Prispevki za socialo za študentski s.p. - junij 2013

Avtor Maja Borštnik — 06.07.2013
Komentiraj!
Od prvega januarja 2013 dalje študentskega s.p. ni več mogoče odpreti. Zavarovalna podlaga za določanje višine prispevkov je tako od začetka leta enaka kot pri navadnem s.p. in trenutno znaša 299,35 evra mesečno!
Prispevki za socialo za študentski s.p. - junij 2013

Prispevki za socialo za študentski s.p. - junij 2013 (Vir slike: sxc.hu)

Aktualno višino prispevkov za socialno varnost za samozaposlene, ki odslej velja tudi za študente, ki nameravajo ustanoviti s.p., lahko najdete na povezavi:

Višina prispevkov za samozaposlene za junij (xls datoteka) >>

Prispevke je potrebno plačati do 15. dne v mesecu za pretekli mesec.

Višina prispevkov za tiste, ki imajo študentski s.p. že od prej

Ne prezrite novičke:Študentskega s.p. ni več mogoče ustanoviti

In kako je s tistimi, ki imajo odprt študentski s.p. že od prej? V tem primeru lahko mladi podjetniki ugodnost nižjega plačevanja prispevkov ohranijo še do konca tega študijskega leta. To je točneje odvisno od njihovega statusa:

  • dijaki morajo najkasneje do 1. 9. 2013, to je prvi dan, ko nimajo več statusa, svojo zavarovalno podlago iz 104 spremeniti v 005 (samozaposlitev - polni s.p.).
  • študenti morajo svojo zavarovalno podlago iz 104 v 005 spremeniti najkasneje do 1. 10. 2013, torej do prvega dne, ko nimajo več statusa.

Pavšalni mesečni prispevki za socialno varnost za popoldanski s.p., torej za študente, upokojence in tiste, ki so zaposleni za manj kot 40 ur tedensko, znašajo:

Vrsta prispevkaZnesek (v evrih) 
Prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje                  32,14 
Zdravstveno zavarovanje 100,62
Dopolnilno zdravstveno zavarovanje 28,50** 
Skupaj 160,63

*Podatek se spreminja vsak mesec, saj je vezan na minimalno plačo (mesečni prispevki za samozaposlene - glej postavko "skupaj prispevki za ZZZS"). Odvisen je tudi od davčne osnove, ki jo posameznik doseže v preteklem letu.

**Podatek velja za eno izmed zavarovalnic, gre za znesek brez popustov.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Prijavi se na e-novice!