Računovodstvo – da ali ne?

Avtor — 24.11.2010

Kot podjetnik ste verjetno že razmišljali o tem, ali bi zaposlili računovodjo oz. najeli storitve računovodskega servisa, ali pa bi kar sami poskrbeli za računovodstvo v vašem podjetju. Predstavljamo vam nekaj mnenj slovenskih podjetnikov na temo „računovodstvo – da ali ne?”

Računovodstvo - da ali ne?

Ali potrebujete računovodjo oz. računovodski servis? (slika: sxc.hu).

Vsako podjetje je ustvarjeno z namenom, da učinkovito gospodari s svojimi sredstvi. Ena izmed primarnih nalog je, da ustvarja poslovne učinke in z njihovo prodajo dosega dobičke. Da podjetje ugotovi, kako je opravilo svojo nalogo, potrebuje različne informacije, katerih pomemben del so računovodske informacije. Računovodske informacije so po naravi vrednostne informacije in pomagajo podjetniku pri planiranju, nadzorovanju, organiziranju in odločanju o poslovanju.

Spodaj je zapisnih nekaj mnenj podjetnikov na temo računovodje v podjetju.

Nina Slapnik, Dogodki za samske, meni, da je dobro imeti svojega računovodjo, saj podjetniki ponavadi nimajo časa še za vodenje računovodstva. “Poleg tega se pravila računovodstva vseskozi spreminjajo in naj to delo opravlja tisti, ki se na to res spozna. Sama se žal ne spoznam toliko in tudi nimam časa, da bi se (poleg drugih stvari) ukvarjala še s tem,” dodaja.

Janko Metelko, Čebelica.biz: “Menim, da je pametno imeti računovodjo. To ne pomeni, da ne zmoreš veliko storiti sam, vendar je zelo dobro imeti nekoga, s katerim se lahko posvetuješ in te opozarja na različne obveznosti, ti opravlja kompleksnejše postopke ter vse skupaj nadzira. Dobro je imeti računovodjo, s katerim je možno normalno komunicirati – takega, ki tudi sam kdaj pomisli nate in te opozori, ko se bliža rok, ki ga ni dobro zamuditi.”

Kratko mnenje o tem, zakaj kot mlado podjetje imeti zunanji računovodski servis, je Matej Zalar iz podjetja Visionect d.o.o. opisal v štirih alinejah:

  • Ker računovodstvo in knjigovodstvo nista jedrni dejavnosti mladih podjetnikov (seveda, če se ne ukvarjamo prav z omenjeno dejavnostjo).
  • Ker je računovodstvo s stališča spreminjanja zakonodaje precej intenzivno področje, kar pomeni, da moramo veliko časa nameniti spremljanju tega področja.
  • Ker je lahko napaka zaradi neizkušenosti, neznanja ali pa površnosti izredno draga.
  • Ker je interni računovodja precej predrag.

 

Mnenje Mateja Žagarja iz MIMAteam-a je, da mora vsak podjetnik imeti svojo računovodjo ali računovodski servis: „Imeti računovodjo? To sploh ni vprašanje, odgovor je jasen: Obvezno! Računovodja je velik plus za vsako podjetje. Namesto, da se podjetniki učijo računovodstva, knjigovodstva, zakonov in zapravljajo ure in ure pri urejanju vseh dokumentov, bi lahko ta čas koristneje izkoristili za razvoj svojega posla in se posvetili svojemu delu. Strošek računovodje oz. računovodskega servisa namreč niti ni tako velik. Lahko ga najamete že za približno od 50 EUR dalje. Samo preračunajte, koliko svojega dela/ur bi porabili za to, da bi sami vodili in urejali vse dokumente ter primerjajte ta čas s stroškom servisa. Očitno je, da je ceneje, hitreje in vsekakor veliko bolj zanesljivo, da najamete računovodjo ali servis.”

Nina Breznik, SOSED d.o.o., je mnenja, da je skoraj nujno imeti računovodjo, saj ne gre samo za urejanje računov, ampak za svetovanje na celotnem področju financ. “Ker kot majhno podjetje ne moreš od začetka imeti finančnega ‘cornerstone-a’, je skoraj nujno imeti računovodstvo. To je lahko znotraj ali pa gre za zunanje podjetje. Je pa res, da je izjemno pomembno, da zna računovodja govoriti podjetnikov jezik in mu pomaga pri interpretaciji bilanc. Mi smo namreč zamenjali kar 3 računovodstva, saj so izvajali le svoje delo, niso pa znali pojasniti, kaj določene zadeve pomenijo v neračunovodskem svetu.”

Miha Lavtar, Optiweb, je na začetku podjetniške poti menil, da bo šlo brez računovodje, toda že po nekaj mesecih je ugotovil, da je na tem področju preveč zakonov, ki se spreminjajo zelo hitro. V kolikor bi želel sam urejati vse računovodske zadeve, bi porabil preveč časa, zato se rajši posveti svojemu poslu, papirje pa prepusti računovodji. Miha Lavtar še dodaja: „Poleg tega pa imaš v tem primeru nekoga, ki ga lahko vedno vprašaš kaj v zvezi s finančnim področjem.”

„Mislim, da je računovodstvo za vsakega podjetnika nujnost,” svetuje Haris Omanović iz Agencije Medial in dodaja, da so računovodje zelo poceni glede na to, koliko koristi prinesejo podjetju – optimizacija poslovanja, plačevanje manj davkov in na koncu podjetniku priharnijo še veliko skrbi. „Podjetnik naj se ukvarja predvsem z delom, ki mu prinaša prihodke,” dodaja.
 

Viri:

  • T. Leskovar, 2009. Računovodska analiza v podjetju Savatech, d.o.o.
  • Zavod mladi podjetnik

Oznake: , ,