Richard Branson: Življenjske lekcije moje mame

Uspešen britanski podjetnik rad deli svoje mnenje in nasvete podjetnikom začetnikom. Tokrat se je odločil razkriti nekaj življenjskih lekcij svoje mame, za katere meni, da bodo prav prišle podjetnikom, ki so šele na začetku svoje poti.

»Velikokrat me novinarji ali kolegi vprašajo, kdo je imel največji vpliv na moj poslovni uspeh. Kot večina ljudi odgovorim: moja mama, « pravi Richard Branson.

Od vseh lekcij, ki so mu bile dane z mamine strani, po Richardovem mnenju najbolj izstopa naslednjih pet.

1. Brez obžalovanja

Veliko podjetnikov neverjetno veliko časa nameni kesanju za pretekle napake in poraze, namesto da bi svojo energijo usmerili v nove projekte. »Mama me je naučila, naj se nikoli ne oziram v preteklost v obžalovanju,« se spominja Richard.

Richardova družina nekdaj ni imela veliko denarja. Podjetnik je kot majhen opazoval, kako je mama vedno našla kakšen donosen projekt (večinoma je šlo za prodajo ročnih del) – v kolikor se en izdelek ni prodajal, je hitro pričela s prodajo drugega.

2. Naučite se vprašati za nasvet, prositi za pomoč in preživeti

Ko je bil Richard star približno 3 leta, ga je mama nagnala iz avta skoraj 5 kilometrov pred domom. Za takšno potezo se je odločila, ker ga je kaznovala za njegovo obnašanje, hkrati pa ga je naučila lekcije o preživetju – ko se izgubiš, naj te ne bo sram vprašati za nasvet ali prositi za pomoč.

3. Timsko delo in nesebičnost

V Richardovi družini se je že od nekdaj cenilo skupinsko delo: delo na vrtu, priprava obrokov in pospravljanje. Mama je Richarda in obe njegovi sestri naučila trdega dela, ki je še danes ena izmed Richardovih ključnih značilnosti.

»Kadar smo se želeli izmuzniti delu, nam je mama razložila, kako sebično je to, saj bo zaradi tega trpela celotna družina,« se spominja danes uspešen podjetnik.

Se tudi vi podajate na podjetniško pot? Priporočamo vam, da si preberete: Ustanovitev in registracija podjetja

4. Vedno stojte trdno na tleh

Ko postanete uspešni in prepoznavni, se vam lahko kaj hitro zgodi, da vas uspeh zavede. Skozi vsa leta je mama Richardu pomagala ostati na trdnih tleh. »Malokrat me je pohvalila v javnosti, vendar me je kljub temu neprestano spodbujala, pravi Richard.

5. Vsak dan prinaša novo priložnost, da dosežete nekaj novega

Vsak dan morate gledati kot na priložnost, da ustvarite nekaj novega, dosežete nekaj velikega ali naredite nekaj zabavnega. Richard povzame: »Moja mama vedno gleda v prihodnost in je osredotočena na dobre stvari in izboljšanje. Temu sledim tudi sam. Vsak dan.«

Vir: entrepreneur.com

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje