Prihaja lutka Barbie z dušo Siri

Marsikdo si ob spominu na otroštvo v spomin prikliče tudi svojo lutko Barbie. Najbolj prodajana punčka na svetu, ki je lani praznovala 55 let, bo letos dobila pomembno nadgradnjo. Internet stvari je dosegel namreč tudi otroški svet.
Prihaja lutka Barbie z dušo Siri

Barbika je v svoji 55-letni zgodovini doživela marsikaj (Vir slike: YouTube).

Letošnje leto bo za Barbiko prelomno. V začetku leta se je z mesta izvršnega direktorja poslovil Bryan Stockon. Razlog za njegov odhod je bila slabša prodaja v času božično-novoletnih praznikov. Ta je bila v primerjavi z letom prej za 7 odstotkov nižja.

Še letos prihaja Hello Barbie

Podjetje, ki je ob menjavi na vrhu, napovedalo, da bo leto 2015 vsekakor boljše leto, se očitno zaveda številnih sprememb na trgu. V ta namen naj bi še letos predstavili posebno, Hello Barbie. Ikonična lutka naj bi dobila brezžično nadgradnjo. Podjetje Mattel bo za to uporabilo sistem podjetja ToyTalk, ki omogoča analizo otroškega govora in izvaja posebne reakcije.

»Je posebna lutka z ogromno zgodovine,« je dejal sedanji izvršni direktor Mattela, Oren Jacob. »Upamo, da bo, ko bo pripravljena, imela na tisoče in tisoče stvari za povedati in da se bodo otroci lahko pogovarjali ure in ure z njo.«

Veste, da vsako sekundo v svetu prodajo tri lutke Barbie? Letni zaslužek od prodaje barbik v povprečju znaša četrt milijard dolarjev letno.

Internet stvari razkriva Internet igrač

Bilo je neizogibno, lahko rečemo, kdaj se bo Internet stvari dotaknil tudi področja igrač. Z novostjo, ki jo bo Barbika prinesla, bo to področje postalo Internet igrač. To področje prinaša že prve raziskave v obnašanju otrok. Ena takšnih je raziskava univerze Georgetown, ki je primerjala dve skupini otrok.

Eni skupini so raziskovalci dali igrače, ki so bile sprogramirane, da povedo otrokovo ime, da imajo radi enako hrano in pesmi, medtem ko se je druga skupina otrok igrala z igračo, ki so ji bile všeč popolnoma druge stvari. Pri preizkusu, ki je sledil, se je prva skupina otrok bolje odrezala kot druga.

Očka, se lahko prek Skypea pogovarjam s plišastimi igračkami?

Jacob naj bi dobil idejo za barbiko, ki bi se lahko pogovarjala z otrokom, nekaj let nazaj, ko ga je takrat njegova 7-letna hčerka Toby vprašala, ali lahko uporabi storitev Skype, da bi se pogovarjala s svojimi plišastimi igračkami. Jacob, ki je pred nastopom na mesto izvršnega direktorja delal v Pixar Animation Studios, se je za morebitno sodelovanje obrnil na svojega nekdanjega kolega pri Pixarju, Martina Reddjya. Odločila sta se za sodelovanje s podjetjem ToyTalk.

Barbika se je skozi čas precej spreminjala. Od tipične punčke v roza oblekicah, se je predstavila tudi kot stevardesa, muslimanka, inštruktorica aerobike, TV voditeljica, in podobno. Predstavila se je tudi v vlogi nekaterih znanih oseb, med njimi tudi kot švedska princesa Victoria.

Vprašanje, ki je sledilo, je bilo, kako oblikovati igračo, ki bi bila sposobna govoriti z otrokom, in če jim že uspe, kako bi bila videti. Da bi razvili sistem, ki bi razumel tako otrokove besede, kot tudi bil sposoben podati odziv, je podjetje razvilo posebno platformo za procesiranje izgovorjenih besed.

Mattel: igrača je varna

Podjetje je nekaj mesecev posvetilo tudi testiranju šal, pesmi, rim in vprašanj v sodelovanju s posebnimi sodelavci – otroci, seveda. Podjetje ToyTalk je prispevalo tudi del, ki je še posebej zanimiv za starše. Neke vrste starševski nadzor vključuje tudi snemanje pogovora z igračo, ki jih starši lahko tudi pozneje izbrišejo. Podatki se bodo shranjevali v oblaku. Mattel dodaja, da gre za varno igračo; s tem pa se je ne strinjajo člani gibanja iz Bostona, ki menijo, da bi lahko prišlo do izkoriščanja.

Podjetje ToyTalk je nastalo leta 2011, znano pa je po razvoju priljubljenih animiranih pogovornih aplikacij, med njimi sta tudi dve bolj znani SpeakaZoo in Winston Show, ki spodbujata otroke k povezovanju v kompleksnih dialogih s sogovornikom.

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje