Reportaža z MP dogodka: Prihaja računalništvo v oblaku

V sredo, 17. novembra, se je v Tehnološkem parku Ljubljana odvilo predavanje na temo računalništva v oblaku. To je bilo prvo izmed bolj tehnološko usmerjenih MP predavanj, ki pa ga bomo zagotovo še ponovili!
Reportaža z MP dogodka: Prihaja računalništvo v oblaku

Luka Terglav iz podjetja NIL med predavanjem.

Računalništvo v oblaku je velik hit in predstavlja za podjetja optimalno rešitev. Na predavanju nam jo je Luka Terglav, NIL podatkovne komunikacije d.o.o., predstavil na primeru gradnje hiše. Za vsako opravljeno delo zaposlimo različne ljudi in različne servise in to nam lahko povzroča veliko preglavic. Prav tako je v poslovnem svetu, ko smo povezani z vsemi možnimi komunikacijskimi sredstvi, kot so računalnik, faks, telefoni … Vsak element ima svoj servis, svojo naročnino in položnico. Računalništvo v oblaku vse to združi in strni v en servis in eno storitev. Nudi predvsem enostavno uporabo, zanesljivost, varnost, hitro vzpostavitev, visoko razpoložljivost, saj lahko delamo povsod kjer je wi-fi dostop in nižje stroške, saj ni veliko investicij, le še operativni stroški.

V osnovi koncept računalništva v oblaku združuje pojme:

  • programska oprema kot storitev (software as a service – SaaS) – Gmail, GoogleDocs
  • platforma kot storitev (platform as a service – PaaS) – Force.com
  • infrastruktura kot storitev (infrastructure as a service – IaaS) – Flip IT, Amazon

Po fleksibilnosti si od najmanj fleksibilnega sledijo SaaS, PaaS in najbolj fleksibilen IaaS, po številu ponudnikov pa v obratni smeri.

Ponudniki takih storitev so svetovno znana podjetja, kot so Amazon, Google, Microsoft, Salesforce, Zoho in drugi, pri čemer so marsikje storitve šele v razvojni fazi. Eden najbolj znanih je tako prav Google, ki je “public cloud”, torej javno dostopen oblak, ki razpolaga z vsemi našimi podatki.

To zelo napredno tehnologijo pa ponujajo tudi nekatera slovenska podjetja.

Eno izmed njih je Virtu, ki ponuja storitev Flip IT. Gre za celovit paket računalniške opreme za podjetja, ki se drži gesla “Vi skrbite za vaš posel, Flip IT skrbi za vaš IT”. Drugo pa je podjetje SAOP, ki ponuja rešitvi miniMAX ter iCenter.

Zagotovo gre za tehnologijo, ki je optimalna predvsem za manjša in srednje velika podjetja, je pa šele v vzponu, zato lahko v prihodnje pričakujemo, da se je bo posluževalo vedno več podjetij.

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje