Richard Branson: Življenjske lekcije moje mame

Uspešen britanski podjetnik rad deli svoje mnenje in nasvete podjetnikom začetnikom. Tokrat se je odločil razkriti nekaj življenjskih lekcij svoje mame, za katere meni, da bodo prav prišle podjetnikom, ki so šele na začetku svoje poti.

»Velikokrat me novinarji ali kolegi vprašajo, kdo je imel največji vpliv na moj poslovni uspeh. Kot večina ljudi odgovorim: moja mama, « pravi Richard Branson.

Od vseh lekcij, ki so mu bile dane z mamine strani, po Richardovem mnenju najbolj izstopa naslednjih pet.

1. Brez obžalovanja

Veliko podjetnikov neverjetno veliko časa nameni kesanju za pretekle napake in poraze, namesto da bi svojo energijo usmerili v nove projekte. »Mama me je naučila, naj se nikoli ne oziram v preteklost v obžalovanju,« se spominja Richard.

Richardova družina nekdaj ni imela veliko denarja. Podjetnik je kot majhen opazoval, kako je mama vedno našla kakšen donosen projekt (večinoma je šlo za prodajo ročnih del) – v kolikor se en izdelek ni prodajal, je hitro pričela s prodajo drugega.

2. Naučite se vprašati za nasvet, prositi za pomoč in preživeti

Ko je bil Richard star približno 3 leta, ga je mama nagnala iz avta skoraj 5 kilometrov pred domom. Za takšno potezo se je odločila, ker ga je kaznovala za njegovo obnašanje, hkrati pa ga je naučila lekcije o preživetju – ko se izgubiš, naj te ne bo sram vprašati za nasvet ali prositi za pomoč.

3. Timsko delo in nesebičnost

V Richardovi družini se je že od nekdaj cenilo skupinsko delo: delo na vrtu, priprava obrokov in pospravljanje. Mama je Richarda in obe njegovi sestri naučila trdega dela, ki je še danes ena izmed Richardovih ključnih značilnosti.

»Kadar smo se želeli izmuzniti delu, nam je mama razložila, kako sebično je to, saj bo zaradi tega trpela celotna družina,« se spominja danes uspešen podjetnik.

Se tudi vi podajate na podjetniško pot? Priporočamo vam, da si preberete: Ustanovitev in registracija podjetja

4. Vedno stojte trdno na tleh

Ko postanete uspešni in prepoznavni, se vam lahko kaj hitro zgodi, da vas uspeh zavede. Skozi vsa leta je mama Richardu pomagala ostati na trdnih tleh. »Malokrat me je pohvalila v javnosti, vendar me je kljub temu neprestano spodbujala, pravi Richard.

5. Vsak dan prinaša novo priložnost, da dosežete nekaj novega

Vsak dan morate gledati kot na priložnost, da ustvarite nekaj novega, dosežete nekaj velikega ali naredite nekaj zabavnega. Richard povzame: »Moja mama vedno gleda v prihodnost in je osredotočena na dobre stvari in izboljšanje. Temu sledim tudi sam. Vsak dan.«

Vir: entrepreneur.com

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje