Prijateljstvo in posel? Raje ne!

Ko začenjamo z novim poslom, se povsem nagonsko najprej obrnemo na pomoč k prijateljem. Prijatelji so vendarle tisti, ki jim lahko zaupamo informacije, skrivnosti in načrte. Ne zavedamo pa se, da nam lahko prijateljske vezi tudi uničijo posel. Smo pripravljeni tvegati prijateljstvo in posel?
Prijateljstvo in posel? Raje ne!

Na sliki Peter Thiel (Vir slike: YouTube).

Da so prijateljske vezi med ekipami resnično razširjene, kažejo raziskave. Sodeč po njihovih ugotovitvah kar 40 odstotkov ekip, ki začenja s poslom, vključuje prijatelje, torej osebe, s katerimi se poznamo še pred začetkom posla.

Ko je harvardski profesor Noam Wasserman raziskoval skoraj 10 tisoč zaposlenih v startupih, je ugotovil, da so najmanj stabilne tiste ekipe, ki so sestavljene iz prijateljev. Celo ekipe, sestavljene iz oseb, ki so se spoznale prek spleta, so bile bolj trdne. Wasserman je zato povzel besede Johna D. Rockefellerja: »Prijateljstvo, zgrajeno na poslu, je lahko čudovito, medtem ko je lahko posel, zgrajen na prijateljstvu, umor

Nekdanji sodelavci dosegajo hitrejše in boljše rezultate

So pa lahko prijateljske vezi tudi dobičkonosne. Zlasti tiste, ki se spletejo med nekdanjimi sodelavci in se nato nadaljujejo v skupne projekte. Wasserman je namreč ugotovil, da so takšne vezi najbolj trdne. S tem je še potrdil predhodne raziskave, ki so ugotovile, da ekipe, ki jih sestavljajo posamezniki s preteklim sodelovanjem, dosegajo hitrejše in boljše prodajne rezultate.

Če se spuščate v posel z nekom, s katerim že delate, si boste povečali možnosti za uspeh. »Ustanovitelji morajo imeti skupno zgodovino preden začnejo s poslom skupaj, sicer je posel na kocki,« je prepričan Peter Thiel, soustanovitelj in nekdanji izvršni direktor PayPala. »Ko sem razmišljal o investiranju v startupe, sem preveril ustanovitvene ekipe. Tehnične zmožnosti in spretnosti so sicer pomembne, a prav toliko je pomembno tudi, kako dobro se ustanovitelji med seboj poznajo in kako dobro so sposobni delati skupaj

Se zavedate posledic?

Prav zato Wasserman meni, da je poznavanje prijatelja v družabnem smislu nekaj povsem drugega, kot pa v poslovnem. S svojim razmišljanjem ne želi povedati, da prijatelji ne smejo ustanoviti startupa oziroma začeti s poslom, temveč sporoča, da je pred »drznim« korakom potrebna proaktivna analiza vseh možnosti posledic. Tudi prijateljskih vezi. Vsem prijateljem, ki se spuščajo v podjetniške vode, svetuje, naj preberejo knjigo Difficult Conversations.

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje