Richard Branson: Kaj se zgodi, ko vaše malo podjetje zraste?

Uspešen britanski podjetnik Richard Branson rad deli svoje znanje in izkušnje z ostalimi podjetniki in s tistimi, ki bi to želeli postati. Tokrat se bo dotaknil teme rasti podjetja - ko imate majhno podjetje, ga z lahkoto nadzorujete in vodite svojo ekipo, kaj pa se zgodi, ko podjetje zraste?
Richard Branson: Kaj se zgodi, ko vaše malo podjetje zraste?

Richard Branson: Kaj se zgodi, ko vaše malo podjetje zraste? (Vir slike: sxc.hu)

»Skozi leta smo ustanovili veliko Virgin podjetij zgolj zato, ker nismo bili zadovoljni z obstoječo ponudbo na trgu. Ne glede na to, ali je šlo za letalsko družbo, mobilno telefonijo ali finančne storitve – vedno smo izstopali, saj smo se osredotočali na to, kako bi ljudem izboljšali ali olajšali življenje s pomočjo inovacij, boljših storitev ali dodane vrednosti«, pravi Richard Branson in dodaja »Od časa do časa so bile dovolj že samo bolj transparentne cene ali bolj prijazno osebje in to nam je dalo konkurenčno prednost!«.

Richard svetuje, da naj bo delo zabavno, birokracijo pa, v kolikor je to le mogoče, zmanjšajte na minimum. Dnevno spominjajte svoje zaposlene in ljudi okoli sebe, da je posel (tako kot življenje) nekaj, kar je nadvse zabavno.

V začetku podjetniške poti lahko svojo majhno ekipo brez problema vzpodbujate, motivirate in se osredotočate na malenkosti ter visoko kvalitetno storitev. Bolj ko boste uspešni, večje podjetje boste vodili, zato se morate vprašati, kako sedaj voditi ekipo in kako nadzorovati malenkosti in vzdrževati visoko kvaliteto storitev.

Richard svetuje:

1. Sledite svoji viziji.

Pri Virgin je bilo to največkrat pregledovanje obstoječih trgov in ponudba nečesa boljšega z dodano vrednostjo.

2. Osnova so dobri odnosi.

Vedno imejte pred seboj dolgoročni cilj. Velikokrat boste srečali ljudi, ki vam bodo kasneje lahko pomagali. Ohranjajte dobre odnose, saj so ti ključni za uspeh.

3. Sestavite si pravo ekipo, ki vas bo spremljala do vrha.

To je težaven korak. Veliko manjših podjetij ne raste, ker podjetniki ne znajo oceniti, kdo napredku lahko sledi in kdo ne. Ne glede na to, kako boleče je odpuščati, se boste morali lotiti tudi tega. Ustvarite si ekipo ljudi, ki si želijo uspeti, ki se ne bojijo sprememb in so visoko motivirani.

4. Vizija in dobra klima v podjetju sta v veliki meri zaslužna za uspeh podjetja.

Ekipa se mora poistovetiti z vizijo podjetja in pred seboj imeti jasno začrtane cilje.

5. Ne glede na to, kako veliko je vaše podjetje, podrobnosti so zelo pomembne.

Richard vedno potuje s svojimi letali, zato da vedno znova preveri, če je vse tako, kot mora biti (do najmanjše podrobnosti). S seboj ima vedno prenosnik, da si zapiše komentarje zaposlenih, s katerimi vedno pokramlja.

6. Poslušajte stranke in stopite v akcijo.

Stranke izražajo svoja mnenja preko socialnih omrežji in pri pogovoru z zaposlenimi, s katerimi stopijo v stik. Nikar ne zanemarjajte predlogov in kritik strank – na njih se morate odzvati (in to ne z izgovori).

Vir: entrepreneur.com

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje