Pri izbiri poslovne strategije si pomagajte s platnom poslovnega modela

Platno poslovnega modela podjetnikom pomaga izrisati neke vrste zemljevid različnih poslovnih strategij in ugotoviti, zakaj nekatere od njih delujejo, druge pa ne. Gre torej za odlično iztočnico za mlade podjetnike, ki se s podjetništvom srečujejo prvič.
Pri izbiri poslovne strategije si pomagajte s platnom poslovnega modela

Pri izbiri poslovne strategije si pomagajte s platnom poslovnega modela (Vir slike: Pixabay.com)

Ko se podjetniku porodi poslovna ideja, za katero meni, da ima velik potencial, ponavadi sledijo naslednji koraki: preverjanje, ali obstajajo realne možnosti za uresničitev ideje, iskanje potencialnih kupcev v okviru analize trga ter seveda iskanje primernega poslovnega modela, ki bo podjetju omogočilo generiranje prihodkov. 

Zadnji korak je izjemno pomemben za uspeh prav vsakega podjetja. A ker so si podjetja, panoge in tržišča med seboj različna, enotnega recepta za izbiro pravega poslovnega modela ni. Kar se lahko v enem primeru izkaže za pravo izbiro, lahko v drugem primeru predstavlja veliko napako. 

Da se ne bi ušteli, si lahko pri izbiri poslovne strategije pomagate z nekaterimi pripomočki, kot je na primer tudi platno poslovnega modela (ang. Business Model Canvas). Tega je pred nekaj leti zasnoval Alex Osterwalder, ki je bil mnenja, da zapletena poslovna terminologija povzroča le zmedo in izgubo časa. Odločil se je, da zasnuje poenostavljen in standardiziran jezik za opisovanje poslovnega modela.

Izdelajte poslovni model na MP šoli >>

V spodnjem videu si oglejte, na kakšen način si lahko pomagate s platnom poslovnega modela:

YouTube

Ash Maurya mladim podjetnikom svetuje, da si najprej zastavijo nekaj vprašanj in na podlagi odgovorov nanje lažje določijo, kateri poslovni model bo njihovemu podjetju najbolj koristil >>

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje