Reportaža z MP predavanja: Osnove računovodstva za mlade podjetnike

V četrtek, 19. februarja se je na ekonomski fakulteti odvijal dogodek v režiji Zavoda mladi podjetnik. Predaval je Miha Rihar na temo Osnove računovodstva za mlade podjetnike, zbralo se je preko 120 slušateljev.
Reportaža z MP predavanja: Osnove računovodstva za mlade podjetnike

Miha Rihar med predavanjem Osnove računovodstva za mlade podjetnike.

Pred predavanjem je Blaž Kos iz Kluba poslovni angeli Slovenije seznanil obiskovalce s tveganim kapitalom. Poudaril je problem osnovnega “start up-a”, kako težko je začeti s svojim denarjem, zato so tu oni, ki vložijo v vaše podjetje do pol milijona evrov in s tem postanejo solastniki.

Sledilo je predavanje Miha Riharja iz podjetja Moji računi, ki ponuja računovodstvo in poslovno svetovanje. Začel je s predstavitvijo samostojnega podjetnika in nato prešel na knjigovodske listine, ki so zapisi o poslovnih dogodkih in spreminjajo sredstva, obveznosti, prihodke, stroške ter odhodke. Razdelil jih je na zunanje in notranje ter izvirne in izvedene knjigovodske listine. Te so verodostojne, ko se na njihovi podlagi jasno spozna narava in obseg poslovnega dogodka.

Slišali smo razlike med enostavnim in dvostavnim knjigovodstvom, pri enostavnem je prednost enostavnost, pri dvostavnem knjigovodstvu pa boljša preglednost in lažje odkrivanje napak. Seznanil nas je tudi z zakonodajo in predpisi, ki urejajo poslovanje podjetnika in računovodstvo. Najdemo jih predvsem v: slovenskih računovodski standardih (SRS), zakonu o gospodarskih družbah (ZGD-1), zakonu o dohodnini (ZDoh-2), zakonu o davku od dohodka pravnih oseb (ZDDPo), zakonu o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) in v zakonu o davčnem postopku (ZDavP-1).

Beseda je tekla tudi o bilanci stanja, ki se deli na aktivo in pasivo. Aktivo predstavljajo sredstva, pasivo pa dobiček in obveznosti. Na aktivo in pasivo delimo tudi izkaz uspeha, le da aktivo prikazujejo odhodki, pasivo pa prihodki in dobiček.

Na primeru nam je razložil tudi prispevke zasebnika, ki so zavarovalna osnova x 38,2 odstotka, zavarovalno osnovo pa predstavlja minimalna plača ali n-kratnik povprečne plače, sicer pa se določi po lestvici na podlagi davčne osnove. Prikazal nam je tudi davek od dohodka iz dejavnosti in računovodska poročila(1), analize(2) in planiranje(3), to so: IOP, bilanca stanja, izkaz uspeha, dodatna računovodska poročila(1), kazalniki(2), plan izkaza uspeha, obratnega kapitala, investiranja, financiranja, bilance stanja in denarnega dohodka(3).

Zaključil je z e-računovodstvom, kot so izvozi, uvozi in prenosi podatkov. Na to temo je sledila še predstavitev spletnega računovodstva MiniMAX s strani SAOP.

Po kupu vprašanj za našega predavatelja, pa se je večer nadaljeval pred predavalnico, ob pogostitvi, kjer smo sklepali nova poznanstva in delili izkušnje, možno pa je bilo kupiti tudi MP majico.

Več slik si lahko ogledate na našem profilu na Facebooku!

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje