Prijateljstvo in posel? Raje ne!

Avtor — 24.12.2014
Ko začenjamo z novim poslom, se povsem nagonsko najprej obrnemo na pomoč k prijateljem. Prijatelji so vendarle tisti, ki jim lahko zaupamo informacije, skrivnosti in načrte. Ne zavedamo pa se, da nam lahko prijateljske vezi tudi uničijo posel. Smo pripravljeni tvegati prijateljstvo in posel?
Prijateljstvo in posel? Raje ne!

Na sliki Peter Thiel (Vir slike: YouTube).

Da so prijateljske vezi med ekipami resnično razširjene, kažejo raziskave. Sodeč po njihovih ugotovitvah kar 40 odstotkov ekip, ki začenja s poslom, vključuje prijatelje, torej osebe, s katerimi se poznamo še pred začetkom posla.

Ko je harvardski profesor Noam Wasserman raziskoval skoraj 10 tisoč zaposlenih v startupih, je ugotovil, da so najmanj stabilne tiste ekipe, ki so sestavljene iz prijateljev. Celo ekipe, sestavljene iz oseb, ki so se spoznale prek spleta, so bile bolj trdne. Wasserman je zato povzel besede Johna D. Rockefellerja: »Prijateljstvo, zgrajeno na poslu, je lahko čudovito, medtem ko je lahko posel, zgrajen na prijateljstvu, umor

Nekdanji sodelavci dosegajo hitrejše in boljše rezultate

So pa lahko prijateljske vezi tudi dobičkonosne. Zlasti tiste, ki se spletejo med nekdanjimi sodelavci in se nato nadaljujejo v skupne projekte. Wasserman je namreč ugotovil, da so takšne vezi najbolj trdne. S tem je še potrdil predhodne raziskave, ki so ugotovile, da ekipe, ki jih sestavljajo posamezniki s preteklim sodelovanjem, dosegajo hitrejše in boljše prodajne rezultate.

Če se spuščate v posel z nekom, s katerim že delate, si boste povečali možnosti za uspeh. »Ustanovitelji morajo imeti skupno zgodovino preden začnejo s poslom skupaj, sicer je posel na kocki,« je prepričan Peter Thiel, soustanovitelj in nekdanji izvršni direktor PayPala. »Ko sem razmišljal o investiranju v startupe, sem preveril ustanovitvene ekipe. Tehnične zmožnosti in spretnosti so sicer pomembne, a prav toliko je pomembno tudi, kako dobro se ustanovitelji med seboj poznajo in kako dobro so sposobni delati skupaj

Se zavedate posledic?

Prav zato Wasserman meni, da je poznavanje prijatelja v družabnem smislu nekaj povsem drugega, kot pa v poslovnem. S svojim razmišljanjem ne želi povedati, da prijatelji ne smejo ustanoviti startupa oziroma začeti s poslom, temveč sporoča, da je pred »drznim« korakom potrebna proaktivna analiza vseh možnosti posledic. Tudi prijateljskih vezi. Vsem prijateljem, ki se spuščajo v podjetniške vode, svetuje, naj preberejo knjigo Difficult Conversations.

Oznake: , ,
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
Vse za podjetje