Prispevki za popoldanski s.p. in študentski s.p.

Avtor — 19.10.2010
Samostojni podjetniki se pri poslovanju srečujejo z različnimi stroški, med katere spadajo tudi mesečni stroški, ki jih morajo podjetniki plačevati davčnemu uradu. Predstavljamo vam prispevke, ki jih morajo plačevati popoldanski s.p. in študentski s.p.. Gre za pavšalne prispevke pri s.p..

Gre za vprašanja, ki jih pogosto dobivamo na naš e-mail naslov, zato smo se odločili, da bomo zadevo razjasnili še med novicami.

 

Popoldanski s.p.

Izraz popoldanski s.p., se uporablja v pogovornem jeziku, zato ga ne boste zasledili v zakonih ali drugih pravnih aktih. Izraz označuje samostojnega podjetnika, ki opravlja dopolnilno dejavnost in ki si prispevkov za socialna zavarovanja ne plačuje sam, ampak je zavarovan iz drugega naslova.

Popoldanske s.p. ločimo v dve skupini:

  • prvo skupino predstavljajo tisti, ki niso zaposleni za poln delovni čas,
  • drugo skupino pa tisti, ki so zaposleni za več kot 40 ur na teden.

 

Prispevki, ki jih plačuje prva skupina popoldanskih s.p.

Stroški za prvo skupino, torej študente, upokojence in tiste, ki so zaposleni za manj kot 40 ur:

  • prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje znašajo 30,33 evrov,
  • doda pa se jim tudi prispevke za zdravstveno zavarovanje.

Študentje po novem niso več zavarovani s strani staršev, zato je potrebno plačati tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje. To zavarovanje se plačuje zavarovalnicam. Trenutno je mesečni znesek za tovrstno zavarovanje 24,59 evra (podatek velja za eno izmed zavarovalnic).

Prispevki za zdravstveno zavarovanje so odvisni od velikosti minimalne plače, saj gre za prispevek v višini 13,45 % zneska minimalne plače. V prihodnosti pa se bodo izračunavali na podlagi odmerjenega dobička, saj gre za progresivno lestvico.

 

Prispevki, ki jih plačuje druga skupina popoldanskih s.p.

Prispevki za drugo skupino, torej za tiste, ki so zaposleni za 40 ur ali več tedensko, znašajo za pokojninsko in invalidsko zavarovanje 30,33 evrov ter 4,34 evrov za zdravstveno zavarovanje. Skupaj tako to znese 34,67 evrov mesečno.

Več o zneskih mesečnih prispevkov za samostojne podjetnike za popoldanski s.p. si lahko preberete v članku z naslovom Popoldanski s.p.

 

Študentski s.p.

Študentje lahko postanejo samostojni podjetniki z odprtjem študentskega s.p. Postopek ustanovitve je enak kot pri odprtju rednega s.p., le da je za študentski s.p. potrebno mesečno plačati nekoliko manj prispevkov. Študent, ki ima odprt študentski s.p. tudi ohrani študentski status, vendar pa izgubi nekaj z njim povezanih pravic.

Študentski s.p. je izraz, ki je soroden izrazu popoldanski s.p. in je prav tako pogovorni izraz, zato se ne uporablja v zakonih in pravilnikih, ki urejajo to področje.

Za študentski s.p. je potrebno plačevati pavšalne mesečne prispevke:

  • prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v višini 29,33 EUR,
  • prispevek za zdravstveno zavarovanje, ki je vezan na minimalno plačo in se spreminja vsak mesec in
  • prispevek za dopolnilno zdravstveno zavarovanje (v višini 24,59 EUR – podatek velja za eno izmed zavarovalnic).

 

Več o stroških in ustanovitvi študentskega s.p. si lahko preberete v članku z naslovom študentski s.p..

Oznake: , , , ,
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
Vse za podjetje