Richard Branson daje delavcem neomejen dopust

Avtor — 27.09.2014
Direktor britanske družbe Virgin, Richard Branson razmišlja o novosti, ki bi njegovim zaposlenim nudila neomejen dopust. Število dni dopusta ne bi več omejeval, saj je iz prakse spoznal, kako pozitivne učinke imajo takšne poteze.
Richard Branson daje delavcem neomejen dopust

Richard Branson napoveduje pomembno spremembo (Vir slike: YouTube).

In kar je morda še najboljši vidik tega – zaposleni ne bodo potrebovali njegove odobritve. Pravzaprav jim sploh ne bo potrebno povedati, kdaj se vrnejo. No, morda bodo povedali svojim sodelavcem, vendar obvezujoče ne bo. Si predstavljate, da odhajate v ponedeljek na dopust, svojemu šefu pa vam sploh ni treba nič povedati? Poleg tega pa vam ni treba niti povedati, kdaj se vrnete. Marsikdo sanjari o čem takem, zato mnogi mediji že napovedujejo, da bo delo na Virginu postalo sanjsko.

Ideja izvira iz Netflixa

Bransonova odločitev o neomejenem dopustu temelji na predpostavki, da bodo zaposleni vzeli le toliko prostih dni, da njihova odsotnost ne bo vplivala na delovanje družbe oziroma na njihovo delo. Idejo je dobil prek hčerke, ki je brala o podobni potezi v podjetju Netflix. Tam so po sprejetju takšne poteze opazili skok na številnih področjih. Tako v produktivnosti, kot tudi v kreativnosti in morali.

Poudarek je napačen

»Na zaposlenih je, da se odločijo če in kdaj bi si radi vzeli uro, dan, teden ali mesec dni prosto,« je zapisal na svoji spletni strani. »Osredotočiti se moramo na delo, ki ga ljudje opravijo, ne pa koliko ur oziroma dni so delali. Tako kot nimamo delavnika od devetih do petih, ne potrebujemo pravil glede dopustov,«so prepričani v Netlifixu.  

Se neomejeni dopust obeta tudi podjetjem, ki sodelujejo z Virginom?

Neomejeno dni dopusta si lahko obetajo zaposleni tako v britanski družbi kot v ameriški podružnici. Sicer pa Virgin Group zaposluje več kot 50 tisoč ljudi v več kot 50 državah.  Če bo poskus uspešen, napoveduje, da bo pozval vsa podjetja, ki sodelujejo z Virgin, k podobni potezi.

Brez navodil ne bo pravega učinka

Njegova napoved je že izzvala nekaj kritik. Oglasila se je tudi Lotte Bailyn, profesorica na MIT Sloan šoli za management: »To se ne sliši kot dobro premišljena poteza.« Zaposleni si bodo po njenem mnenju vzeli manj časa prosto, ker ne bodo povsem prepričani, ali gre zgolj za PR potezo Bransona ali obveznost. Napoveduje, da bo osebje vseeno želelo postaviti neka merila, ki bodo narekovala, koliko dni si lahko vzamejo prosto. Meni, da zaposleni brez navodil ne znajo v popolnosti izkoristiti prednosti sistemov.


Oznake: , ,