Recesija udarja po novoustanovljenih podjetjih

V letu 2008 podjetniki in tvegani kapitalisti niso bili ravno uspešni pri prodaji novoustanovljenih podjetij.
Recesija udarja po novoustanovljenih podjetjih

Upanje na boljše čase

Število podjetij v ZDA, ki se umestijo na borzo, se drastično niža, v letu 2008 so bile številke prav porazne. Samo šest podjetij, ki so finančno podprta s tveganim kapitalom, je svoje lastništvo umestilo na borzo, kar je najnižje število od leta 1977. V letu 2007 je bilo tovrstnih podjetij 86. Tveganim kapitalistom je v letu 2008 uspelo prodati borih 260 podjetij v primerjavi z letom 2007, ko jih je bilo prodanih 360.

Borzni vlagatelji ne želijo vlagati v začetne javne ponudbe, pa tudi podjetja, ki so začela s poslovanjem na borzi, so se slabo izkazala. Na javnih ponudbah so zbrala 470 milijonov dolarjev, kar je najnižja vsota od leta 1979 in je nižja za celih 10 milijard v primerjavi z letom 2007. 

Pa vendar so bili vsaj prevzemi finančno bolj uspešni. Skoraj polovica prevzetih podjetij je povrnila tudi do 4kratni znesek vloženega kapitala. Največja prodaja se je zgodila januarja 2008, ko je Dell kupil EqualLogic za 1,4 milijarde. Mnogi pa so mnenja, da se morajo končati korporacijski prevzemi, pri katerih se plačujejo atraktivne cene za podjetja podprta s tveganim kapitalom, kar pa ne prinaša nič dobrega, saj bo, v kolikor podjetjem podprtim z tveganim kapitalom ne bo uspelo doseči javnih ponudb ali prevzemov, to imelo hude posledice. Omejeni partnerji in tvegani kapitalisti se že sedaj obotavljajo glede podprtja mnogih podjetij v zgodnji fazi brez zagotovljenih koristi. Poleg tega se tvegani kapitalisti obračajo k podjetjem, ki so že dobičkonosna in niso tehnološko tvegana.

Vir: The New York Times

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje