Preverite svoj poslovni načrt z naslednjimi vprašanji

V času finančne krize je še posebej težko pridobiti investitorje, zato je toliko bolj pomembno, da ustvarite privlačen poslovni načrt in jih prepričate s svojim odličnim razumevanjem le-tega.
Preverite svoj poslovni načrt z naslednjimi vprašanji

Preverite svoj poslovni načrt z naslednjimi vprašanji (Vir slike: sxc.hu)

Do danes se je že spremenila tehnologija, ki jo uporabljamo za pisanje in predstavitev poslovnih načrtov. Toda preden odprete Power Point in začnete dodajati grafe, ki bi potencialne investitorje lahko zanimali, preverite kvaliteto svojega poslovnega načrta z naslednjimi 10 vprašanji:

1. Je jasno dokazano, da pokrivam neizpolnjeno potrebo na trgu?

V težkih ekonomskih pogojih je zelo pomembno, da preverite moč svojega trga še preden se lotite prepričevanja investitorjev in zbiranja denarja. Zato preizkusite testno oglaševanje (v manjšem obsegu, seveda), s čimer boste lahko lažje napovedali bodočo prodajo.

2. Kako bom pridobil/a in obdržal/a stranke?

Pridobivanje in zadrževanje strank je bistvenega pomena. Saj veste: ni pomembno le, da potencialna stranka obišče vašo spletno stran, trgovino… pač pa, da izdelek kupi. In se v prihodnosti še vrne.

3. Kako sem boljši/a od sedanje in prihodnje konkurence?

Veliko časa boste namenili pojasnjevanju, kako in zakaj ste drugačni od vaše konkurence. A tudi, če konkurenca še ne obstaja, boste morali prav to poslušalcem s kapitalom zelo dobro pojasniti (le kako se ni še nihče tega spomnil?).

4. Kakšna je zgodba za mojimi finančnimi predvidevanji in izračuni?

Ne gre le za to, da pojasnite, kakšen tržni delež si nameravate vzeti. Pojasniti morate predvsem, kako boste to storili. Kakšna bo vaša strategija? Kaj bodo vaše ključne odločitve?

5. Katere elemente poslovnega načrta lahko vizualno ponazorim?

Power Point od vas zahteva, da poveste vse pomembne stvari z manj besedami kot včasih. A hkrati vam omogoča, da to storite v več slikami, grafikami, tabelami. Ne uporabite jih le pri finančnih napovedih, pač pa tudi pri predstavitvi produkta ter pri drugih elementih poslovnega načrta.

6. Bi moral poiskati nekaj ključnih svetovalcev?

Bryan Pearce, svetovalec za tvegani kapital pri Ernst&Young meni, da bi moralo vsako start-up podjetje oblikovati (po)svetovalni svet, ki bi bilo sestavljeno iz oseb, ki vodijo v vaši panogi in, ki bi lahko obogatili vaš nabor spretnosti. Če torej poznate ljudi, ki bi bili pripravljeni zastaviti svoje ime za vas in vam svetovati, (po)svetovalni svet razložite tudi v svojem poslovnem načrtu.

7. Za kaj bom zapravil denar investitorjev?

Tudi to mora biti razloženo do skoraj vsakega centa. Zato podrobno razložite svojo strategijo za zmanjševanje denarne porabe ter pojasnite, kakšne stroške pričakujete v prvem letu ali dveh.

8. Ali moji kadri ustrezajo trenutnemu stanju podjetja?

Bodite konservativni pri zaposlovanju in ne prehitevajte dogodkov. Na začetku ne potrebujete različnih direktorjev (za finance, za prodajo…).

9. Kakšen je načrt za izstop iz podjetja?

Če nameravate v prihodnosti svoje podjetje prodati, je dobro, da že prej začnete pridobivati zveze in partnerstva s potencialnimi kupci. Skozi predstavitev svojega poslovnega načrta boste tako lahko investitorjem pokazali, da razumete potencialnega kupca podjetja in, da imate z nekaterimi takšnimi že vzpostavljene stike.

10. Kakšen je vaš osebni načrt za izstop iz podjetja?

Če ne nameravati voditi podjetja več desetletij, to razložite tudi bodočim investitorjem. Usklajenost vaših osebnih ciljev s poslovnimi je zelo pomembna. Toda za takšen primer morate imeti dobro izdelano strategijo za, prvič, razvoj vodilnih kadrov znotraj organizacije in, drugič, prehod novih ljudi na vodstvene položaje.

V svojem poslovnem načrtu bodite zato zelo iskreni in transparentni. Četudi bo iskrenost kakšnega investitorja prestrašila, bo zagotovo ustvarila pozitiven vtis na pravega.

 Vir: Entrepreneur

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje