Prijateljstvo in posel? Raje ne!

Ko začenjamo z novim poslom, se povsem nagonsko najprej obrnemo na pomoč k prijateljem. Prijatelji so vendarle tisti, ki jim lahko zaupamo informacije, skrivnosti in načrte. Ne zavedamo pa se, da nam lahko prijateljske vezi tudi uničijo posel. Smo pripravljeni tvegati prijateljstvo in posel?
Prijateljstvo in posel? Raje ne!

Na sliki Peter Thiel (Vir slike: YouTube).

Da so prijateljske vezi med ekipami resnično razširjene, kažejo raziskave. Sodeč po njihovih ugotovitvah kar 40 odstotkov ekip, ki začenja s poslom, vključuje prijatelje, torej osebe, s katerimi se poznamo še pred začetkom posla.

Ko je harvardski profesor Noam Wasserman raziskoval skoraj 10 tisoč zaposlenih v startupih, je ugotovil, da so najmanj stabilne tiste ekipe, ki so sestavljene iz prijateljev. Celo ekipe, sestavljene iz oseb, ki so se spoznale prek spleta, so bile bolj trdne. Wasserman je zato povzel besede Johna D. Rockefellerja: »Prijateljstvo, zgrajeno na poslu, je lahko čudovito, medtem ko je lahko posel, zgrajen na prijateljstvu, umor

Nekdanji sodelavci dosegajo hitrejše in boljše rezultate

So pa lahko prijateljske vezi tudi dobičkonosne. Zlasti tiste, ki se spletejo med nekdanjimi sodelavci in se nato nadaljujejo v skupne projekte. Wasserman je namreč ugotovil, da so takšne vezi najbolj trdne. S tem je še potrdil predhodne raziskave, ki so ugotovile, da ekipe, ki jih sestavljajo posamezniki s preteklim sodelovanjem, dosegajo hitrejše in boljše prodajne rezultate.

Če se spuščate v posel z nekom, s katerim že delate, si boste povečali možnosti za uspeh. »Ustanovitelji morajo imeti skupno zgodovino preden začnejo s poslom skupaj, sicer je posel na kocki,« je prepričan Peter Thiel, soustanovitelj in nekdanji izvršni direktor PayPala. »Ko sem razmišljal o investiranju v startupe, sem preveril ustanovitvene ekipe. Tehnične zmožnosti in spretnosti so sicer pomembne, a prav toliko je pomembno tudi, kako dobro se ustanovitelji med seboj poznajo in kako dobro so sposobni delati skupaj

Se zavedate posledic?

Prav zato Wasserman meni, da je poznavanje prijatelja v družabnem smislu nekaj povsem drugega, kot pa v poslovnem. S svojim razmišljanjem ne želi povedati, da prijatelji ne smejo ustanoviti startupa oziroma začeti s poslom, temveč sporoča, da je pred »drznim« korakom potrebna proaktivna analiza vseh možnosti posledic. Tudi prijateljskih vezi. Vsem prijateljem, ki se spuščajo v podjetniške vode, svetuje, naj preberejo knjigo Difficult Conversations.

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje