Regres 2014

Regres je na letni dopust vezana pravica, kar pomeni, da ima vsak delavec, ki ima pravico do letnega dopusta tudi pravico do regresa. Višina zakonsko določenega najmanjšega regresa je identična minimalni plači (torej bruto 789,15 evrov).
Regres 2014

Regres 2014. (Vir slike: freeimages.com)

Regres mora biti izplačan na delavčev tekoči račun najkasneje do 1. julija. Izjemoma, v primeru delodajalčeve nelikvidnosti, se lahko izplačilo regresa odloži, vendar najdlje do 1. novembra tekočega leta.

Sodna praksa Sodišča EU poudarja, da je pravica do plačanega letnega dopusta temeljna socialna pravica. Sodišče navaja, da je “pravico do plačanega letnega dopust treba šteti za posebno pomembno načelo socialnega prava EU, od katerega odstopanja niso dovoljena in ki ga lahko pristojni organi izvajajo samo v mejah, izrecno določenih v Direktivi 93/104/ES in sodbi v zadevi Federatie Nederladse Vakbeweging”.

Regres je torej pravica, ki je tesno povezana s pravico do koriščenja letnega dopusta. Delavec naj bi odmor od dela izkoristil v smislu spremembe okolja, izvajanja aktivnosti, za katere med delovnikom nima časa in aktivnega sproščanja. Vse navedeno pa stane. Zato delavcu pripada določen znesek, ki naj bi ga porabil med dopustom.

Za dopust naj zato delavec ne bi uporabljal plače, saj ima ta predvsem eksistencialno funkcijo, kar pomeni, da delavcu zagotavlja spodobno preživetje, upoštevaje okoliščine in možnosti okolja, v katerem delavec živi.

Več o regresu lahko preberete v članku Regres >>

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje