BLOG MARKETING DELAVNICA

Reportaža z MP predavanja: Osnove računovodstva za mlade podjetnike

V četrtek, 19. februarja se je na ekonomski fakulteti odvijal dogodek v režiji Zavoda mladi podjetnik. Predaval je Miha Rihar na temo Osnove računovodstva za mlade podjetnike, zbralo se je preko 120 slušateljev.
Reportaža z MP predavanja: Osnove računovodstva za mlade podjetnike

Miha Rihar med predavanjem Osnove računovodstva za mlade podjetnike.

Pred predavanjem je Blaž Kos iz Kluba poslovni angeli Slovenije seznanil obiskovalce s tveganim kapitalom. Poudaril je problem osnovnega “start up-a”, kako težko je začeti s svojim denarjem, zato so tu oni, ki vložijo v vaše podjetje do pol milijona evrov in s tem postanejo solastniki.

Sledilo je predavanje Miha Riharja iz podjetja Moji računi, ki ponuja računovodstvo in poslovno svetovanje. Začel je s predstavitvijo samostojnega podjetnika in nato prešel na knjigovodske listine, ki so zapisi o poslovnih dogodkih in spreminjajo sredstva, obveznosti, prihodke, stroške ter odhodke. Razdelil jih je na zunanje in notranje ter izvirne in izvedene knjigovodske listine. Te so verodostojne, ko se na njihovi podlagi jasno spozna narava in obseg poslovnega dogodka.

Slišali smo razlike med enostavnim in dvostavnim knjigovodstvom, pri enostavnem je prednost enostavnost, pri dvostavnem knjigovodstvu pa boljša preglednost in lažje odkrivanje napak. Seznanil nas je tudi z zakonodajo in predpisi, ki urejajo poslovanje podjetnika in računovodstvo. Najdemo jih predvsem v: slovenskih računovodski standardih (SRS), zakonu o gospodarskih družbah (ZGD-1), zakonu o dohodnini (ZDoh-2), zakonu o davku od dohodka pravnih oseb (ZDDPo), zakonu o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) in v zakonu o davčnem postopku (ZDavP-1).

Beseda je tekla tudi o bilanci stanja, ki se deli na aktivo in pasivo. Aktivo predstavljajo sredstva, pasivo pa dobiček in obveznosti. Na aktivo in pasivo delimo tudi izkaz uspeha, le da aktivo prikazujejo odhodki, pasivo pa prihodki in dobiček.

Na primeru nam je razložil tudi prispevke zasebnika, ki so zavarovalna osnova x 38,2 odstotka, zavarovalno osnovo pa predstavlja minimalna plača ali n-kratnik povprečne plače, sicer pa se določi po lestvici na podlagi davčne osnove. Prikazal nam je tudi davek od dohodka iz dejavnosti in računovodska poročila(1), analize(2) in planiranje(3), to so: IOP, bilanca stanja, izkaz uspeha, dodatna računovodska poročila(1), kazalniki(2), plan izkaza uspeha, obratnega kapitala, investiranja, financiranja, bilance stanja in denarnega dohodka(3).

Zaključil je z e-računovodstvom, kot so izvozi, uvozi in prenosi podatkov. Na to temo je sledila še predstavitev spletnega računovodstva MiniMAX s strani SAOP.

Po kupu vprašanj za našega predavatelja, pa se je večer nadaljeval pred predavalnico, ob pogostitvi, kjer smo sklepali nova poznanstva in delili izkušnje, možno pa je bilo kupiti tudi MP majico.

Več slik si lahko ogledate na našem profilu na Facebooku!

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

20.09.2017 od 16:00 do 18:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

21.09.2017 od 9:00 do 15:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

*Pomembno obvestilo* Delavnica je RAZPRODANA. S prijavo na povezavi spodaj, se lahko postavite v čakalno vrsto, v primeru, da pride do odpovedi. Če bomo zabeležili dovolj interesa, bomo delavnico ponovili v kratkem. | Tokrat se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje, Juretom Knehtlom, osredotočili na prodajni del: Facebook oglase.
Preberite več >>

MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

Pred odpiranjem podjetja se bodočemu podjetniku poraja mnogo vprašanj. Postopek odprtja, prispevki, davki, oblika... Na podlagi desetletnih izkušenj smo zbrali najpogostejša vprašanja in jih zapakirali v izobraževanje, na katerem bo tudi možnost za vaša vprašanja.
Preberite več >>

Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Vstop v svet podjetništva je za posameznika zelo velik korak. Za razliko od zaposlitve je namreč odgovoren tako za razvoj produkta in marketing kot tudi za celotno birokracijo.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

13.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje ter superiorna organiziranost vedno vodili na vrh in do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

Vse za podjetje