Reportaža z MP dogodka: Prihaja računalništvo v oblaku

V sredo, 17. novembra, se je v Tehnološkem parku Ljubljana odvilo predavanje na temo računalništva v oblaku. To je bilo prvo izmed bolj tehnološko usmerjenih MP predavanj, ki pa ga bomo zagotovo še ponovili!
Reportaža z MP dogodka: Prihaja računalništvo v oblaku

Luka Terglav iz podjetja NIL med predavanjem.

Računalništvo v oblaku je velik hit in predstavlja za podjetja optimalno rešitev. Na predavanju nam jo je Luka Terglav, NIL podatkovne komunikacije d.o.o., predstavil na primeru gradnje hiše. Za vsako opravljeno delo zaposlimo različne ljudi in različne servise in to nam lahko povzroča veliko preglavic. Prav tako je v poslovnem svetu, ko smo povezani z vsemi možnimi komunikacijskimi sredstvi, kot so računalnik, faks, telefoni … Vsak element ima svoj servis, svojo naročnino in položnico. Računalništvo v oblaku vse to združi in strni v en servis in eno storitev. Nudi predvsem enostavno uporabo, zanesljivost, varnost, hitro vzpostavitev, visoko razpoložljivost, saj lahko delamo povsod kjer je wi-fi dostop in nižje stroške, saj ni veliko investicij, le še operativni stroški.

V osnovi koncept računalništva v oblaku združuje pojme:

  • programska oprema kot storitev (software as a service – SaaS) – Gmail, GoogleDocs
  • platforma kot storitev (platform as a service – PaaS) – Force.com
  • infrastruktura kot storitev (infrastructure as a service – IaaS) – Flip IT, Amazon

Po fleksibilnosti si od najmanj fleksibilnega sledijo SaaS, PaaS in najbolj fleksibilen IaaS, po številu ponudnikov pa v obratni smeri.

Ponudniki takih storitev so svetovno znana podjetja, kot so Amazon, Google, Microsoft, Salesforce, Zoho in drugi, pri čemer so marsikje storitve šele v razvojni fazi. Eden najbolj znanih je tako prav Google, ki je “public cloud”, torej javno dostopen oblak, ki razpolaga z vsemi našimi podatki.

To zelo napredno tehnologijo pa ponujajo tudi nekatera slovenska podjetja.

Eno izmed njih je Virtu, ki ponuja storitev Flip IT. Gre za celovit paket računalniške opreme za podjetja, ki se drži gesla “Vi skrbite za vaš posel, Flip IT skrbi za vaš IT”. Drugo pa je podjetje SAOP, ki ponuja rešitvi miniMAX ter iCenter.

Zagotovo gre za tehnologijo, ki je optimalna predvsem za manjša in srednje velika podjetja, je pa šele v vzponu, zato lahko v prihodnje pričakujemo, da se je bo posluževalo vedno več podjetij.

Oznake: , , ,