Recept za uspeh: spanec šestkrat na dan?

Če poznate platformo WordPress, ki jo mnogi uporabljajo za izdelavo lastnega bloga ali spletne strani, potem je velika verjetnost, da ste že slišali za Matta Mullenwega, njenega ustanovitelja. Danes WordPress poganja več kot 19 odstotkov vseh spletni strani na svetu.
Recept za uspeh: spanec šestkrat na dan?

Ste že preizkusili polifazni spanec? (Vir slike: YouTube)

Zakaj Mullenewg? Ker očitno pozna dober recept za uspeh. Danes je njegovo podjetje vredno več kot milijardo dolarjev. Na poti do oblikovanja tako prepoznavnega podjetja je Mullenweg potreboval dober in premišljen način dela. Kako?

Mullenweg pravi, da mu je v največji meri pomagal – spanec! Vendar ne tisti 8-urni, temveč polifazni spanec. Gre za način spanja, ki se izvaja večkrat na dan. Na primer Uberman, način polifaznega spanca, ki si ga je izbral Mullenweg, prinaša šest spancev.

Večina prisega na eno in dvofazni spanec

Večina ljudi je naklonjena ali pa pozna le dve obliki spanca – eno in dvofazni spanec, pri katerem si drugi, krajši spanec pogosto privoščimo v popoldanskih urah po kosilu. V preteklosti, ko še ni bilo elektrike, so ljudje hodili spat kmalu po sončnem zahodu in se zbujali tudi sredi noči. Zdaj lahko spanec nadzorujemo.

»Najbolj produktivno obdobje«

No, Mullenweg je vsak dan odspal šest spancev, ki so trajali 40 minut, izvajal pa jih je na 2,5 uri. »To je bilo verjetno eno od najbolj produktivnih obdobij v mojem življenju. V tistem času sem razvil WordPress,« pravi Mullenweg.

Če izpustiš en spanec, si popolnoma povožen

Vendar ni šlo vse kot po maslu. Mullenweg se spominja, da je bil, v kolikor je zamudil zgolj en spanec v dnevu, popolnoma »povožen«. Kljub nekaterim težavam, pravi, da bi vztrajal s tem načinom spanca – Uberman -, če bi bil družbeno bolj sprejemljiv. Svoj pester spalni urnik je opustil potem, ko se je zaljubil.

Spanec za genije

Polifazni spanec mnogi označujejo tudi za spanec genijev. Gre namreč za metodo spanja, s katero lahko dosežemo polno spočitost in funkcionalnost s samo nekaj urami spanja na dan. Na tak način je na primer dneve prestajal Leonardo da Vinci.

Zakaj je polifazni spanec dober?

Njegov namen je, da naše telo naučimo takojšnjega vstopa v REM fazo, ki velja za najpomembnejšo fazo spanca. Gre za fazo, ko so naši možgani najbolj aktivni, mišičje pa postane bolj sproščeno. V 8-urnem nemotenem spancu dosežemo le okoli 90 minut oziroma 20 odstotkov REM faze. Zato na tem mestu mnogi prepoznavajo prednost polifaznega spanca.

Ob rednem in natančnem izvajanju polifazičnega spanca se lahko privadimo, da že ob začetku preklopimo na fazo REM, s tem pa drastično povečamo izkoristek našega spanja na skoraj 100 odstotkov.

Kljub številnim raziskavam, ki kažejo na to, da se produktivnost delavca tudi po nekajminutnem spancu izjemno poveča, se takšnih spalnih »ukrepov« delodajalci ne želijo poslužiti. Ko bi le vedeli, česa vsega bi bili sposobni njihovi delavci v tem primeru. Tudi Mullenweg najverjetneje polifazičnega spanca ne bi mogel izvajati, če bi delal na kakšen drugem delovnem mestu. Delodajalec ga zagotovo ne bi jemal resno, če bi na vsake toliko odšel spat. In s tem bi zamudil priložnost za uspeh.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Z dobro jutranjo rutino do boljše produktivnosti skozi dan

Z dobro jutranjo rutino do boljše produktivnosti skozi dan

V povprečju se človek v odrasli dobi prebudi v 25 tisoč novih dni in le od njega samega je odvisno, kako jih bo izkoristil. Skrivnost dobro izkoriščenih dni naj bi se skrivala predvsem v dobri jutranji rutini, saj naj bi prav ta določala, kako bo potekal posameznikov dan. Preberite več >>

Škodljive navade so sovražnik produktivnosti

Škodljive navade so sovražnik produktivnosti

Če želite biti bolj produktivni, začnite delati bolj pametno in izkoristite vsak dan. V prispevku predstavljamo, kako se znebiti pogostih slabih navad. Preberite več >>

5 jutranjih navad za izboljšanje produktivnosti

5 jutranjih navad za izboljšanje produktivnosti

Zdi se, da se po jutru res dan pozna. Včasih ste že zjutraj osredotočeni na vsak detajl, drugič pa se želite v pisarno pretihotapiti neprespani. Preberite več >>

Video: Kako se izogniti nekoristnim sestankom

Video: Kako se izogniti nekoristnim sestankom

Sodelavci in nadrejeni nam vsak dan kradejo čas, pravi David Grady. S tem cilja na nekoristne in neproduktivne sestanke, ki so stalnica poslovnega okolja. Preberite več >>

Ideje za pokončno podjetniško držo in razbremenitev stresnega dneva

Ideje za pokončno podjetniško držo in razbremenitev stresnega dneva

Redno gibanje je izjemno pomembno za ohranjanje zdravja in vitalnosti. Vendar pri napetem življenjskem slogu pogosto zmanjka volje in energije za šport. Preberite več >>

Video: Kako upravljati z največjim tatom našega časa?

Video: Kako upravljati z največjim tatom našega časa?

Čeprav bi se ravno podjetniki morali zavedati, kako odlašanje negativno vpliva na posel, tudi oni podležejo moči stavka "Ah, saj to lahko opravim jutri." Preberite več >>

Naučite se bolje upravljati s svojim časom

Naučite se bolje upravljati s svojim časom

Pogosta težava podjetnikov je pomanjkanje časa. Mnogi si želijo več opraviti v danem času, a jim to zaradi napačne organizacije ne uspeva. Preberite več >>

Bolje upravljajte s svojim časom

Bolje upravljajte s svojim časom

Pomanjkanje časa je pogosta težava podjetnikov. Marsikdo si želi več opraviti v danem času, a večini to ne uspeva. Upravljanja s časom se je mogoče naučiti. Preberite več >>

Pripravite se na delovni teden – že v nedeljo!

Pripravite se na delovni teden – že v nedeljo!

Produktivnost se začne s pripravo. Če vnaprej veste, kaj morate storiti, se boste hitro vrgli v delo. Zato ne začnite delati nepripravljeni. Preberite več >>

15 navad za izboljšanje produktivnosti

15 navad za izboljšanje produktivnosti

Posamezniki, ki vsak dan opravijo veliko obveznosti, niso superjunaki; njihova prednost so njihove navade. Preizkusite jih, izboljšajte svojo produktivnost! Preberite več >>

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje