Prihaja evropski teden programiranja

Avtor — 15.09.2014
Med 11. in 17. oktobrom 2014 bo drugič potekal evropski teden programiranja. Dogodku se pridružuje tudi Slovenija, ki bo v prestolnici gostila šest programerskih dogodkov. Brezplačni dogodki, ki bodo spodbujali pomen IKT-tehnologij, bodo namenjeni vsem starostnim skupinam.
Prihaja evropski teden programiranja

Programiranje je lahko zabavno! (vir: codeweek.eu)

Evropski teden programiranja predstavlja civilno iniciativo mladih svetovalcev podpresednice Evropske komisije Neelie Kroes, ki je pritegnila podporo programerskih in izobraževalnih gibanj, kot sta CoderDojo in RailsGirls, ter velikih tehnoloških podjetij na področju informacijske tehnologije, ki se trudijo približati programiranje otrokom, denimo s spoznavnimi tečaji programiranja, razvijanjem učnih modulov in usposabljanjem učiteljev. Glavni namen vseevropskega dogodka je tako promocija in prepoznavnost programiranja, hkrati pa medsebojno povezovanje motiviranih ljudi.

Za slovenski programerski teden bodo s šestimi dogodki poskrbeli v prestolnici. Simbioza bo gostila dogodek Ypsilon razvijalci, kjer se bodo zainteresirani lahko učili objektnega programiranja v programskem jeziku C# in nato ustvarili svojo aplikacijo za Windows. Peer to Peer University bo nudila uvod v programiranje v pythonu, Fakulteta za računalništvo in informatiko (FRI) pa tridnevno delavnico osnov pythona (mimogrede, k sodelovanju še posebej spodbujajo srednješolske učitelje). FRI in CodeCatz vse predstavnice nežnejšega spola vabijo na Django girls, enodnevno delavnico programiranja v pythonu in djangu. Poskrbljeno bo tudi za najmlajše: FRI bo namreč organiziral tudi igranje in programiranje z robotom Thymio, namenjeno otrokom, starim od 6 do 8 let, ter tečaj osnov programiranja za osnovnošolce med 9. in 11. letom. Podrobnosti programa najdete tukaj >>

Na množičnih dogodkih in v učilnicah bo po vsej Evropi sodelovalo več milijonov otrok, staršev, učiteljev, podjetnikov in oblikovalcev politik, da bi se naučili programiranja in z njim povezanih spretnosti.

Programiranje je prihodnost

Eden od ciljev evropske pobude »velika koalicija za digitalna delovna mesta« je povečati privlačnost poklicev s področja informacijskih-komunikacijskih tehnologij (IKT). Namen je olajšati sodelovanje med podjetji, ponudniki izobraževanja ter javnimi in zasebnimi akterji ter odpraviti pomanjkanje digitalnih spretnosti na evropskem trgu dela, med drugim z modernizacijo izobraževanja. »Naše življenje je digitalno, zato zlasti mlade generacije potrebujejo digitalne spretnosti, kot je programiranje. V bližnji prihodnosti bodo te spretnosti odločilne za dobro zaposlitev in nujne za zagon podjetja,« poudarja Kroesova.

Osnove programiranja bodo potrebne za številna delovna mesta v bližnji prihodnosti. Za več kot 90 % samostojnih poklicev je danes potrebnih vsaj nekaj kompetenc s področja IKT. Poleg tega so strokovnjaki s področja IKT ključni steber moderne delovne sile v vseh sektorjih evropskega gospodarstva. Potreba po njih se vsako leto poveča za 3 %, diplomantov s tega področja pa primanjkuje. Kljub visoki stopnji brezposelnosti v Evropi številna prosta delovna mesta za strokovnjake IKT ostajajo nezapolnjena. Če te težave ne bomo primerno rešili na evropski in nacionalni ravni, bo do leta 2020 primanjkovalo 900 tisoč strokovnjakov IKT.

Oznake: , , ,
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
Vse za podjetje