Recept za uspeh: spanec šestkrat na dan?

Avtor — 19.02.2015
Če poznate platformo WordPress, ki jo mnogi uporabljajo za izdelavo lastnega bloga ali spletne strani, potem je velika verjetnost, da ste že slišali za Matta Mullenwega, njenega ustanovitelja. Danes WordPress poganja več kot 19 odstotkov vseh spletni strani na svetu.
Recept za uspeh: spanec šestkrat na dan?

Ste že preizkusili polifazni spanec? (Vir slike: YouTube)

Zakaj Mullenewg? Ker očitno pozna dober recept za uspeh. Danes je njegovo podjetje vredno več kot milijardo dolarjev. Na poti do oblikovanja tako prepoznavnega podjetja je Mullenweg potreboval dober in premišljen način dela. Kako?

Mullenweg pravi, da mu je v največji meri pomagal – spanec! Vendar ne tisti 8-urni, temveč polifazni spanec. Gre za način spanja, ki se izvaja večkrat na dan. Na primer Uberman, način polifaznega spanca, ki si ga je izbral Mullenweg, prinaša šest spancev.

Večina prisega na eno in dvofazni spanec

Večina ljudi je naklonjena ali pa pozna le dve obliki spanca – eno in dvofazni spanec, pri katerem si drugi, krajši spanec pogosto privoščimo v popoldanskih urah po kosilu. V preteklosti, ko še ni bilo elektrike, so ljudje hodili spat kmalu po sončnem zahodu in se zbujali tudi sredi noči. Zdaj lahko spanec nadzorujemo.

»Najbolj produktivno obdobje«

No, Mullenweg je vsak dan odspal šest spancev, ki so trajali 40 minut, izvajal pa jih je na 2,5 uri. »To je bilo verjetno eno od najbolj produktivnih obdobij v mojem življenju. V tistem času sem razvil WordPress,« pravi Mullenweg.

Če izpustiš en spanec, si popolnoma povožen

Vendar ni šlo vse kot po maslu. Mullenweg se spominja, da je bil, v kolikor je zamudil zgolj en spanec v dnevu, popolnoma »povožen«. Kljub nekaterim težavam, pravi, da bi vztrajal s tem načinom spanca – Uberman -, če bi bil družbeno bolj sprejemljiv. Svoj pester spalni urnik je opustil potem, ko se je zaljubil.

Spanec za genije

Polifazni spanec mnogi označujejo tudi za spanec genijev. Gre namreč za metodo spanja, s katero lahko dosežemo polno spočitost in funkcionalnost s samo nekaj urami spanja na dan. Na tak način je na primer dneve prestajal Leonardo da Vinci.

Zakaj je polifazni spanec dober?

Njegov namen je, da naše telo naučimo takojšnjega vstopa v REM fazo, ki velja za najpomembnejšo fazo spanca. Gre za fazo, ko so naši možgani najbolj aktivni, mišičje pa postane bolj sproščeno. V 8-urnem nemotenem spancu dosežemo le okoli 90 minut oziroma 20 odstotkov REM faze. Zato na tem mestu mnogi prepoznavajo prednost polifaznega spanca.

Ob rednem in natančnem izvajanju polifazičnega spanca se lahko privadimo, da že ob začetku preklopimo na fazo REM, s tem pa drastično povečamo izkoristek našega spanja na skoraj 100 odstotkov.

Kljub številnim raziskavam, ki kažejo na to, da se produktivnost delavca tudi po nekajminutnem spancu izjemno poveča, se takšnih spalnih »ukrepov« delodajalci ne želijo poslužiti. Ko bi le vedeli, česa vsega bi bili sposobni njihovi delavci v tem primeru. Tudi Mullenweg najverjetneje polifazičnega spanca ne bi mogel izvajati, če bi delal na kakšen drugem delovnem mestu. Delodajalec ga zagotovo ne bi jemal resno, če bi na vsake toliko odšel spat. In s tem bi zamudil priložnost za uspeh.

Oznake:
MP izobraževanja

MP dogodek Facebook oglaševanjeFacebook oglaševanje je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več o delavnici >>