Recept za uspeh se skriva v pravi ekipi

Zadovoljni in motivirani delavci so bistvenega pomena za uspeh podjetja, zato mora podjetnik storiti vse, kar je v njegovi moči, da bo svojo ekipo vodil in usmerjal, upoštevajoč njihove želje in potrebe. Le tako bo ekipa delovala kar najbolj učinkovito, podjetje pa bo poslovalo z dobičkom.
Recept za uspeh se skriva v pravi ekipi

Recept za uspeh se skriva v pravi ekipi (Vir slike: Freeimages.com)

Številni uspešni podjetniki so ugotovili, da se recept za uspeh skriva v pravi ekipi. Podjetnik, ki zna svojo ekipo zaposlenih primerno motivirati, je na dobri poti k temu, da bo njegovo podjetje nekoč zacvetelo in se razširilo. 

Da bi se skupina zaposlenih lahko med seboj zares dobro povezala, sta potrebni dve stvari: čas in prava usmeritev s strani podjetnika. Podjetnik, ki vodi določeno skupino ljudi, mora namreč poskrbeti, da posamezniki pridobijo skupne cilje in skupno vizijo. Ko se to zgodi, se ti med seboj povežejo in “skupina posameznikov” postane “ekipa”.  

Tedaj se zgodijo številne spremembe: posameznik dela ne opravlja več zgolj zaradi plačila, temveč zaradi samega podjetja, saj verjame v njegovo vizijo in poslanstvo, hkrati pa tudi zaradi preostalih članov ekipe, s katerimi se spoprijatelji in jim želi pomagati na njihovi poti do uspeha. Član ekipe se tudi veliko bolj zaveda dejstva, da bo sam veliko težje dosegel zastavljeni cilj kot s pomočjo drugih ljudi. 

Močno se povečata produktivnost in inovativnost v podjetju. Člani ekipe sedaj delujejo na višjem nivoju ne zato, ker bi to od njih zahteval šef, temveč zato, ker vedo, da se nanje zanašajo njihovi sodelavci in prijatelji, katere cenijo in spoštujejo. Nihče ne želi razočarati svoje ekipe, zato vsi delujejo skupaj.  

Želite tudi vi uspeti kot podjetnik? Obiščite naš podjetniški portal >>

V tem trenutku ekipa začne nadzorovati sama sebe in podjetnik, vodja ekipe, se lahko mirne vesti posveti drugim opravilom. Ko bo eden izmed članov ekipe napravil napako, ga bodo nanjo zagotovo opozorili preostali člani. 

Takšen način vodenja podjetja, kjer je ekipi zaupana velika stopnja avtonomije, se seveda razlikuje od klasičnih, danes precej pogosto uveljavljenih taktik, a že večkrat se je izkazalo, da so rezultati lahko izjemni. Vodja mora svoje zaposlene podpirati, definirati njihove naloge ter ustvariti prave pogoje. Usmeriti jih mora v pravo smer, nato pa jim dovoliti, da se odločajo po svoje in da uporabljajo svoje možgane. Rezultati se bodo slej ko prej pokazali. 

Vir: Harward Business Review

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje