Primerjava coworkinga v ZDA in v Evropi

Avtor — 19.11.2013
Zadnje čase se čedalje več manjših podjetij namesto klasičnih pisarn odloča za najem ugodnega delovnega mesta v skupnih oz. coworking pisarnah. Po podatkih, zbranih na portalu DeskMag.com, je trenutno na svetu 2.290 coworking pisarn v 78 državah sveta.
Primerjava coworkinga v ZDA in v Evropi

Coworking v številkah (Vir slike: sxc.hu)

Spletni portal DeskMag.com, ki je specializiran za področje coworkinga, letos že četrtič zapored pripravlja globalno študijo, s katero želijo izvedeti kar največ informacij o razširjenosti tovrstnih pisarn po svetu, njihovih uporabnikih, njihovem zadovoljstvu, pa tudi o tem, kdo bodo v prihodnosti morebitni novi najemniki takšnih poslovnih prostorov. V kolikor ste tudi vi seznanjeni s takšnim načinom dela, ste vabljeni k izpolnitvi spletne ankete na temo coworkinga

In kakšni so izsledki raziskave, ki so jih pri mladi spletni reviji uspeli razbrati do sedaj? Kot pravijo, razvoj coworking skupnosti ni odvisen le od samih lastnosti pisarniških prostorov, temveč ima velik vpliv na to tudi okolica. S povečevanjem seznanjenosti s tovrstnimi prostori se čedalje bolj povečuje tudi zainteresiranost zanje.  

Trenutno naj bi bilo v 78 državah sveta 2.290 coworking pisarn. Če primerjamo evropske in ameriške skupne pisarne, je za prve značilna nekoliko večja povezanost in medsebojna navezanost zaposlenih, ki delajo v takšnih pisarnah, medtem ko zaposleni v skupnih pisarnah v ZDA potrebujejo nekoliko več časa, da vzpostavijo tesne vezi. 

Zanimiva je tudi razlika med velikostjo pisarn v ZDA in v EU: ko se v ZDA odpre nova coworking pisarna, bo najverjetneje imela na voljo dvakrat toliko delovnih prostorov kot evropska pisarna, predvsem zaradi geografskih razlogov, saj imajo ZDA nepredstavljivo večji prostor na voljo za gradnjo, hkrati pa tudi nižje cene najema. Medtem ko večino evropskih coworking pisarn najdemo v dragih metropolah (54 odstotkov), je v ZDA takih le ena tretjina, preostanek pa jih je lociranih na obrobju večjih mest, na ruralnih območjih ali v manjših mestih, ki imajo manj kot 1 milijon prebivalcev.

Več prostora sicer ne pomeni nujno tudi več članov skupnih pisarn, toda v primeru ZDA in Evrope se to izkaže za resnično: v povprečju imajo coworking prostori v ZDA 44 članov, v Evropi pa le 30. Veliko pogosteje kot ameriške, so evropske pisarne popolnoma zapolnjene. 

Vir: DeskMag

Oznake: