Preveč načrtovanja lahko pripelje do paralize

Avtor Maja Borštnik — 08.03.2013
Komentiraj!
Veliko podjetij znaten del svojega časa namenja zbiranju informacij, a iz različnih razlogov teh kasneje sploh ne uporabijo. Morda zato, ker so zbrane informacije neuporabne ali pa zato, ker ne vedo, kaj bi z njimi sploh počeli.
Preveč načrtovanja lahko pripelje do paralize

Preveč načrtovanja lahko pripelje do paralize (Vir slike: sxc.hu)

Še danes se veliko podjetnikov ne zaveda, koliko lahko pravilno zbrane poslovne informacije podjetju olajšajo poslovanje in pripomorejo k sprejemanju pravih poslovnih odločitev. Veliko podjetij sicer zbira določene podatke, a ne vedo, kako naj jih nato uporabijo, neredko pa se dogaja, da so zbrane informacije povsem neprimerne in posledično nekoristne.

S pomočjo sodobnih tehnologij lahko dandanes dostopamo do ogromnih količin informacij, kar pa lahko za podjetnike predstavlja velik problem, v kolikor teh ne znajo pravilno uporabiti. Poslovno odločanje v tem primeru postane pravi napor, sprejete odločitve pa so nemalokrat napačne. Pogosta napaka podjetnikov je, da postanejo obsedeni z zbiranjem informacij, saj verjamejo, da bodo zgolj z zadostnim informiranjem lahko ostali korak pred konkurenco.

Preberite si nekaj nasvetov za lažje poslovno načrtovanje.

Premislite, katere informacije potrebujete. Veliko organizacij informacije zbira s pomočjo anket in vprašalnikov, ki med drugim vsebujejo tudi kopico nepotrebnih vprašanj, zbrani odgovori pa nato ostanejo neuporabljeni in povzročajo še večjo zmedo. Prav zato je pomembno, da se še pred začetkom zbiranja podatkov natančno pozanimate, katere informacije zares potrebujete.

Uredite podatke tako, da bo iz njih enostavno razbrati bistvo. Vodje oddelkov morajo ves čas imeti dostop do ažurnih podatkov, ki so urejeni na način, da bo iz njih kar najlažje razbrati bistvo. Le tako bodo namreč lahko poskrbeli za akcijsko planiranje.

Preberite tudi: Blaž Kos: Deset razlogov, zakaj podjetja propadajo >>

Povežite zbrane informacije s sprejemanjem primernih odločitev in z ukrepanjem. In nenazadnje - ne ukvarjajte se zgolj z zbiranjem in urejanjem podatkov. Ključno je sprejemanje primernih odločitev in ukrepanje na podlagi zbranih informacij.

Naučite se razbrati bistvo iz zbranih podatkov, saj boste le tako lahko ostali korak pred konkurenco.

Vir: Business Week

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Prijavi se na e-novice!