Rekordna tožba proti YouTube

Avtor — 14.03.2007

Viacom je pred časom odredil odstranitev 100.000 posnetkov s spletnih strani YouTube. Ker je YouTube avtorske pravice kršil še naprej, so se odločili za tožbo. Zahtevajo kar milijardo ameriških dolarjev!

Rekordna tožba proti YouTube

Se zgodba YouTube končuje?

Viacomu je končno prekipelo. Po tednih in celo mesecih izogibanj in obljubam o ureditvi razmer, ki zadevajo področje avtorskih pravic, je bila včeraj v ameriški zvezni državi New York vložena tožba. V njej Viacom zahteva več kot milijardo ameriških dolarjev odškodnine.

Viacom trdi, da Google oziroma YouTube namenoma nista uvedla sistema za kontrolo avtorstva vsebin, ki jih uporabniki objavijo na njihovih spletnih straneh. S tem je narasel obisk strani, povečal se je neposredni zaslužek od oglaševanja, YouTube je pridobil velik marketinški delež, posledično pa se je močno povečala vrednost podjetja. Viacom je še dodal, da so imele njihove vsebine na YouTube kar 1.5 milijarde ogledov.

Ker gre za res velik znesek se lahko vprašamo, ali je celoten YouTube sploh vreden toliko. Google ga je pred časom sicer res kupil za 1.65 milijarde dolarjev, vendar pa tega nakupa doslej niso upravičili. Včeraj smo poročali tudi o zaslužku YouTube, ki naj bi bil po nekaterih informacijah skromnih 15 milijonov dolarjev letno.

Google sicer v zadnjem času ni sedel popolnoma križem rok. Sklenili so dogovore z BBC in NBA o predvajanju posnetkov, vendar pa so ob tem zanemarili njihovega najglasnejšega kritika – Viacom.

Vir: The New York Times