Računalničarji “plonkajo” največ

Eric Roberts, profesor oddelka za računalniško znanost na univerzi v Stanfordu, je močno zaostril pogoje.
Računalničarji "plonkajo" največ

Tudi vi pri delu kopirate kodo? (slika: nytimes)

“Goljufajte in ujeli vas bomo. Goljufajte in trpeli bodo tudi vaši kolegi”, je povedal Roberts in večji pomen dodelil zaključnemu izpitu, ki bo predstavljal večji delež zaključne ocene kot doslej.

Ne gre ravno za nepomembne grožnje, saj je na računalniški smeri “plonkati” še najlažje (kodo preprosto kopiramo in prilepimo in polovico naloge smo že opravili), a je goljufanje po drugi strani možno tudi hitro odkriti. Nenazadnje gre za oddelek računalniške znanosti. Nekega študenta v zadnjem letu študija so pri goljufanju ujeli in ga suspendirali za četrtletje. 

Glede na novo poročilo, so v lanskem letu incidenti goljufanja predstavljali 22 odstotkov vseh kršitev “častne kode”, nasploh pa je oddelek za računalniško znanost odgovoren kar za 20-60 odstotkov teh kršitev, čeprav ta študij predstavlja le 7 odstotkov celotnega študentskega programa. 

Roberts pravi, da je “plonkarje” lažje ujeti kot si mislijo. Dva programa nista namreč nikoli popolnoma identična. Nista niti primerljiva med seboj, če sta generirana vsak posebej. Sorazmerno lahko je ugotoviti, če je kodo nekdo kopiral. 

Častna koda Stanforda je bila ustanovljena let 1921 in pravi, da študentom ni dovoljeno plagiatizirati, kopirati ali pridobivati zunanje pomoči.  

 

Vir: New York Times

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje