Razvojna zadruga, ki spreminja navade posameznika

Razvojna zadruga Etri deluje na principih ekologije, ergonomije in etične ekonomije. V ospredju njenega delovanje so povezovanje, združevanje inovativnih pristopov in krožnega gospodarstva. Z dejavnostmi spodbuja povečevanje lokalne samooskrbe in med seboj povezati akterje različnih sektorjev.
Razvojna zadruga, ki spreminja navade posameznika

Razvojna zadruga je letos v sklopu testnih dejavnosti pridelala svoj prvi Etri por (Vir slike: Facebook).

V zadrugi Etri je že več kot 60 posameznikov, bodisi kot redno zaposleni, bodisi kot prostovoljci ali projektni delavci. Vse povezuje želja po spreminjanju navad posameznika. Njeni člani aktivno prispevajo tudi k nastajanju bolj vključene družbe, ki bo nudila pogoje za ustvarjanje zelenih delovnih mest na lokalnih ravni. S pomočjo občin v Sloveniji se to tudi že udejanja. Trenutno je v razvojni fazi, financira pa se iz lastnih sredstev, strokovno in finančno pomoč pa ji daje njen največji zadružnik, podjetje Jazon.

Zgodba, stara komaj dve leti

Zgodba o njenem nastanku sega dve leti nazaj, »razlog za njeno ustanovitev pa se je nahajal v vse opaznejši potrebi njenih sedanjih članov, da delujejo bolj povezano in se z združevanjem branž uspešneje prilagajajo novih potrebam trga«.

Za razvoj zelenih delovnih mest za težje zaposljive

Usmerjenost v ekologijo se kaže tudi v številnih aktivnostih zadruge. Tako so na primer letos v sklopu testnih dejavnosti pridelali svoj prvi Etri por. Testne dejavnosti so uspele dvigniti raven zadovoljstva in uspešnosti udeležencev, pripomogle so tudi k povečani fizični aktivnosti. »Ker pa je naša želja tovrstne aktivnosti nadaljevati tudi v prihodnje, smo jih vključili v nakup z namenom, ki bo del sredstev namenil ravno razvoju zelenih delovnih mest za težje zaposljive.« Dodajajo, da izvajajo podoben projekt že več let zapored, in sicer s prazničnimi voščilnicami, prodajali so krompir, v prihodnje pa načrtujejo širitev tudi na druga področja.

Pomembnost ponovne uporabe in zmanjševanja količine odpadkov

Pri teh aktivnostih pa je skupni imenovalec razvoj storitev, ki omogočajo vključevanje ranljivih skupin in intenzivno sodelovanje z lokalnimi skupnostmi. »Prve storitve, ki smo jih začeli intenzivneje izvajati proti koncu leta 2012, so bile neločljivo povezane z zbiranjem različnih materialov za ponovno uporabo,« kot so papir, oblačila, igrače in podobno. S tem želijo spreminjati navade posameznikov v podjetjih, šolah, nevladnih organizacijah, skratka pri osebah, ki se zavedajo pomembnosti ponovne uporabe in zmanjševanja količine nastalih odpadkov.

Sodelujejo tudi s kreativno industrijo in izobraževalnimi institucijami, »pomemben del aktivnosti je v dodajanju podjetniškega navdiha projektom, ki jih izvajajo nevladne organizacije in druge interesne skupine«. Na primer partnerstvo v projektu Volk sit, koza cela v sodelovanju z društvom Ekologi brez meja.

Periskop – kdo in zakaj?

Sicer pa lahko na Železni cesti v Ljubljani obiščete Periskop, ki je osrednji prostor skupnosti. »Za imenom se nahaja simbolika – pogleduje proti vključujoči družbi in temu ustrezno prepoznava takšne objekte, ki v sebi nosijo podoben potencial,« fizično pa je povezan z njihovim zadružnikom Jazonom. 

Periskop je v fazi prenove, v njem bodo potekale različne aktivnosti, od delavnic, predavanj, skupinskega dela in snovanja skupnih projektov skupnosti, ki bodo v prvi vrsti nagovarjali partnerska podjetja k deljenju podobnih vrednot. Postal bo tudi pomemben promocijski element pri ozaveščanju javnosti o tem, »da so družbeno odgovorne podjetniške prakse v prostoru žive, aktivne in ustvarjajo konkreten družbeni učinek«.

Imate podjetniško žilico?

Kdo se lahko vanj zateče? Vsak z zadostno mero podjetniške žilice in ki si želi sodelovati z enako mislečimi. Ta bo dobil ustrezno podjetniško podporo in usmeritve na tistih področjih, na katerih mu primanjkuje kompetenc. »Odlikovala ga bo zlasti njegova odprtost za nove inovativne modele zlasti mlajših in visoko izobraženih generacij, ki so ji vrednote skupnosti že po naravi bližje kot ostalim,« dodajajo v Etriju.

Razvojna faza se bo ocenah zadruge zaključila v prvi polovici naslednjega leta. »Prihodnji meseci bodo poleg dejanskih obnovitvenih del obsegali še strateško načrtovanje novih projektov in sprotno formiranje odgovornosti ekipe, ki bo delala na njih.«

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

06.12.2017 od 15:00 do 17:00
MP dogodek: KingsBox: Od študentskega dela do milijona evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

Luka Železnik in Dejan Kobal sta mlada podjetnika, ki sta med študijem vzpostavila blagovno znamko Kingsbox in hitro opozorila nase. Hitro rastoče podjetje se ukvarja s spletno prodajo opreme za funkcionalno vadbo.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana | 7. december

07.12.2017 od 8:00 do 16:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana | 7. december

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanih tematikah. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana | 8. december

08.12.2017 od 11:00 do 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana | 8. december

Drugi dan dvodnevne konference o tehnologiji blockchain organiziramo za tiste, ki si želite določene teme spoznati bolj podrobno. Strokovnjaki bodo pokrili naslednje teme: varnost, trgovanje s kriptovalutami, davčne obveznosti in marketing. Tudi ta dan bomo preživeli v Tehnološkem parku Ljubljana. Preverite podrobnosti!
Preberite več >>

!!!BLACK FRIDAY AKCIJA!!! Predavanje: Prodajni lijak

13.12.2017 od 17:00 do 14.01.2017 12:30
!!!BLACK FRIDAY AKCIJA!!!  Predavanje: Prodajni lijak

Email marketing je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje