Microsoft – računalništvo v oblaku

Microsoft je na okrogli mizi nagovarjal podjetnike naj začnejo uporabljati računalništvo v oblaku.
Microsoft - računalništvo v oblaku

Računalništvo v oblaku je v vzponu. (vir slike: http://www.sxc.hu/)

Če želimo opisati računalništvo v oblaku na najbolj enostaven način, lahko rečemo, da je računalništvo v oblaku skupek računalnikov in strežnikov, ki ponujajo različne storitve, do katerih dostopamo s pomočjo interneta. Glavni namen tega modela je ponuditi uporabnikom visoko zmogljive, zanesljive, prilagodljive in cenovno ugodne računalniške storitve, do katerih dostopamo s pomočjo enostavnih spletnih vmesnikov.

Več o računalništvu v oblaku si lahko preberete v članku Računalništvo v oblaku: fleksibilnejši dostop do računalniških storitev

Ponudniki takih storitev so: Amazon, Google, Microsoft, Salesforce, Zoho in drugi, pri čemer so marsikje storitve še v razvojni fazi.

Pri podjetju Gartner Research navajajo, da je bilo računalništvo v oblaku leta 2009 vredno 58,6 milijard USD do leta 2014 pa bo doseglo 148,8 milijard USD.

Ta mesec, na okrogli mizi so pri Microsoft dejali, da podjetniki že sprejemajo računalništvo v oblaku in informacijska tehnologija že prehaja na oblak. Tovia Va’aelua, Microsoft Philippines, dodaja: “Računalništvo v oblaku ima potencial, da državi omogoči prehod na gospodarstvo, ki bo temeljilo na inovacijah. Posledice bodo rast plač, višji standard, rast zaposlenosti in globalna konkurenčnost javnega in zasebnega sektorja.”

Podjetje Microsoft, ki ima po svetu več kot 40 milijonov uporabnikov plačljivih storitev Microsoft Online Services posveča veliko pozornosti računalništvu v oblaku. Več kot 70 odstotkov razvijalcev pri Microsoft se trenutno ukvarja z razvojem računalništva v oblaku – podjetje se ukvarja z razvojem obstoječih produktov in razvojem novih storitev, ki bodo temeljile na računalništvu v oblaku.

Na okrogli mizi je Microsoft pozval svoje partnerje naj se pridružijo in svoje storitve prenesejo v računalništvo v oblaku. Računalništvo v oblaku pridobiva svoje zametke tudi v Sloveniji.

 

Vir: pinoytechblog.com, P. Zagoranski, Izdelava programa v oblačku, Diplomsko delo, 2009, Univerza v Mariboru

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje