Prijateljstvo in posel? Raje ne!

Ko začenjamo z novim poslom, se povsem nagonsko najprej obrnemo na pomoč k prijateljem. Prijatelji so vendarle tisti, ki jim lahko zaupamo informacije, skrivnosti in načrte. Ne zavedamo pa se, da nam lahko prijateljske vezi tudi uničijo posel. Smo pripravljeni tvegati prijateljstvo in posel?
Prijateljstvo in posel? Raje ne!

Na sliki Peter Thiel (Vir slike: YouTube).

Da so prijateljske vezi med ekipami resnično razširjene, kažejo raziskave. Sodeč po njihovih ugotovitvah kar 40 odstotkov ekip, ki začenja s poslom, vključuje prijatelje, torej osebe, s katerimi se poznamo še pred začetkom posla.

Ko je harvardski profesor Noam Wasserman raziskoval skoraj 10 tisoč zaposlenih v startupih, je ugotovil, da so najmanj stabilne tiste ekipe, ki so sestavljene iz prijateljev. Celo ekipe, sestavljene iz oseb, ki so se spoznale prek spleta, so bile bolj trdne. Wasserman je zato povzel besede Johna D. Rockefellerja: »Prijateljstvo, zgrajeno na poslu, je lahko čudovito, medtem ko je lahko posel, zgrajen na prijateljstvu, umor

Nekdanji sodelavci dosegajo hitrejše in boljše rezultate

So pa lahko prijateljske vezi tudi dobičkonosne. Zlasti tiste, ki se spletejo med nekdanjimi sodelavci in se nato nadaljujejo v skupne projekte. Wasserman je namreč ugotovil, da so takšne vezi najbolj trdne. S tem je še potrdil predhodne raziskave, ki so ugotovile, da ekipe, ki jih sestavljajo posamezniki s preteklim sodelovanjem, dosegajo hitrejše in boljše prodajne rezultate.

Če se spuščate v posel z nekom, s katerim že delate, si boste povečali možnosti za uspeh. »Ustanovitelji morajo imeti skupno zgodovino preden začnejo s poslom skupaj, sicer je posel na kocki,« je prepričan Peter Thiel, soustanovitelj in nekdanji izvršni direktor PayPala. »Ko sem razmišljal o investiranju v startupe, sem preveril ustanovitvene ekipe. Tehnične zmožnosti in spretnosti so sicer pomembne, a prav toliko je pomembno tudi, kako dobro se ustanovitelji med seboj poznajo in kako dobro so sposobni delati skupaj

Se zavedate posledic?

Prav zato Wasserman meni, da je poznavanje prijatelja v družabnem smislu nekaj povsem drugega, kot pa v poslovnem. S svojim razmišljanjem ne želi povedati, da prijatelji ne smejo ustanoviti startupa oziroma začeti s poslom, temveč sporoča, da je pred »drznim« korakom potrebna proaktivna analiza vseh možnosti posledic. Tudi prijateljskih vezi. Vsem prijateljem, ki se spuščajo v podjetniške vode, svetuje, naj preberejo knjigo Difficult Conversations.

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje