Prispevki za socialo za študentski s.p. – oktober

Avtor — 13.11.2013
Od prvega januarja 2013 dalje študentskega s.p. ni več mogoče odpreti. Zavarovalna podlaga za določanje višine prispevkov je tako od začetka leta enaka kot pri navadnem s.p., kar pomeni, da minimalna višina prispevkov trenutno znaša 299,35 evra mesečno!
Prispevki za socialo za študentski s.p. - oktober

Prispevki za socialo za študentski s.p. – oktober (Vir slike: sxc.hu)

Aktualno višino prispevkov za socialno varnost za samozaposlene, ki odslej velja tudi za študente, ki nameravajo ustanoviti s.p., lahko najdete na povezavi:

Višina prispevkov za samozaposlene za oktober (xls datoteka) >>

Prispevke je potrebno plačati do 15. dne v mesecu za pretekli mesec.

Višina prispevkov za tiste, ki imajo študentski s.p. že od prej

Ne prezrite novičke:Študentskega s.p. ni več mogoče ustanoviti

In kako je s tistimi, ki imajo odprt študentski s.p. že od prej? V tem primeru lahko mladi podjetniki ugodnost nižjega plačevanja prispevkov ohranijo še do konca tega študijskega leta. To je točneje odvisno od njihovega statusa:

  • dijaki so morali najkasneje do 1. 9. 2013, to je prvi dan, ko nimajo več statusa, svojo zavarovalno podlago iz 104 spremeniti v 005 (samozaposlitev – polni s.p.).
  • študenti so morali svojo zavarovalno podlago iz 104 v 005 spremeniti najkasneje do 1. 10. 2013, torej do prvega dne, ko nimajo več statusa.

Pavšalni mesečni prispevki za socialno varnost za popoldanski s.p., torej za študente, upokojence in tiste, ki so zaposleni za manj kot 40 ur tedensko, znašajo:

Vrsta prispevka Znesek (v evrih) 
Prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje                  32,17
Zdravstveno zavarovanje 100,62
Dopolnilno zdravstveno zavarovanje 28,50** 
Skupaj 160,66

*Podatek se spreminja vsak mesec, saj je vezan na minimalno plačo (mesečni prispevki za samozaposlene – glej postavko “skupaj prispevki za ZZZS”). Odvisen je tudi od davčne osnove, ki jo posameznik doseže v preteklem letu.

**Podatek velja za eno izmed zavarovalnic, gre za znesek brez popustov.

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , , ,
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
MP dogodek: Facebook oglaševanje

Facebook oglaševanje je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase.

Preberite več >>
Vse za podjetje