijo plačila prispevkov za samozaposlene po novem pokojninskem zakonu ZPIZ-2.

    Mogoče je torej uveljavljati obe ugodnosti, kar pomeni izredno nizke prispevke za start vašega podjetja!

    Oznake: , , , , ,